Patientrepresentant på Tyks

Publicerat: 8 september, 2019 i Personligt

Som du säkert märkt så är det valtider på Åland just nu. Många kandidater startar bloggar, podd:ar och kampanjsidor på Facebook och många är det som proklamerar vad de vill jobba för och vad det skall satsas på om de blir invalda.

Jag har i likhet med de senaste valen jag ställt upp i, inte tänkt ge några specifika vallöften utan hoppas att du kommer rösta på mig för att du vet vad jag står för, du har följt mig under mina 20 år i politiken, läst några av mina snart 1600 blogginlägg ifrån år 2006 och känner till min grundinställning till hur jag anser att Åland bör skötas. Alltså mer som en familj än som ett företag.

Jag tänkte fortsätta skriva om tankar och funderingar här på frille.com och komma med förslag på hur vi kunde göra ett bra Åland ännu bättre, utan att det skall behöva kosta mer än idag, bara genom att göra saker lite annorlunda.

Olika förslag som nästa regering, oavsett vem som sitter där kan ta till sig och genomföra. Det första förslaget blir inom hälsa och sjukvårdsområdet och baserar sig på egna erfarenheter och handlar om vikten av vård på svenska, när man behöver det som mest.

För ett drygt år sedan åkte Eva akut med ambulanshelikoptern till Åbo. Det gjorde hon efter att ha legat inlagd på ÅHS i fyra dygn för att ”vänta och se” om hennes smärtor i ryggen/benen skulle minska och det skulle bli bättre.

Det blev det inte. Jag kan återkommer till det i ett annat inlägg, hur en optimering av systemen, rutiner och processer skulle minska patienters lidande, sänka kostnaderna för företagen och spara pengar och resurser för ÅHS om man istället för att ”vänta och se” tog aktiva beslut lite tidigare. (Skrev om hur det inte bör gå till här>> för något år sedan.) 

Lång historia kort.
Eva åkte alltså akut med helikopter till Tyks i Åbo en fredag klockan 10:00, hon blev inkörd på akuten och läggs i en korridor att vänta. Ingen säger något, ingen berättar något och hon har enorma smärtor från ryggen ner i höger ben. En nervsmärta ifrån helvetet, ni som vet, vet. Du som aldrig haft nervsmärtor, var glad för det. 

På akuten tas en MR och sedan blir hon liggande kvar där i en korridor i sju timmar, utan någon som helst kommunikation eller information ifrån någon. Till slut körs hon upp på kirurgiska avdelningen men eftersom det då hade blivit fredag kväll hade de radiologer som är specialister på att läsa komplicerade MR-bilder tagit helg och åkt hem.

Kvar fanns endast en jour för planerade operationer och de var alla stressade, ingen kunde svenska och tyvärr visades ingen omsorg eller förståelse för Evas tillstånd, överhuvudtaget. Smärtan Eva led av var olidlig men ovissheten om vad det eventuellt var som orsakade smärtan var kanske ännu värre. Eva hade förstått att de hade sett något på MR:en som inte var bra, kanske någon svårartad cancer?

De som var kvar på avdelningen kunde inte förklara det på svenska utan bara säga att hon måste vänta. När man sjuk, svag, orolig, ensam och med enorma smärtor så är ovissheten om vad som väntar inte roligt.  

(Jag skulle kunna fylla flera A4 sidor om missförstånd med Google translate, sköterskor som försöker förklara för Eva på knagglig svenska/engelska/långsam finska och läkare som försöker gör det samma, men jag tror du förstår).

Fredagen gick utan svar, lördagens första rond likaså och efter att vi fortfarande inte visste någonting på lördag eftermiddag, förutom att det var allvarligt, så kände jag att jag måste göra något. 

Jag använda mina kontakter och ringde en person jag känner lite högre upp i hierarkin på TYKS som gick in och tittade på Evas journal. Personen i fråga kunde förklara på svenska varför inget hände, vad som hade synts på bilderna, varför de avvaktade och varför inget skulle ske förrän tidigast på måndag morgon efter första ronden, när en av Finlands kunnigaste radiologer skulle komma på jobb och göra en bedömning.

Genom att vi fick veta detta på lördagseftermiddagen blev Eva lugnare och kunde fokusera enbart på att hantera smärtan och de krampattacker hon fick bekämpa. Vetskapen och informationen vi fick ifrån min bekanta gjorde att ovissheten kunde förträngas och fokus läggas på att bekämpa helvetetssmärtorna. Nu visste vi iallafall lite mer.

På måndagen när vardagen infann sig och ronden hade varit fick vi svar att det går att operera och det skall göras så snart som möjligt. Den elaka cancerform man först befarade var inte cancer utan en cysta. Från den befriande informationen fram till operation tog det sen ytterligare ca 30 timmar, men det är förståeligt, andra fall prioriterades. Vad som hände efter operationen, då Eva skulle flygas hem är en annan mycket kostsam/irriterande och påfrestande historia.

Pga av ett språkligt missförstånd där ena sköterskan på TYKS hade uppfattat det som om helikoptern skulle komma kl 17:30 (istället för 15:30) så blev resultatet att helikoptern landade på Åbo flygfält 15:20 och väntade på Eva, som aldrig kom. Eva hade transporten ifrån TYKS bokad till klockan 16:00…. så helikoptern som kom för att hämta henne, tvingades återvända tom till Åland för ett annat uppdrag, samtidigt som Eva åkte till flygfältet för att inse att ingen helikopter var där…
Sålunda transport tillbaka till TYKS och vänta, oförståendes om vad som hänt. Ingen kunde riktigt förklara men till slut (efter att jag varit i kontakt med transportkoordinatorn på ÅHS, ett antal gånger) tog beslöts att helikoptern åter skulle köra till Åbo senare på kvällen för att hämta hem henne.

Kontentan av denna historia är att kommunikationsmissar kostar, information på svenska är oerhört viktig när man hamnar akut till Åbo och är sjuk, svag, ensam och orolig.

Landskapet Åland har en massa ombudsmän och specialmedarbetare inom alla tänkbara och otänkbara områden. Anställda som säkert gör ett väldigt bra jobb, men ärligt, skulle vi inte kunna minska på någon av dessa och istället införa en patientrepresentant eller ombudsmannen som skulle har till uppgift att vara länken mellan patienten och vårdapparaten i ÅBO.

En personen som skulle vara anställd av ÅHS med fullständig behörighet att röra sig fritt på TYKS och kunna vara kittet mellan de finskspråkiga sjukskötarna, läkarna och den åländska patienten.

Personen skulle kunna vara med på ronderna för att översätta och förklara för patienten som just då och där kanske är i sitt livs svagaste tillstånd. Vara den som står på och vid patientens sida. Alla har inte en anhörig som känner någon, som kan strida för en eller som kan finska.
En sådan patientombudsman skulle lindra oron, minska missförstånden och kunna säkerställa och koordinera att helikoptern alltid används optimalt. En inbesparad flygning, bekostar den personens månadslön.

Avslutningsvis vill jag säga att vården på svenska fungerar hyfsat bra på TYKS när det kommer till planerad vård. Då anstränger de sig för att ha svenskspråkig personal, de får nämligen extra betalt av ÅHS för just det. Men när det kommer till akutfall är det naturligtvis och förståeligt att det är svårare för dem att kunna erbjuda den extra tjänsten och det är här en svenskspråkig patientrepresentant skulle göra stor skillnad.


kommentarer
  1. Eva skriver:

    Finns så otroligt mycket jag skulle kunna tillägga här. Men det viktigaste är ett när man redan på onsdagen fick svar på CT om att något växte runt nerven borde man skickat mig direkt. Nu fick jag vänta två helt onödiga dygn med smärta från helvetet å så flyger man över mg skur på fredagen när alla tar helg 😡 hade de flugit över mg på onsdagen, gjort MR å opererat mig så hade jag varit hemma till helgen. Nu Rick jag ligga i 4 dygn extra å Fredrik satt på en pall bredvid mig under dessa dygn. Snacka omsatt vi kunnat spara pengar åt ÅHS om det tagits snabbare beslut å jag hade sluppit 4 extra dygn med tung smärtlindring

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s