Fredagens pressinfo

Publicerat: 4 april, 2020 i Personligt

I går var jag med på regeringens pressinformation. Vill du se mitt inspel så kan du göra det i youtubeklippet eller så kan du läsa ungefär vad jag tänkte säg i punktform här nedan.

  • Förra fredagen godkändes budgeten som gav AMS 10 miljoner i extra anslag för ersättning till de som är eller blir utan arbete, 10 miljoner euro i möjligt bidrag till näringslivet och 25 miljoner euro i lån/garantier.
  • I måndags godkände lagtinget lagen om temporärt tilläggsstöd till alla de som blir permitterade, vilket garanterar den personen ca €1300/månad under tiden de avvaktar på att få gå tillbaka till sina jobb. (Detta extrastöd gäller alla med grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd)
  • Något som också är väldigt positivt är att igår kväll lämnades en temporär ändring av lagen om utkomstskydd (som är finsk behörighet och som vi har en blankettlag på) tillriksdagen, som remitterades till utskott kl. 22.00 och skall behandlas i riksdagen idag. Där det föreslås att arbetsmarknadsstöd ska kunna betalas till en person som har varit sysselsatt på heltid som företagare.
  • Alltså exempelvis enmansföretagare, butiksinnehavare, frilansare, kulturarbetare som blivit hårt drabbade ekonomiskt av denna pandemi kan erhålla utkomstskydd, likt en anställd som blir permitterad. 
  • Tidigare ha en företagare varit tvungen att avveckla sitt företag för att erhålla detta stöd. Så är det inte nu. Det som också är positivt är att företagaren inte behöver stänga fast eller lägga ned sin verksamhet utan har möjligt att fortsätta arbeta i sitt företag
  • Jag uppmanar verkligen företagare som blivit direkt drabbad av denna pandemi och som sett nästan alla sina inkomster försvinna över en natt, att använda sig av den här möjligheten, 

Varje arbetsplats är viktig, varje livskraftigt företag är viktigt och framförallt varje entreprenör på Åland är super viktig.

Jag uppmanar er också att hålla öppet, fortsätta arbeta och fundera på hur din verksamhet kan utvecklas, använd tiden för det som du aldrig annars haft tid för och ta fram strategier och förbered dig för framtiden när Åland & världen återgår till det nya normala. 

Lagen om temporärt tilläggsstöd, underlättar den förhoppningsvis korta situation vi befinner oss i, för de anställda, för entreprenörer men även för kommunernas socialkanslier. Tack vare den lagen behöver inte de 16 åländska kommunerna belastas på samma sätt som de kommer göras i Finland. Här behöver inte de börja handlägga näringsstöd till företagare.

Samtidigt som stödnivåerna i princip är de samma, som finska staten föreslagit att skall delas ut via kommunerna, men vårt system är mycket mer flexibelt, snabbare och mindre byråkratiskt. Lagen garanterar ca 1300/månad i tre månader till den som blivit drabbad av effekterna av undantagstillståndet.

Gällande våra likviditetslån/stöd så skulle jag vilja förtydliga några saker.

1. Det har pratats om höga räntor, ord som till och med ockerräntor har nämnts ifrån FinnVera och bankerna. SÅ ÄR DET INTE. FinnVera har dessutom sänkt sina garantiprovisioner de senaste dagarna (till 0,95 och 1,75%) beroende på företag, lånetid, garantinivå etc. Därtill tillkommer givetvis bankens avgifter/räntor men ofta där går det att förhandla beroende på kreditvärdighet, kundrelation etc

2. Har man egna säkerheter så kan likviditetslån beviljas av banken utan inblandning av FinnVera eller landskapet och ändå berättiga till det 20% likviditetsstödet.

Gällande restaurangerna som tvingas stänga vill jag vara extra tydlig till de som blir och blivit drabbade, de måste kompenseras på samma sätt som restaurangerna i Finland eftersom det är finska staten som direkt stänger våra restauranger.

Avslutningsvis vill jag säga. 

Kriser går över! Det kommer även något gott ur detta. För Ålands del behöver vi nu planera utifrån två scenarier 

Det ena är en kickstart av hela del åländska samhället den15 maj när Eckerö Linjen förhoppningsvis börjar trafikera igen och Rosella åter kan ta emot passagerare och det andra senariet vi tillsammans måste jobbar efter är den 15 juni, då får vi agera och planera på ett litet annat sätt. 

Landskapsregeringen har redan påbörjat arbetet med den tredje tilläggsbudgeten, vi fixar det här tillsammans. Kämpa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s