Husbyggartankar – Del 1

Publicerat: 19 december, 2016 i Politik

img_7969

Jag har tvingats till ett litet uppehåll i mina byggplaner, det är nämligen några diskar i ryggen som gått i strejk och vägrar vara mig till lags.

Det är duktigt irriterande, särskilt när vädret är så fint som det är just nu, men jag har insett att de är tuffare än mig och att de bestämmer över min kropp och inte jag. Så just nu kan jag inte så mycket annat göra än avvakta, ta det lugnt och försöka få inflammationen kring diskarna att lägga sig.  (läs mer om det här>> eller här>> )

Så istället för att bygga, tänkte jag jobba på radion ett tag med saker som jag försummat (kanske jag även kommer att sända lite radio, vilket jag inte gjort på över fem år… lyssna extra noga på onsdag/torsdag). Tänkte dessutom skriva några blogginlägg med tankar, råd, funderingar och tips kring hur det är att bygga ett hus. Ta till dig av vad du vill, strunta i det du inte gillar.

För det första, att bygga ett hus kräver en hel del arbete. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Först till det fysiska. Det finns några sätt att få ett hus byggt. Ett är att du gör allt (eller det mesta själv) och ett annat att du anlitar någon att göra det åt dig.

Oavsett hur du väljer att göra i det första momentet så kommer det krävas en hel del av dig. Givetvis mycket mer fysiskt om du väljer att göra så mycket av jobbet själv men mängden mentalt arbete bör inte underskattas oavsett vilket alternativ du väljer.

Gällande det fysiska arbetet så kan jag direkt informera dig att det är mycket mera arbete än du uppskattar. Hur mycket mer? Betydligt mycket mer. Varje bit skall mätas, kapas, bäras, skruvs/spikas och många bitar blir det.

Gör du även jobbet själv måste du fundera på tusentals olika små detaljer och vara beredd på att ta en massa olika beslut hela tiden om höjder, bredder, detaljlösningar och hur de beslut du tar kommer att påverka framtida arbetsuppgifter som måste lösas och göras.

Personligen har jag jättesvårt med att först planera allt i detalj för att sedan börja arbeta utefter den planen eller ritningen. För mig är projektet levande från första stund till sista och jag funderar, planerar, ändrar, kommer på nya tankar och utför samtidigt. Kan direkt säga att det inte ett är ett optimalt system. Gör inte så om du kan undvika det.

Mitt kanske okonventionella sätt att bygga innebär i praktiken att jag har ändrat väldigt mycket ifrån den första ritningen till hur det ser ut idag, och jag vet att mycket kommer ändras ännu innan det är klart. Det innebär också mycket extra jobb.

Att bygga ett hus är lite som att spela schack. Alla drag du gör kommer att få konsekvenser längre fram och ju tidigare du kan förutspå nästa moment/drag, desto större chans att du kommer vinna med minsta möjliga arbete.

Ett ”feldrag” i byggprocessen kan leda till många timmars extra arbete, däremot så går det mesta att reda upp (till skillnad ifrån schack, där ett misstag/feldrag kan kosta dig livet) så var inte rädd för att välja/besluta fel.

Att bygga ett hus är också ett ordentligt träningspass. Bygger du därtill ett lite onödigt stort hus blir det fler metrar att gå, högre ställningar att klättra och fler knäböj att göra. Men med det kommer också tillfredsställelsen av att komma i form, utveckla muskler, få bättre kondition, kunna äta allt vad du vill och fortfarande gå ner i vikt.

Avslutningsvis några ord om det mentala. För det första.

När du bestämt dig för att börja bygga och satt igång (och du sedan efter några veckor inser att du underskattat mängden arbete) så är det bara att köra på vidare. Har man satt sig i båten, ror man den i land. Min tröst till dig är då att man glömmer väldigt fort hur mycket jobb det är och när man tittar tillbaka på det man redan gjort, så var det mycket arbetet men ändå inte så farligt.

Det kan kännas oöverkomligt just när du står inför ett delprojekt, men sätt igång bara, börja med den första biten och efter några timmar/dagar så kommer du se en stor förändring. Tänk inte heller på hur mycket jobb nästa moment är utan slutför det du börjat. Gör helt enkelt som när du skall äta en elefant. Ta en bit i taget och börja tugga.

Sen finns givetvis några universella sanningar. Såsom att inte arbeta emot naturen, regnar/blåser och snöar det (för mycket). Gör något annat. Vissa saker går också betydligt fortare, än dubbelt snabbare, om ni är två, än om du är ensam, ta hjälp eller anlita någon. Hyr in kranbilar, betongpumpar, skyliftar etc när det behövs, snåla inte på det. Bra verktyg ÄR halva jobbet!

Passa även på att fira när det gått bra, var stolt över det du gjort och kom ihåg att frågar du tio experter om råd kommer du få tio olika svar. Alla kommer inte vara rätt, men alla kommer inte heller vara fel.

När du bygger ett hus själv, inser du också hur enkelt det skulle kunna vara att fuska lite här och där, att ta genvägar, men du inser samtidigt att det är som att kissa i sängen.

Så gör jobbet ordentligt, gör det inte sen och passa samtidigt på att njuta av att du skapar något. Förutom ett hus så bygger du även ett långsiktigt värde, något som kommer stå kvar när du är borta och du lär dig oerhört mycket på vägen.

Nästa byggblogg-inlägg kommer handla bland annat om vikten av bra material, arbetskläder & verktyg (och vilka det är).

 

kommentarer
 1. […] men ändå). Vill du läsa lite mer om bygget så kan du göra det här: Juni 2016 – December 2016 – Juli 2017 […]

  Gilla

 2. fredrikkarlstrom skriver:

  Hej Jonas,
  Håller helt med dig.
  Jag har totalrenoverat ett gammalt hus ifrån 1890 ( https://www.youtube.com/watch?v=YZOAHU6QBMM ) och precis som du säger så blir projektet begränsat av vad som kan göras innanför ”väggarna”. Vissa saker går inte att göra på så många sätt medans när man bygger nytt så finns det 1000-tals olika sätt att göra allt på.
  Minns dock när jag renoverade att jag längtade till att få bygga nytt där allting är rakt, i våg & lod samt man slipper riva gammalt skit.
  Renovera eller bygga nytt har sin charm och olikheter men bägge delar samma grund. Det krävs mycket arbete att få det klart 🙂
  God jul på dig

  Gilla

 3. Jonas Wilhelms skriver:

  Hej

  Du som renoverat å byggt nytt, tycker att alla som renoverat brukar säga/sagt att du som byggt nytt du vet inte hur lätt du haft det. (Har själv byggt nytt o gjort allt själv)
  Hur upplever du det är det så mycket lättare?

  Upplever det som du skrev att det e så många beslut som måste fattas på en gång o som hänger ihop o sedan får konsekvens av varandra.
  Jag tror ju att vid renovering så har man ju lite av ”spelreglerna klara” men jag har har ju alldrig renoverat.
  Ännu…

  Mvh Jonas.w

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s