Johan Dahlman är en lustig man

Publicerat: 6 april, 2010 i Uncategorized

Johan Dahlman gillar inte mig, det har han påpekat många gånger i sina kommentarer och inlägg de senaste åren. Orsaken till det är troligtvis för att jag var emot att landskapsregeringen skulle bygga en golfbana i Godby/Ämnes och finansiera den till 100%.

Dahlman är även en varm förespråkare av Krutbyn, ett projekt som enligt mig helt bygger på fel grunder, projektet i sig är ett projekt finansierat till 100% av landskapsregeringen, utan privat kapital. Jag skrev en insändare i oktober 2007 om hur jag ser på det projektet, vill du läsa den hittar du den här>>

Däremot så är Dahlman och jag överens om att Åland kunde bli ett dykparadis. Troligtvis så visste inte Dahlman om att jag lämnade in en motion i just det ärendet 2005 när Dahlman var aktiv i näringslivet, för då kanske han hade stött den tanken redan då.
Jag tror dock att en sådan anläggning inte kan inbringa lika mycket pengar till Åland som en motorbana (Dahlman har en heldel åsikter om detta i dagens kolumn i Ålandstidningen). Jag är för bägge projekten förutsatt att det finns privat kapital med. Jag vill inte se dessa projekt bli en ny Allhall, där skattebetalarna skall stå för kostnaderna och risken och eventuella privata bara stå för driften, sådana projekt blir aldrig lika framgångsrika som när privata är med och satsar från början.

Här kan du läsa min dykparksmotion om du vill>> http://dokument.lagtinget.aland.fi/sok/arende.php?arende=HM%A49/2004-2005

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Igen Johan, Du har helt rätt i att vi bör lyssna på varandra och ta till sig varandras åsikter men det bör fungera dubbelriktat om det skall vara någon idé. Jag anser mig fortfarande ha rätt i mina tankar om en golfbanas placering. Ditt argument om motsatsen är direkt förvirrande. Rävspelet i borgen som du kallar det är en fråga om demokrati, givet är att systemet kanske inte är perfekt men alternativet är sämre. De turistsatsningar jag nämnde har alla mer eller mindre ”krävts” av näringslivet. Drivande bakom allhallen var Eckerölinjen, bakom KK-huset och simhallarna i första hand hotellnäringen men även turismbranschen som helhet. Alla dessa blev av tack vare eller på grund av politiker och 100% skattefinansiering, vilket jag ansåg vara fel, jag ville ha med näringslivet redan i investeringsskeendet. Som jag sa tidigare så kommer jag återkomma en hel del framöver både vad gäller småföretagande, entreprenörskap och rederinäringen, finns dock en hel del redan på bloggen min, för den som orkar/vill läsa.Avslutningsvis vill jag säga att om Algot Johansson och alla andra var förvärvarna så har många i din generation varit förvaltare, låt oss istället för att bara gnälla på varandra, jobba tillsammans så att min generation slipper bli fördärvare.mvhFredrik

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:alltså dahlman är KUNG på att lyssna och förstå.ironiska generationen förstår ovanstående.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:ärligt talat Dahlman, är du seriös? Hur kan du misstolka och idiotförklara Karlström så oerhört som du gör?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller med föregående inlägg, är det här ett skämt? man blir ju helt stum av förundran, menar denna Dahlman allvar? Att dessutom tilltala någon med Unge Herr…,pinsamt.Fredrik, du har tydligt förklarat din inställning, vi andra förstår precis. Du är en av de få politiker på Åland som vågar stå för dina åsikter, du är tydlig och konsekvent. Hoppas du orkar fortsätta.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Johan Dahlman writes:oj det var mycket det. Vet inte riktigt var jag skall börja och om det är någon vits att fortsätta detta utbyte av monologer. En diskussion förutsätter ju att man är beredd att lyssna på varandra och ta till sig av varandras åsikter. Det föreligger väl knappast här. Men för att börja.1. du har fel om en golfbanas placering. Skulle du ha rätt skulle det drälla av golfbanor. En golfbanesatsning kan bara motiveras om spinnoff-effekterna är tillräckligt stora för hela det åländska samhället. Men skapa du bara en till "samhälls- turistsatsning" och så hoppas vi att jag har fel.2. att du ännu inte förstår hur spelade liberalerna och delar av centern i händerna kan jag inte göra något åt. Det är en del av ert rävspel där i borgen och titta vart det fört Åland.3. hur du har för dig att jag propagerar för maximala samhällsbidrag till näringslivssatsningar begriper jag inte. Men det är väl så att ett förfäktande av det passar i din politiska image. Däremot inser jag att Åland inte kan spela med andra spelregler än omkringliggande regioner. När man gör det med bättre (eller sämre som en del skulle säga) villkor har vi skrämmande exempel från den åländska jordbruksnäringen.4. sjöfarten är en av de verkligt få näringar som inte verkar inom en skyddad verkstad utan är utsatt för den totala internationella konkurrensen. Att skapa sämre verksamhets förutsättningar för sjöfarten än vad konkurrenterna har slutar bara på ett sätt.Du har även fel om skatteundantaget. Det är Sverige och Finland som betalar inte Åland. Åland är fortfarande den stora vinnaren, trots att fördelarna något naggats i kanten(men det är ju ni politiker pappor till så titta er själva i spegeln någon gång).5. de turistsatsningar du räknar upp har näringslivet, till den del jag vet, inte varit upphovsmän till. det är rena politiska skapelser. Den enda satsning jag känner till där näringslivet legat bakom var satsningen på en ny golfanläggning i Godby/Ämnäs, men det sade ju ni politiker nej till.Nej ett stort problem idag är att det insikten, kunskapen och kontaktytan mellan näringsliv och politiker idag är nästan obefintlig. Titta bara vilken bakgrund dagens medlemmar i lagting och regering har.

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Hej Johan, Kul att du valde min blog som första och eventuellt sista blog du besöker. Först vill jag fråga om du kallar alla du inte har en uppfattning om för ”hetsporre och blindstyre” eller gäller det bara mig… :O) En lunch i slutet på april eller början på maj fungerar för mig, då har jag haft bolagsstämma i bla Steel FM Ab & Klintens Plåt Ab, två bolag som även de genererar flera arbetsplatser och betalar bra med skatt på Åland :O) De senaste års vinster har även gjort att även jag har råd att bjuda på lunch :O)Angående Godby/Ämnes så ordnade jag 30% samhällsfinansiering till golfsatsningen i en politisk situation då 0% var alternativet. Tack vare att jag lämnade in min finansmotion så valde majoriteten i lagtinget att gå på den, skulle jag inte gjort det skulle en majoritet rötat för Liberalernas finansmotion om 0% i stöd. Hur kan du då påstå att jag sänkt satsningen? Speciellt om den redan var näringslivsfinansierad? Menar du att en näringslivsfinansierad golfbana föll på grund av att den skulle få 30% i bidrag?Jag tror inte att en golfbanas placering på Åland har någon större betydelse för en golfturist utifrån. Det är nog viktigare hur golfbanan är utformad/designad, hur den sköts och att den ligger i en vacker och exklusiv omgivning nära vatten. Att hävda att Godby/Ämnes vore så oerhört mycket bättre för turismnäringen än Stornäset har jag tyvärr svårt att riktigt förstå.Synen på Krutbyn kan vi återkomma till om du vill men som jag skriver så tänker inte jag motarbeta någon som tror på idén och vill satsa sina egna pengar. Jag arrenderar även mer än villigt ut landskapets marker om de så önskar. Skall däremot skattebetalarna stå för risk och kapital så hävdar jag att jag som lagtingsledamot har ett ansvar att se till att våra gemensamma pengar används på bästa sätt. Vår uppfattning om näringslivssatsningar är olika, min uppfattning är att du återkommande propagerar för att samhället ska göra dem eller åtminstone vara maximalt engagerade medan jag anser att de lämpligast görs av näringslivet. Först då tas ett ansvar som är långsiktigt ekonomiskt hållbart.När det kommer till rederinäringen så förstår och uppskattar jag mycket väl dens betydelse men det finns även konsekvenser med dagens system. Övrigt näringsliv på Åland har exempelvis inte kunnat utvecklas och tillgodogöra sig EU marknaden som andra och således gått i stå. Det finns otroligt mycket att säga om detta vilket jag kommer återkomma till, blir för långt inlägg annars :O).Jag ger dig rätt om rundgången av pengarna men ett näringsliv som regleras med en enda närings behov i åtanke där resultatet blivit att man ska ha alla fördelar (skatteundantaget) men inga av skyldigheterna (löneskatter, arbetsgivaravgifter etc.) kommer inte att hålla i längden. Särskilt inte när det varit som hittills att alla turismsatsningarna som gjorts ( Allhallen, Badhusen, KK-Huset, etc) finansierats av skattebetalarna i land och ännu mer ohållbart blir det när företagarna och skattebetalarna i land även skall stå för all annan infrastruktur såsom vägar, vård, skola och omsorg, något som rederinäringen idag inte är med och finansierar på samma sätt som näringslivet iland.Men som sagt jag återkommer till det här framöver både i lagtinget och här på bloggen. Tidningarna & Ålands Radio rapporterar nämligen väldigt sällan om mitt arbete i lagtinget. MvhUnge herr karlström (som tyvärr börjar bli medelålders)

  Gilla

 7. johandahlman skriver:

  Danne är en klok man.Om inte unge herr Karlström har råd så får väl en avdankad pensionär bjuda.Jag far nu på en studieresa på Birka Cargo (ett mycket välskött export-rederier som drar bra med pengar till Åland och genererar landarbetsplatser för våra utbildade ungdomar) men är tillbaka efter 26.04.11.05 har moderbolaget bolagsstämma (ett annat välskött exportbolag som drar mycket pengar till Åland och skapar 100-tals landarbetsplatser åt våra utbildade ungdomar) och 12.05 har familjebolaget bolagsstämma (ytterligare ett välskött bolag som skapar förutsättningar för en stor del av Ålands jordbrukare att kunna verka och dessutom skapar mycket arbetsplatser inom den interna ekonomin) men i övrigt står jag till förfogade.Jag håller även med Danne om behovet av ett fungerande politiskt diskussionsforum där politikerna verkligen deltar och där de anonyma personliga häxkampanjerna saknas.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Danne Sundmanh writes:Jag tyckte i förbifarten i ett mail till Johan att ni två; Frille och Johan skulle sätta er ner och diskutera över en lunch eftersom jag tror att ni trots allt är överens i det mesta. Denna blogg är den mesta politikerbloggen på Åland och Johan gör klokt i att häva sin blogg-skepsis och besöka den och andra frekvent eftersom det är en viktig del i åländsk debatt tillsammans med andra befintliga arenor, t.ex. tidningarna där Johan är krönikör med stort engagemang. Som sådan kan man inte ignorera "efterparlamentet" i bloggvärlden och i sociala medier. Men hursomhelst; Pensionerade näringslivsdraken (ännu ett epitet!) och uppstudsige entreprenören borde träffas och bryta sina åsikter, ta en lunch vetja!

  Gilla

 9. johandahlman skriver:

  :king: :king: God Morgon unge herr KarlströmDanne har uppmanat mig att gå in på din blogg. det är första gången jag besöker en blogg (och hoppas sista).Nej jag tycker vare sig bra eller illa om dig. Har i själva verket ingen uppfattning alls då jag träffat dig blott en gång.Hetsporre och blindstyre? Ja men det kan vi ta en annan gång.Däremot tycker jag utomordentligt illa om att offentligt bli tillskriven åsikter som är mig främmande. Vad man inom fyra väggar pratar om mig berör mig inte. Väl bekomme om det roar.- Nej jag har aldrig varit för 100% landskapsbekostade näringslivssatsningar. Vare sig golfbanor eller kongresshus.- Ja jag anser det vara dumt att du sänkte en ny näringslivsfinansierad golfanläggning i Godby-Ämnäs. Det man håller på i Stornäs nu kommer inte att lyfta en av de få naturliga exportnäringar vi har nämligen turismen. Det är ett missbruk av samhällsmedel som Åland inte längre har råd med.- Nej jag är ingen varm anhängare av Krutbyn. Jag tror inte att det ensamt för sig har någon chans att klara sig. Man måste kunna höja blicken högre än så.- Det jag sett av Krutbyn stämmer inte överens med din beskrivning.- Jag anser att Åland behöver en familjepark och att en sådan, under de rätta betingelserna, har goda möjligheter att bära sig.- Nej av det jag sett anser jag inte att Dannes bilbana har förutsättningar att bära sig. Men det skulle vara mig totalt främmande att motarbeta en satsning som andra tror på. Där skiljer vi oss markant i inställning till näringslivssatsningar. Om det lyckas kommer det däremot att kunna innebära ett ordentligt lyft för den åländska exportnäringen.Slutligen så har jag en helt annan uppfattning och inställning till det åländska näringslivet än vad du tydligen har. "Blott" 15% av lönerna betalas av rederinäringen medan 85% betalas av andra, skriver du. I grunden ett feltänk. Det är de som drar in pengar till Åland som möjliggör att den interna ekonomin kan betala sina löner. Ju fler gånger dessa exportintäkter snurrar internt på Åland ju större del av löneutbetalningarna står den interna ekonomin för. Utan dessa exportintäkter skulle vi fortfarande "byta strömmingar" med varandra. Den utvecklingen är det kanske ingen som vill tillbaka till.Katrin S stå på dig. Du har rätt i mycket!Tack för ordet.

  Gilla

 10. steelfm skriver:

  jo….så är det. Men som sagt vill någon satsa sina eget surt förvärvade pengar och tror på projektet så önskar jag dom lycka till!Men det är lite för lätt att göra en undersökning om någon annan betalar, åka på studiebesök etc…. gillar inte det!/Frille

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Krutbyn, ja se där har du ett riktigt stolpe-ut -projekt.

  Gilla

 12. steelfm skriver:

  Även det var jag emot! Så även tunnelundersökningen! Däremot är jag positivt inställd till de bägge projekten.mvhFrille

  Gilla

 13. anonymous skriver:

  Katrin S writes:Även Motorbanan fick samhällsstöd för en utredning/förprojektering. Var det 70.000?

  Gilla

 14. steelfm skriver:

  Hej Katrin SDet jag menade om jag var otydlig så var att utredningen om Krutbyn finansierades till 100% av skattebetalarna (vilket jag tycker var fel). Jag måste dock vara tråkig och säga att jag inte tror på konceptet, har varit till så många parker/nöjesfält etc i världen och ser tyvärr inte potentialen i Bröders Krut & Systrarna Stubin, men det är jag det. Finns det någon som är villig att satsa önskar jag dom lycka till och tycker mycket väl att landskapet kan arrendera ut marken!Däremot så vågar jag satsa privata pengar i en Motorbana och en dykpark.mvhFrille

  Gilla

 15. steelfm skriver:

  Ja säg det. Hetsporre kanske man kan tolka som något positivt men blindstyre vet jag inte om man kan…

  Gilla

 16. anonymous skriver:

  Katrin S writes:Det stämmer inte att Krutbyn skall finansieras till 100% med samhällsmedel, inte alls.Det handlar om utarrendering av mark i det här skedet. Också jag tror på investeringar med privat kapital om de skall ha någon långsiktig bärkraft. Sedan finns ju förtåss möjlighet till stöd upp till 30 %. Jag tror även på en dykpark men det måste finnas någon entreprenör som driver frågan också där kan t.ex. utarrendering av vatten och stöd upp till 30 % komma på fråga.

  Gilla

 17. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jo såg att han kallade dig "hetsporre och blindstyre" undrar vad han menade?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s