Temporärt tilläggsstöd

Publicerat: 26 mars, 2020 i Personligt

Här kan du läsa eller titta på det jag sa idag i lagtinget om lagen om temporärt tilläggsstöd.

Landskapsregeringen föreslår alltså att en landskapslag om temporärt tilläggsstöd för den som lyfter arbetslöshetsförmåner antas till följd av Finlands beslut att den 16.3.2020 försätta landet i undantagsförhållande.

Förslaget medför att den som lyfter en arbetslöshetsförmån för tiden 1 april – 30 juni 2020 även skulle kunna lyfta ett tilläggsstöd om 30 euro per dag (fem dagar/vecka) för samma tidsperiod.

Huvudsyftet med lagen är som jag berättade i mitt anförande igår att trygga de stora kommande permitterade människornas grundläggande behov under de kommande tre månaderna,

samt att underlätta för företagen att ta beslutet att permittera, utan att försätta sin personal i en ekonomisk osäker och ohållbar situation. 

Genom att ta det tunga beslutet att permittera minskar företagen sin kostnadsmassa och kan förhoppningsvis överleva/övervintra under denna tid av undantagsförhållande så att de så snart som bara är möjligt kan återgå till det normala och åter börja betala personalen den lön de är värda.

I korthet går lagen ut på att vi ger alla personer med grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd under april-juni ett extra tillägg om 30euro/dag

Viktig att komma ihåg att det ges till personer med det svagaste skyddsnätet i denna extraordinära situation,  alltså till en person som är

  • arbetslös arbetssökande som inte uppfyller arbetsvillkoret för arbetslöshetsdagpenning eller som har fått arbetslöshetsdagpenning för maximitiden
  • Nya på arbetsmarknaden som inte har hunnit sätta sig in i arbetslöshetskassornas verksamhet
  • Och alla de som nu blir permitterade och som avvaktar på att få återgå till sina arbeten, för just nu finns inga andra arbeten att söka.

– Jag vet att det finns frågetecken om den här lagen behandlar alla personer som är berättigade till grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd jämlikt. Svaret på den frågan, anser jag som föredragande minister, att är: JA

– Landskapets lagstiftningsbehörighet gäller den gruppen som får grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd. Vi bedömer att vi inte kan reglera dem som omfattas av rikslagsstiftning, alltså de som får arbetslöshetsdagpenning i form av inkomstrelaterad dagpenning ifrån sin a-kassa.

Viktig att komma ihåg är också att det här är:

– Det är en temporär insats under tre månader april-maj- juni i en exceptionell tid i där landet och Åland är i undantagsförhållande. Sist det inträffade var nationen i krig.

– En ytterligare viktig sak för landskapsregeringen, förutom att hjälpa människor i kris med den här lagen . Är att i det här akuta läget vi befinner oss i, nu när konsumtionen avstannat och många butiker, restauranger och tjänsteföretag lider stora förluster, så är det här stödet är ett av det snabbaste sättet att få ut pengar och med det köpkraft i samhället. Speciellt till den grupp som verkligen behöver det, till de arbetslösa och permitterade. 

– Den här insatsen lättar även på kommunernas arbetsbörda i de fall personerna annars skulle tvingas söka socialt utkomststöd, med allt vad det innebär, i utredningar och tid. Så indirekt är det här stödet även ett stöd till kommunerna, även finansiellt.

– Skyddsnätet finns fortfarande kvar om det behövs genom kommunernas sociala verksamhet, men på detta sätt är det färre som behöver söka sig till socialkanslierna.

– Ett ytterligare viktigt syfte med den här lagen är att många företag måste snabbt sänka sina kostnader för att överleva. Det här minskar tröskeln för dem och ökar möjligheterna att starta upp igen i ett bättre läge när förhoppningsvis tiderna förändrats  och vardagen återkommit.

– Ingen arbetstagare får mindre stöd genom förslaget! Vissa får lite mindre höjning om tillägget kombineras med t.ex. bostadsbidrag.

Avslutningsvis. Det här är alltså en insats för att rädda så många jobb som det bara är möjligt, allas jobb, inklusive de a-kassa anslutna

– Det här är en insats för att hålla ekonomin rullande – injicera mycket kapital snabbt i det åländska samhället och det här är ett temporärt tillägsstödet, som förhoppningsvis aldrig skall behöva användas igen,

Och min starka uppmaning som jag sa igår gäller fortfarande, till alla er som är med i en a-kassa Lämna den inte för denna tillfälliga lag. Blir den här situationen långvarig är din a-kassa värdefull.

Och till sist, eftersom det här är en budgetlag så sker laggranskningen i efterhand och om det visar sig att vi gjort något fel, och laggranskningen underkänner lagen eller delar av den. Så får vi helt enkelt göra om och göra rätt. 

Det som då kommer ske är att vi INTE kommer återkräva något av någon utan i så fall ge i efterskott det som den rättmätige har rätt till.

– Nu finns ingen tid för missunnsamhet, avundsjuka, bitterhet. Tid för att kämpa tillsammans, göra allt vi kan för att rädda arbetsplatser. Ingen får det sämre med detta, men några personer får det lite lättare.

kommentarer
  1. […] Vi gjorde vad vi kunde, inom ramen för vår behörighet, för några veckor sedan när vi införde ett extra stöd om €30/dag i ersättning för den som lyfter en arbetslöshetsförmån för tiden 16 mars till 30 juni. Läs mer om det här>> […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s