Lagting idag igen, skall presentera min motion om sänkt körkortsålder

Publicerat: 23 april, 2010 i Uncategorized

Kommer väl säga något runt det här:

En trafikfara som uppkommit på våra vägar efter EU-inträdet är de sk ”mopedbilarna”, de framförs på vägar som vanliga bilar med den skillnaden att personen som framför fordonet inte alltid har den utbildning som krävs för att befinna sig i trafiken. Mopedbilen har inte möjlighet att följa samma trafikrytm som övrig trafik samt att krocksäkerheten är inte till närmelsevis lika bra som i vanliga bilar.

Idag kan en 15 åringar börja köra mopedbil på våra vägar med enbart ett mopedkörkort, undertecknad föreslår att körkortåldern för vanlig bil skulle sänkas till 16 år för att uppmuntra ungdomarna att genomföra en ordentlig trafikutbildning och istället för att investera i en mopedbil satsa sina eller familjens pengar på ett trafiksäkrare fordon.

Undertecknad tror på den åländska ungdomen och att man med ökade rättigheter och ansvar även tar ett större ansvar över sitt eget liv. Rättigheten att framföra motorfordon vid 16-års ålder skulle förknippas med stränga villkor såsom t.ex. absolut nykterhet, varningsmärken på fordonet, samt en maximalt tillåten hastighet av 70 km/h för att på så sätt lära in rätt trafikattityd från första början.

Överträdelse av dessa begränsningar skulle medföra att körkortet dras in med omedelbar verkan samt underkännande av genomförd trafikutbildning så att den måste göras om på nytt.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Förstår inte riktigt hur ni resonerar annat en utifrån era egna förutsättningar.Det kanske inte är mopedbilarna som är problemet utan bilisterna som kör alldeles för fort och inte är tillräckligt uppmärksamma, så det kanske vore bättre att sänka hastigheten för alla bilar så slipper vi det problemet.Bara för att man har tagit körkort så blir man inte en bättre förare, det har nog snarare med mognad och göra,ser massor med ungdommar som kör som idioter på vägarna trots sitt körkort, dom är helt enkelt för omogna och lekfulla vilket drabbar alla andra på vägen också.Mopedbilen skulle kunna vara ett utmärkt nybörjarfordon för dessa förare tills dom blivit lite mer mogna och redo för en vanlig bil och även för sådana som inte kan få körkort på grund av hällsoproblem, för vi lever ju trots allt i ett bilsammhälle och kollektivtrafiken är mycket dålig eller obefintlig på vissa ställen.Så istället för att förbjuda allting så borde det tas fram ett fordon som alla kan köra och förbjuda bilen i stan överhuvuttaget, den har inget där att göra,stan är till för människor, inte för bilar, dom kom långt senare och förstörde hela statsmiljön.Roffe

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  glass gubbe writes:fräckt med mopedbilar 😛

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  johan writes:hej vet ngn vart man kan få tag i delar till en amica sån som är på bilden? mvh

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Hej Patrik, Håller med dig, borde ha läst det direktivet. Eftersom vi nu är med i EU får vi ju inte längre bestämma över oss själva som vi tidigare har gjort. Jag läste direktivet nu och ser dock att det finns möjligheter att sänka körkortsåldern till 17år utan några som helst problem och ännu lägre om vi kan argumentera för det.Tack för tipset och trevlig helg på dig med//Frille

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej Anonym, Det jag föreslår är ett sätt att få bort så många mopedbilar som möjligt från våra vägar. Jag är inge förbudsivrare så jag vill inte förbjuda mopedbilarna. De har säkert sina fördelar för vissa personer som använder dom. Men genom att göra det möjligt för en 16 eller 17 åring att erhålla ett begränsat körkort på vanlig bil tror jag att antalet trafikfarliga mopedbilar skulle minska. Givetvis måste ungdomen genomgå en gedigen trafikutbildning och tillsammans med strikta restriktioner såsom absolut nykterhet, fartbegränsning etc där straffet om man bryter mot dessa bestämmelser är att körkortet ryker tills man är 18 och utbildningen måste göras om. Eftersom en trafikutbildning är väldigt kostsamt för individen tror jag att begränsningarna i de flesta fall skulle hållas. Det fungerar i USA, där kan ungdomar hantera detta. Trafikpolisens arbetsbörda skulle nog inte öka så drastiskt av denna förändring. Gällande hastigheten så är just det ett argument för att ungdomarna borde få köra en vanlig bil med säkerhetsbälten i 70km/h istället för att köra oskyddade i 45km/h.Men du behöver nog inte vara orolig, den här motionen kommer knappast att gå igenom, så mopedbilarna kommer fortsättningsvis köras på våra vägar av personer med bristfällig trafikutbildning.trevlig helgFrille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonym writes:Hej Fredrik,När jag nästan hade fått upp hoppet om en politiker som verkade dra i rätt snören i vårt samhälle, föreslår du en drastisk ändring för åldersgränserna vad gäller framförandet av ett tyngre motorfordon – bil. Menar du att det är bättre att ungdomarna får tillgång till ett fordon som klarar av att köra över 100km/h istället för mopedbilen som endast för framföras i 45 km/h? En utbildning i all ära, men det finns alltför många gasglada 18-åringar vars körkort borde dras in tills de har lärt sig trafikvett, alternativt mognat för att framföra ett motordrivet fordon. Även om 16-åringarna genomför en utbildning för att lära sig köra bil innebär detta ej nödvändigtvis att de kommer att köra bättre med en bil vid 16 års ålder än vad de gör med en mopedbil vid 16 års ålder. Föreslå en strängare utbildning för körkort, inkluderat de körkort som krävs för en mopedbil. Ålänningarna får sina körkort alltför lätt. Det går inte en dag utan att jag yttrar fula ord bakom ratten pga att bilen framför, bakom eller på någon av sidorna inte har lärt sig: blinka, gruppera, parkera, använda ratten på ett nyttjefullt sätt för att underlätta för andra medtrafikanter.Avslutningsvis undrar jag hur du anser att dessa "stränga regler" skulle efterföljas? Dagligen ser man i tidningarna rattfylleri och fortkörningar, sysselsättning för polisen. Vill du skapa mera sysselsättning åt dem? En maximalt tillåten hastighet av 70 km/h innebär att fler breda fordon kör långsammare än den övriga rytmen på landsvägarna (tänker framför allt på rusningstrafiken när människor skall på jobb och hem från jobbet) vilket skapar en trafikfara enligt professor Lundqvist (http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2562446).

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hej Karlström!Håller med om att moppebilarna är otyg på vägarna men innan du la fram din motion och föreslog 16-årsgräns för B-körkort hade det varit klokt att läsa EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2006/126/EG av den 20 december 2006 om körkort. Det hade gett ett seriösare intryck… trevlig helgPatrik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s