Alltså nu räcker det Centern

Publicerat: 29 augusti, 2011 i Uncategorized

Vilken vindflöjel partiet är. Läser på Ålandstidningens hemsida>> att centerns lagtingsgrupp ifrågasätter om flygbolaget Flybe:s näringsrätt borde ha beviljats. Kom igen nu centern…

1. Flygbranschen i Europa är avreglerad, vill AirAland den dag det blir ett flygbolag flyga mellan två städer i Europa är det bara att göra det (förutsatt att man har ett JAR-OPS1 tillstånd), på samma sätt har alla andra flygbolag rätt att flyga till och från Åland om de vill de. Näringsrätten är inte till för att ge åländska företag monopol inom vissa branscher, den är inte till för att åländska bolag inte skall behöva anpassa sig till konkurrens. Näringsrätten är ett nationalitetsskydd inom ramen för den självstyrelse Åland fick istället för en återförening med Sverige, det vill säga bevara det svenska språket, kulturen och de lokala sedvänjorna. På vilket sätt hotar Flybe det?

2. Centern innehöll posten som trafikminister (Anders Englund) den dagen landskapsstyrelsen tog beslutet att ge Skärgårdsflygs inkörda linje på Stockholm till SAS dotterbolag AirBotnia. Man ville då att flygtrafiken till och från Åland skulle skötas av större flygbolag.

3. Centern hade möjlighet att inte lägga ner Skärgårdsflyg (som var ett riktigt flygbolag med Jar-Ops1 tillstånd) den dagen de stora bolagen lämnade Åland men valde att göra det ändå.

4. Centern satte igång trafikpliktsystemet som tills idag kostat skattebetalarna ca 3,6miljoner euro.

5. Centern har pumpat in skattepengar i ett bokningsbolag (AirAland) under flera år både direkt och indirekt (aktiekapital, omstruktureringslån & bygget av flyghangar). AirAland är inget flygbolag, har aldrig varit och som jag ser det kommer aldrig att bli heller. Airaland är en resebyrå som arrangerar flygresor till och från Åland.

Det jag tycker är beklagligt i centerns agerande är, om det nu kommer en stor aktör som har en policy och affärsidé att flyga folk billigt, så borde inte det motarbetas. Särskilt inte när de flyger med större flyg än nuvarande operatör. Det ger givetvis ger större möjligheter till fler billiga biljetter. Givetvis finns det risker med detta och vissa nackdelar men det kan även finnas otroliga möjligheter. Kanske vi en dag i framtiden kan få se Mariehamn som en hub för deras flygningar ut i Europa? Då kan de sälja taxfree ombord… Bara en tanke.

Och kom ihåg, sist vi hade ett stort flygbolag på Åland och innan de slutade, så hade dom flugit dagligen i ca 60 år, det bolaget tvingades bort av en Åländsk resebyrå för att de sänkte biljettpriset och "krigade" mot dem under ett års tid…

Centern ni kan inte både äta kakan och ha den kvar. Nu är flygmarknaden avreglerad, det är bara att inse och önska båda bolag lycka till, de som kan anpassa sig efter sina kunder kommer överleva och vem vet kanske konkurrensen kan skapa något riktigt gott, kanske vi snart åter kan ha ett "riktigt"flyg till Åbo.

För dig som vill läsa mer om Skärgårdsflyg och historien kring det kan läsa här>>

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Jo tack för det kom ihåg det den 16 oktober:O)

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:som vanligt har du rätt. Kör hårt Karlström och spara pengar åt oss som betalar hela kalaset

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Eriksson writes:1) Om inte Centern skärper sig snart så får de också lägga ner.2) Vi skall vara tacksamma att Flybe börjar flyga till Mariehamn. Annars hade vi sannolikt varit utan flygtrafik innan våren.3) Liten rättelse, Finnair började flyga till Åland 1928 så det blev 78 år. Bolaget hette då Aero.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s