Avbytarfrågan i korthet

Publicerat: 1 juni, 2012 i Uncategorized

Idag under frågestunden i lagtinget kom ett 20-tal banderoll- och trumpetspelande bönder in på läktaren för att demonstrera emot förslaget om att privatisera avbytarsystemet. Jag förstår deras oro och frustration men som jag försökte förklara för dem efteråt så kan vi i regeringen göra mycket men inte allt.

Regeringen kommer att stötta/hjälpa de producenter som vill satsa och tror på framtiden och som planerar att hålla på med mjölkkor längre än fem år framöver med investeringsstöd och riskkapital. Jag är helt övertygad om att för att klara framtidens utmaningar och få den nya generationens bönder att vilja jobba med mjölkproduktion krävs modernisering, effektivisering och nybyggnationer.

Dessutom anser jag att regeringen tar ett stort ansvar för de som funderar på att avsluta eller inte vill hålla på med mjölkkor eftersom dagens system fortsätter 2012, 2013 & 2014, oförändrat. Samt att det från 2015 fortfarande finns €200.000/år i budgeten avsatt för avbytare.

Skulle vi ha obegränsat mer resurser skulle säkert dagens system fortsätta men vi har inte det. Realiteten är att 10 miljoner euro måste sparas per år, då måste vi prioritera och jag prioriterar investeringsstöden. Vi kan inte erbjuda allt som vi alltid har gjort, plus lite till.

Jag anser dessutom att ÅCA behöver ta ett större ansvar för de mindre producenterna, kanske betala några cent till per liter specifikt till dem, det sa jag bland annat åt ÅCA:s styrelseordförande Tryggve Sundblom idag.

Vi måste göra denna omställning tillsammans.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Jonas writes:Skall berätta en historia om mitt liv som jag inte borde berätta men kan inte låta bli när jag läser "egen föetagare" som läst tidningen och tydligen kan allt om jordbruk.En bondes verklighet, det var slutet på mars förra året, stödansökan närmade sig (skall vara inlämnad sista aprill) vårbruket skulle just börja och djuren skulle ut på bete. Massor av arbete stundade men ändå vår, en härlig tid!Min mor insjuknade hastigt i Cancer hon var inte ens 60 år, hon var i uppsala och på sjukhuset i mariehamn, jag min bror o min far turades om att följa med henne så hon alldrig behövde vara ensam. hon blev sämre o sämre, som att se ett äpple ruttna bort, till slut var det bara mediciner som höll henne kvar. Sen gick hon bort!Tungt som fan kan jag säga men likväl, stödansökan sku lämnas in innan sista aprill, ingen hänsyn där inte(stödansökan dvs stöden står för ca 65% av gårdens inkomst, inget jag vill men verkligheten jag lever i)Vårbruket måste klaras av ingen hänsyn där inte, skall djuren få någon matt är det bara att så.Djuren ut på betet var det ända man kan skjuta på lite men djuren inne kräver mer arbete än att ha dem ute på bete.Så det var bara att bita i hop å få allt att funka, men ensamföretagare verkar ju veta hur det funkar så det här var väl inget nytt???Jag undrar nog om inte de flesta ensamföretagare stängt igen nån eller några dagar om det drabbat dem.Jag har köttdjur, det gick för mig men det var inte mycket mer heller, jag behöver inte ha nå avbytare o vill inte ha heller, tycker de mjölkgårdar som finns behöver dom mera.Så ensamföretagare skriv ditt namn eller hör av dig så kan vi diskutera saken nummer finns i katalogen.Tack för ordet Jonas Wilhelms

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Inte om man till 20% av dagens kostnad börjar producera mjölk i moderna ladugårdar enligt liggande förslag då ju dessa klarar sig med sina anställda. Egentligen borde det vara förbjudet av djurskyddsskäl att bedriva mjölkproduktion på 1800-talsvis såsom nu till stor del sker på Åland.Avbyteriet behövs lika mycket som dikesgrävare i en tid av grävmaskiner, så är det bara.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  egen företagare (inte mjölkbonde) writes:Poängen i det hela är väl att avbytarservicen måste finnas kvar för att bonden skall kunna ta semester som han givetvis betalar för men dom som är avbytare måste ju också ha en chef som säkert inte heller vill jobba gratis. Avbyteriet drivs ju av landskapet & tar ju på deras pengar då. Mjölkbonden kan ju inte ringa vem som hälst när han brytit benet mjölkmaskiner, mjölkorgan, fodervagnar, koll på brunst, fodermängd och en massa annat är sånt som tyvärr ingen kan lära sig på ett telefonsamtal & ingen ladugård är den andra lik såvida man inte jobbat på gården förr eller har lång ladugårds vana finns det ingen chans att man reder upp det. Man kan helt enkelt inte ringa vem som hälst. Det kan man ju givetvis inte göra som butiksägare heller men bryter en butiksägare benet antar jag att man ringer arbetsförmedlingen & får en person med butiksvana plus att en butik kan i värsta tänkbara fall vara stängd en dag MEN i en ladugård kan man inte missa ett enda pass varken morgon eller kväll en mjölkko kan nämligen bli jävligt sjuk om den inte mjölkas när den ska & då står bonden där med 20-50 kor som inte ger nån mjölk & ingen mjölk ingen inkomst på läääänge innan kon är frisk.och sedan måste jag ju till lägga till ljushuvudet som tror att alla bönder äger så mycket mark är rent skratt retande plus att säljer han åkern har han ju inte mat så det räker till djuren tänk liiite längre än näsan är lång. Ingen varken jag eller någon annan vill betala bondens semester men avbyteriet behövs så är det bara.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Till dig Företagare på landsbygden: det är ju precis det han gjort. Han har vågat gå emot bönderna och genomfört en förändring som ingen annan vågat. Till er andra måste jag få chansen att skriva: klart att alla vet att bonden jobbar hårt och ska kunna vara ledig. Bra om det finns en vikariepool att kontakta, ingen har väl ifrågasatt böndernas engagemang, det handlar ju om att de som alla andra får betala för sin vikarie. Att bli bonde är ju ett val man själv gör, mycket pga den livs kvalité det innebär att vara sin egen, att sköta om gård och djur TILLSAMMANS med sin familj. OM det är så fruktansvärt att driva jordbruk, varför gör man det och varför finns det då de som vill satsa på jordbruk, jo för att de är beredda att inte bara se nackdelarna utan tycker att fördelarna överväger.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  arbetaren writes:Utgångspunkten är väl att man får lön för sitt arbete, inte från skattebetalarna. Om man nu är bonde och jobbar 365-30 dagar per år och sliter häcken av sig, och inte får det att gå ihop utan skattepengar, är det kanske dags att avveckla?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nu tar du i lite om hur mycket mark en medelmåttlig bonde äger iaf! Och bönderna FÅR INTE GRATIS semester, dom betalar faktiskt för den!Jag är iaf glad för att bönderna finns och att jag har mat på bordet =)

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  småföretagare i Mariehamn writes:Det är ingen som nekar en bonde semester. Men varför skall skattebetalarna stå för kostnaden, varför kan bonden inte göra det själv. Sälj någon hektar åker om inte pengarna räcker till!!! Hur många bönder finns det inte som äger 50-200 hektar mark…ganska många, de är betydligt mycket förmögnare än många andra.Varför skall de ha betald ledighet, vi som kämpar 365 dagar i året för att ha lön till alla anställda då? Vad ska vi sälja? Förbannade bidragsjägare. Stå på dig Karlström!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  egen företagare (inte mjölkbonde) writes:Ja visst jobbar läkare, poliser & dyl på jul, påsk & andra högtider MEN en genomsnitts arbetare jobbar 5 dagar på en vecka 52 veckor på ett år/104 dagar ledigt + 4 veckor semester + en vecka vintersemester. En kobonde jobbar 365 dagar -30 alltså 335 dagar & det vare sig hon/han är magsjuk, ont i ryggen, 39graders feber det spelar ingen roll för kor är levande djur du kan inte säga åt dom på lördagen att nu skall vi bort ses på måndag & ja jag vet vad det inebär att ha eget företag man jobbar mer än alla andra men det folk borde förstå är det att korna MÅSTE ha mat alternatift mjölkas morgon& kväll skall du aldrig som bonde på fara på en middag EN kväll för jag kan ge mig satan på att alla snickare, butiksägare, plåtslagare & allehanda andra företagare inte jobbar var evigaste jävla söndag alla julafton, alla nyår o.s.v så det så tänk lite…..

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Företagare på landsbygden writes:Det är tråkigt att Karlström lindar in sig i ord och pratar om besparingsbehov och prioriteringar. Du gick till val som "en rak höger", vi väljare förväntar oss att du ska våga sätta ner foten och säga att systemet där en företagare tvingas jobba för att betala för en annan företagares semester är orättvist och fel.

  Gilla

 10. steelfm skriver:

  Oj, vilken diskussion det blev. Uppenbarligen finns det flera åsikter om vad som är rätt eller fel… Nu går jag dock ock lägger mig efter en tung dag som avslutades med några timmar i bastun. Trevlig helg alla.//Fredrk

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller med Karlström, varför skall skattebetalarna betala småskaliga mjölkproducenternas semester, det borde väl ÅCA göra om de är så oerhört viktiga! Bra frille att du orkar!

  Gilla

 12. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Kommer att göra dig besviken nu men både jag och mina (offentligt anställda barn)jobbar både julaftons kväll, natt å morgon Å även midsommar nyår och påsk. För tyvärr behövs även vi vi som bland annat jobbar på sjukhus och som polis Så lägg ner martyr snacket å se vad ni som jordbrukare har för livskvalité och börja för bövelen uppskatta vad alla vi andra arbetare gör för att betala för er!

  Gilla

 13. anonymous skriver:

  Egen företagare med två anställda writes:Ärligt talat bonde. Vilken värld lever du i när du tror att en vanlig företagare sätter priser som han/hon vill/behöver ha. Det finns något som heter konkurrens, ofta måste vi sälja varor med förlust, hur ofta gör du det? Hur ofta har en mjölkgård gått i konkurs på Åland? Varför måste vi vanlig företagare slita hund och betala skatt för att våra pengar skall gå till att ni vill ha betald ledighet!!!

  Gilla

 14. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vi betalar 29,15€ per timme + 23% moms till vår avbytare. Jag tror knappast en annan företagare betalar samma summor för sin ersättare + att företagaren kan prissätta sina varor och tjänster själv SOM EN JORDBRUKARE INTE KAN!!! För övrigt så kommer jag gärna och hoppar in som semestervikare för den ovanstående summan! Hör av er privata hårt arbetande företagre som GARANTERAT inte går ut en julaftonskväll och arbetar.

  Gilla

 15. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nä det får jag verkligen hoppas – att det inte är gratis att ha semester för det skulle väl bara va det oxså att de får betald semester. Å är det så att man lägger av som bonde för att man som ALLA andra företagare måste bekosta sina semester vikarier, Då ska man söka sig andra jobb. För ser man inte den livskvalité det är för sig själv och sina barn att vara bonde så är man heller inte rätt människa på rätt plats! Jag kan lova dig att jag slitit minst lika hårt som alla bönder på åland UTAN ett öre i vare sig bidrag eller statlig hjälp. Jag ser fram emot att alla som lägger av pga avbytarsystemet lägger ner snarast, för det finns seriösa unga människor har både stake å vilja att klara det!

  Gilla

 16. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Om du företagare har missat det så är det inte gratis för bönderna att ha semester!!! Men det är ju bra, det kommer att finnas många jordbruk som utarrenderas snart, så då hoppas jag att du står först i kön och arrenderar! och visar hur det ska gå till!

  Gilla

 17. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Om jag som företagare fick lite lite av den kaka som bönderna får skulle jag vara oerhört tacksam!Inför varje semester måste jag jobba dubbelt upp för att ha råd att anställa semestervikarie under de få dagar/veckor jag kan ta ledigt, detta gäller inte bönderna utan de får sina ersättare GRATIS. Jag hade skämts om jag var en av de som kom med trumpet och banderoll till lagtinget idag, och när jag gång på gång ser denna Yvonne(vem det nu är) utala sig på din FB sida så ökar min övertygelse om att detta med att privatisera avbytarna borde gjort för längesedan. Är övertygad om att framtidens bondgårdar kommer att blomstra. Så minister karlström – du har de flesta företagarnas stöd, och tack för att du och din regering vågar göra något som borde gjort för många år sedan!

  Gilla

 18. anonymous skriver:

  yvonne writes:Vi protestera inte mot privatisering utan mot avvecklingen av avbyteriet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s