Syrligt men inte bittert

Publicerat: 20 augusti, 2018 i Personligt

För ganska exakt ett år sedan gratulerade jag i det här>> inlägget Ålands Radio & TV till sin senaste nyrekrytering. Den gången hade de rekryterade Fredrik ”Frippe” Granlund, som före sin anställning där hade fått inskolning, nästan två års erfarenhet av radioyrket och byggt upp en lyssnarbas hos oss på SteelFM. Det är inte första gången den kommersiella radion varit plantskola för public service radion och uppenbarligen inte heller den sista….

Tom, Camilla, Owe, Tony, Sara, Alfons, Mikael, och Frippe är bara några av personerna jag kommer att tänka på som börjat sin radiokarriär i privatradion men som sedan lämnat den för att fortsätta arbeta åt det landskapsägda och skattefinansierade radiobolaget istället.

Det är ingen hemlighet att lönerna och förmånerna i landskapets tjänst är högre än i den privata sektorn och att det uppenbarligen finns en stark attraktions och dragningskraft kring värmen runt den grytan.

Jag måste väl erkänna att det ibland kan kännas lite tröstlöst att förutom vara med och finansiera public service radion via mina licensavgifterna och inbetalda skatter även stå för en hel del kostnader vad gäller inskolning och utbildning av deras personal….

Häromdegen såg jag på personalsidan på Ålands Radio & TV att de rekryterat en 25:e medarbetare, även denna gång en person som jobbat på SteelFM till och från i cirka tio års tid. Varav de senaste åren på heltid. Jag får väl säga grattis till Ålands Radio & TV (igen) och till Peter Boutros Grönholm. Jag skrev ett inlägg (här>>) om Peters tid på SteelFM efter att han hade bestämt sig för att sluta som radiopratare.

Min farmor sa alltid. -”Var å en gör som en själv vill”. Så är det. Det gäller Peter, Ålands Radio och även oss på SteelFM och jag får väl ta det som en komplimang att vi år efter år levererar duktiga radiopratare till Ålands Radio.

Det som dock kanske stör mig mer är den organisationens brist på entreprenörskap, nyskapande och innovationsförmåga. Några exempel. Startar vi ”Fråga Doktorn” ringer dom upp ”vår” doktor och frågar om han kan svara på lite frågor i deras radio, kör vi igång ”Klasskampen” för högstadieelever kontrar de med ”Kunskaskuppen” för mellanstadieelever. 

När vi börjar med en DJ Mix på fredagar kallat ”Retro Fredag” kommer de på att de samma tid skall köra en mix av olika Dj:s…. När vi presenterar vår nya musik på stationen i samarbete med #mågottfabriken startar de ett program som heter ”Veckans nya låtar”. När vi kört ”Eftermiddagspasset”, kör de nu :
Skärmavbild 2018-09-20 kl. 19.15.49.png
Ser nu att deras kommande satsning blir ”Fredagspanelen” alltså en exakt kopia av det program som kördes i SteelFM, på fredagar, med Frippe….

Skärmavbild 2018-09-20 kl. 19.18.38

(tänkte jag kunde hjälpa dem med lite deltagare, klicka här>> så kan du läsa mer)

Ingenting är nytt under solen men någongång vore det ju klädsamt om public service radion på Åland skulle skapa något nytt.

Om man år efter år inte lyckas med det tycker jag man skall satsa mer på det som är grunden i deras verksamhet. Att bevaka, förmedla, belysa och granska det som sker på Åland. Typ den debatt om Turism som var förra veckan och som jag såg att Runa-Lisa Janson förundrade sig över att de inte var på.
Svaret var att de hade personalbrist, trots en budget på över 2 miljoner euro… och över 25 personer på lönelistan. (du kan läsa insändaren och svaret ifrån redaktionschefen och den ansvariga utgivaren här>>)

Jag vet att det inte är någon som bryr sig om vad jag tycker och tänker i de här frågorna.  Men det vore dock skoj om ledningen där någongång hade visat den kommersiella radion något intresse, underlättat för oss att höras över hela Åland eller om de kunde se oss som en tillgång istället för att bara se oss som en konkurrent eller ”plantskola” där de kan skörda något de inte har varit med och sått. Men efter snart 25 år i den här branschen har jag dock tappa hoppet om den saken.

-”Nej jag är inte bitter”.  Det går bättre för SteelFM nu än på länge. Ärligt så har det varit några tuffa år men i början av det här året vände det. Så vi fortsätter kämpa. Vi tror att ålänningen vill ha en lokal kommersiell radiostation som komplement till de privatägda tidningarna och det landskapsägda radiohuset. Någon som vågar tänka lite annorlunda, göra lite annorlunda och vara lite annorlunda.

SteelFM har blivit en del av Åland, kanske för att det är gratis att lyssna på, eller för att det ger många människor en trevligt sällskap under dygnets alla timmar. Eller så har vi ett existensberättigande för att vi förmedlar glädje, samhörighet, tävlingar och mängder av musik på tre olika kanaler (SteelFM 95.9MHz, Soft FM 107.2MHz, & Mix Megapol 101.8MHz). Förutom allt detta så skapar vi även ett antal årsarbetsplatser och bidrar till samhället med skatteinkomster men framförallt är vi stolta över att vi med och gör skillnad, på riktigt. Det genom att vi bland annat driver flera olika insamlingskampanjer per år.

Nu drar vi för elfte året igång Rosa/Blå-bandet insamlingen som de senaste tio åren (tack vare generösa åländska företag och föreningar) givit över 72.000 euro till Ålands Cancerförening  och om några månader kör vi igång www.Steelfmhjälpen.ax igen.

SteelFMhjälpen som blev en fullkomligt magiska succé och något utöver det vanliga. Ett projekt vi genomförde vid förra nyårsskiftet, på bara några fåtal personer med nästintill ingen budget och obefintlig tidsram.

SteelFMhjälpen blev en samlande kraft som visade ålänningarnas ärliga vilja att vara med och hjälpa och göra skillnad för andra. Förra året drog insamlingen in nästan 70.000 euro till Rädda Barnens Barnfond på Åland. I december är det dags igen. Mer information kommer inom kort.

Förändring är alltid bra. Vi på SteelFM är taggade för hösten och har en massa nya upptåg på gång. Tack för att du lyssnar på mig, Andre, Micke och vårt nyförvärv Amira Boughdiri. Vi är så otroligt glada att hon hittat till oss.

Så avslutningsvis ett stort tack till dig som lyssnar på oss men även till alla de företag på Åland som marknadsför sig via våra tre kanaler. Genom att du gör det är du med och gör skillnad. Tillsammans gör vi ett bra Åland ännu bättre, mer unikt och ett roligare ställe att leva och bo på. Jag vill även passa på och påminna om att lokalproducerad kommersiell radio inte är en självklarhet.

Det börjar bli något unikt, det finns inte på många ställen längre i världen. Det är snart bara ett fåtal stora mediabolag och public service radion kvar. Jag tror radiomarknaden skulle bli tråkigare utan oss.

Nu skall jag som konvalecent (ifrån soffan i Ulfsby) hitta på några tekniska lösningar så att vi kan sända ifrån Haga Kungsgård och Skördefesten som vi lovat, även om jag själv som nyopererad halvtidstekniker inte just nu kan bära, koppla eller fixa något på plats. Övertygad om att vi kommer hitta en lösning.

Det blir inte alltid som man tänkt men det kan bli jättebra ändå.
Trevlig kväll

kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Fråga till Frippe när du nu är på tråden.
  Hur många minuter sänd ”Public Service” radio (inte musik, ordbajseri eller repriser) producerar du en normal vecka, alltså sådant som du som journalist skulle vara stolt över?

  Gilla

 2. - skriver:

  Du lägger knut på din egen tunga när du säger att Ålands Radio snor dina idèr och lite roligt är det när du nämner SteelFmhjälpen som du själv gjorde ett direkt plagiat på från Sverigesradio och P3 Musikhjälpen. #Duärbitter #kastarsteniglashus // Frippe

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Som jag sade. Inget nytt under solen.
   Ifall du inte visste. citat ifrån Wikipedia

   ”Musikhjälpen är den svenska versionen av radio- och TV-formatet Serious Request, som har sänts årligen veckan före jul sedan år 2008. Ursprungsprogrammet Serious Request skapades år 2004 av den nederländska radiostationen 3FM.”

   Så lycka till med Fredagspanelen. Konceptet, upplägget samt namnet behöver du ju inte fundera på. Utan bara innehållet. Det gjorde du bra sist och nu kan du kalla det Public Service istället för Skvalradio. //Fredrik

   Gilla

  • Markus Mattson skriver:

   Hej Frippe
   Det om något var en bitter kommentar! Klär dig inte!
   Markus

   Gillad av 1 person

 3. Anonym skriver:

  I Ålands Radios tablå för nästa vecka finns ordet ”Repris” 54 gånger och då sänder man inte på nätterna. 25 personer som gör vad, repriser för miljoner?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s