10000-timmar

Publicerat: 1 december, 2016 i Politik

Malcom Gladwell har skrivit en bok som heter Outliers i vilken han hävdar att man genom 10.000 timmars ihärdigt arbete kan bli expert, mästare eller virtuos inom ett område. Jag tror mycket på den teorin.

Hans hypotes är att det inte krävs medfödd talang eller genetiska fördelar för att bli expert utan genom hårt arbete, idogt tränande och lägga ner 10.000 timmar på något, vad det än är, så kan du bli riktigt bra på det, kanske t.om bäst i världen.

En viktig ingrediens i dessa 10000-timmar är dock att man inte bara ”gör” timmarna utan att man verkligen anstränger sig och aktivt försöker bli bättre hela tiden.

Hur länge tar det då?

10000-hours10000-timmar är längre än man kan tro men samtidigt går det att göra det ganska snabbt  om du inte gör något annat. Gör du något åtta timmar per dag, fem dagar i veckan, 52 veckor i året så klarar du av det på under fem år (kom dock ihåg det jag skrev ett stycke upp, det handlar om att inte bara ”sitta” av timmarna utan aktivt och kontinuerligt försöka bli bättre på det du gör, hela tiden). Ökar du upp antalet timmar och kör alla dagar i veckan går det fortare. Jag har gjort några 10000-timmars pass i mitt liv och jag hoppas jag får möjligheten att leva länge än så att jag hinner göra några till.

Det första 10000-timmars passet gjorde jag nog när jag utbildade mig till helikopter och flygplanspilot i USA, då var det bara det som gällde, dygnets alla timmar, årets alla dagar i ca två år. Det andra var när jag kom hem och blev stationschef på Radio Väst (samma där, levde för och gjorde inget annat än att driva en kommersiell radio) det tredje var när jag gav allt jag hade för att få Skärgårdsflyg att överleva och det senast var mina år som näringsminister. Har jag då blivit bäst i världen på något av det? Nä, det kan jag väl inte säga, men jag vågar nog säga att jag kan en hel del och att det är få som slår mig på fingrarna när det kommer till dessa områden.

Men för att på riktigt leva som jag lär (jag har hållit många föredrag för unga företagare och entreprenörer om vikten av uthållighet, envishet och att inte ge upp) så har jag, som du kanske vet, dragit igång ett nytt 10000h-projekt. Det började för ett år sedan och skiljer sig mycket ifrån de tidigare passen jag genomfört. Framförallt för att det är betydligt mycket mer avgränsat (insnöat) och det kommer hålla på betydligt längre i antal år.

#10000kladdkakor utgår ifrån Gladwells teori med ett stort undantag, jag har ingen brådska med att komma i mål. Tanken är att jag ska leva tills jag blir minst 95 år och fram tills dess försöka baka 3-4 kladdkakor i veckan. Det är nämligen det som krävs för att jag skall lyckas komma i mål med att göra alla 10000 stycken innan jag dör.

Jag tror så pass mycket på hans teori att jag redan nu (efter att ha bakat ca 150 stycken) vågar säga att jag kommer skapa världens godaste kladdkaka, men det kommer ta några decennier innan jag är där. Fördelen med att dra ut 52 år på det här projektet är att jag förhoppningsvis hinner göra några andra 10000-timmars projekt till under tiden.

Ett av dem är att ”bygga hus” i 10000-timmar. Efter att jag är klar med det hus jag bygger nu så har jag nog några tusen timmar kvar innan jag är i mål, trots att jag hållit på byggt/renoverat hus i över 15 år.

Däremot är jag dock inte säker på om jag kommer bli expert inom det området, trots alla mina timmar. För frågar jag tio personer som byggt i över 10.000-timmar om råd, så får jag ofta tio olika svar på hur saker och ting skall göras. Jag har dock insett att det inte bara finns endast ett sätt som är rätt, man kan åstadkomma samma sak på många olika sätt, däremot finns det några sätt som är fel, alltså ungefär som i övriga livet.

Det handlar till slut om att lära sig av sina misstag, lyssna på andra men hela tiden ha en tanke på varför du gör som du gör, blir det fel så vet du iallafall varför, och kan göra något åt det. När det kommer till hus så tror jag att ingenting kan bli så fel att det inte går att göra om och göra rätt. Det är av felen och misstagen vi lär oss.

Vilka är dina kommande 10000-timmars projekt?

kommentarer
  1. […] Det var en hel del år sedan jag pratade radio senast (förutom de senaste veckornas inhopp). Prata radio är ett hantverk som tar tid att lära men som allting annat så går det att träna sig till att bli bättre. (Läs mina tankar kring 10000 timmar här>>) […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s