Ett kreativt ”nyföretagsbeskattningssystem” på Åland?

Publicerat: 28 december, 2011 i Uncategorized

En näringsminister som vill skapa ett aktivt, stimulerande och progressivt näringsklimat på Åland behöver enligt mig ha lite mer kreativitet i arbetet än vad politiker i våra grannländer behöver ha.

Vi har som du säkert vet behörigheten enligt självstyrelselagen över vår näringspolitik men vi har betydligt färre verktyg än vad våra grannregeringar har för att bedriva en sådan. Exempelvis styr vi inte över beskattning, arbetsmarknadslagar, sjukersättningar, avskrivningsregler etc.

Ett sätt att åstadkomma förändring i klimatet på Åland är att inleda förhandlingar med Finlands regering om undantag eller särbehandling men det är ingen enkel väg och den tar tid.

Ett annat sätt är att hitta andra kreativa lösningar. Just nu funderar jag på om att vi bör införa ett annat system istället för direkta bidrag till enskilda företag såsom vi gör idag. Bidrag gynnar den som får men oftast missgynnar den de företag som inte söker eller inte får, direkt eller indirekt.

Det jag funderar på är följande.

Vi borde inför tre års vinstskattefrihet till företag som startas efter 2012 och som har minst en anställd.

Nu undrar du kanske hur jag tänkte genomföra det utan skattebehörighet? Såhär tänkte jag.

Vi har rätt att stöda våra företag utan att notifiera stödet till EU om det totala bidraget understiger €200.000 på tre år. Det är ett så kallat de minimi-stöd. Det jag alltså funderar på är att vi skulle införa en "vinstskattefrihet" till åländska nystartade företag som anställer personer på Åland.

Givetvis måste bolaget som alla andra bolag i Finland betala vinstskatt till finska staten men om bolaget lyckas med det (vilket inte är det enklaste) kan de komma med beskattningsintyget till näringsavdelningen och så skulle vi betala tillbaka den summan så att företagaren kan investera de pengarna i sitt företag och växa ännu mer.

Det här kunde vara ett sätt att skapa ett företagsklimat som uppmuntrar till nyföretagande och nyanställningar, det skulle visa att vi politiker uppskattar de initiativen och kunde vara ett instrument på vägen till att skapa världens bästa företagsklimat på Åland.

Jag har flera gånger sagt att det inte är politikers roll att peka ut vissa näringar som bättre/viktigare än andra. Vi politiker har ingen aning om var framtidens tillväxtpotential finns och inom vilka branscher som kan bli framtidsnäringar.

Ger vi samma möjligheter till alla entreprenörer, innovatörer och kreatörer oavsett om de verkar inom IT, vård, media, tillverkning, jordbruk, fiske etc. Då kan verkligheten överaska politiken. Det vill jag se! Vad säger du?

Tänk stort, tänk i nya banor.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hej Frille har du haft tid att kolla upp vore intressant att veta.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  HejIngen aning faktiskt. Måste kolla upp det.mvhFredrik

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hej Frille stämmer det verkligen som anonymos säger att bondens pensionsförsäkringar subventioneras med 50procent isåfall vad kan göras åt denna orättvisa?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hur kommer det sig att Bondens pensionsförsäkringar subvensioneras med 50 procent av staten när vi Företagare måste betala allt själva. Kan det göras något att det blir sammma förmåner för oss.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej Anonymous, Bra att du håller räkningen. Alla de projekten har varit ett arv och ett resultat ifrån förra regeringens politik. Vad jag kan göra är att jobba för att ändra regelverken men att neka företag som uppfyller alla kriterier för stöd och som har varit under beredning i förvaltningen ca ett år kan du väl ändå inte tycka att jag ska göra, eller?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:En liten rättelse,på enskild fördragning beslutade Fredrik Karlström att ge Chipsters 176.000 euro i bidrag.Nu är den gode Fredrik uppe i en miljon euro i utdelade bidrag på en månad inte illa.

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Hej Siv, Tack för dina kommentarer. I vårt regeringsprogram står att vi skall se över Taxi-systemet. Jag lovar höra av mig till dig innan något beslutas. Dina synpunkter är oerhört värdefulla. Gott Nytt År på dig,Hej Jonas, Hör av dig när du har tid, jag finns förhoppningsvis kvar på den här posten några år :)Gott Nytt År på dig med

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Jonas writes:Jodå d kan vi göra,ha haft lite fullt upp med projekt nu bara, gott nytt år!

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Sivs Taxi på Eckerö writes:Hallå, hallå näringsminister, är inne på mitt 12 år som egen företagare inom taxibranschen på landsbygden, med transport av skolelever, färdtjänst, kommuninvånare och turister inom kommunen! Inom den här arbetsgrenen så får man helst inte fara utanför sin egen kommun och söka kunder för att få ihop pengar till sitt företag! Var och en har sitt område, vilket är helt galet! Sen angående skoltransporter som görs med buss, så får bussbolaget ersättning av LS per kilometer för att transportera skolbarnen till skolorna. Hur kommer vi övriga åt dessa bidrag, vi företagare, som också transporterar skolbarn, jag skulle gärna anställa en chaufför som kör mina skoltransporter, så kan jag köra taxi under tiden. Helst av allt ser jag att inga bidrag skall ges till någon, de gör bara allt mycket surare för alla inblandade. Släpp gränserna fria och ge skolorna km ersättningspengen om den ska finnas kvar! Sen tar jag gärna emot någon som bokför grattis, eller billigare än Företagsbyrån, min egen tid räcker inte till för att göra det själv, jag har gjort de i några år men slutade! Jag hoppas de finns en bra lösning, och att den kommer till ett Gott Nytt År!

  Gilla

 10. steelfm skriver:

  Tjena Jonas, Vad säger du, skall vi ta en lunch när du har passligt någon dag?hör av dig när du har tid!

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Jonas writes:En sak som försvårar för mig som bonde, köper jag mera åkermark för min vins, säg 80.000€ så köper jag åker 10ha för 80.000€ så beskattas jag för att ha gjort en vinst på 80.000€ svårt att då utöka min areal för att anställa en till, Men som sagt se möjligheter i stället för omöjligheter

  Gilla

 12. anonymous skriver:

  Anonymous writes:tror detta skulle stick oerhört i ögonen på folk, sen håller jag med A.Mansen om att det inte skulle vara så värst svårt att missbruka… Nej, satsa på rådgivning och ev. bokföringshjälp istället – med smart"e-förvaltning" t o m för ensamföretagare så kunde fler satsa på den roliga biten – att utveckla sitt företag – istället för att papperskriga. Ni har ju såna idéer redan- renodla dom!

  Gilla

 13. steelfm skriver:

  Hej Anonymous, Vet inte om du vet att chipsters och chipsen inte är samma sak. Chipsters gör inte stora vinster, knappt någon alls i förhållande till omsättningen. Däremot skapar de exportintäckter och arbetsplatser på Åland. Sen till det där beslutet så var det ett ärende som pågått i ca ett års tid och som fyller alla kriterier för stöd enligt de system som finns idag. Tjena A. Mansen, Antingen ser man problem eller så ser man lösningar, jag väljer att se det senare… 😉

  Gilla

 14. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Verkligheten blir att man understöder "stora företag" med anställda medan små företag, "mikroförtetag" igen står med tvättad hals. Fundera ut hur man kan ge stöd utan att baka in "export"(=stugor) eller transport i kriterierna. 40.000 i stöd till chipsters, som har en stark ekonomi? Ingenting till ett familjeföretag som inte "exporterar". Vakna upp Herr Näringsminister, det finns ett småskaligt Åland med stor drivkraft!

  Gilla

 15. anonymous skriver:

  A.Mansén writes:Vad hindrar A och B att starta nytt bolag tillsammans, inom ett område som de redan verkat länge? A äger det första tre åren och B är "anställd". Efter tre år lägger de ned bolaget men startar ett nytt med snarlikt namn där A är anställd av B? Att medvetet göra "konkurs" har satts i system av skrupelfria personer, i Sverige, i ett fall t.o.m döptes bolagen till "Taxi XX" där XX var ett "löp.nr" i ordningen. "Skatteplanering" när den är som sämst. Ledsen om jag låter negativ – kanske jag målar fan på väggen-, inser att utmaningen ligger i hindra från att systemet utnyttjas av mindre seriösa. En stilla undran. Är det inte bättre att gå in som passiv "delägare" i tre år och att efter tredje året utarbeta en återbetalningsplan?

  Gilla

 16. steelfm skriver:

  Hej Stephan, Jag vet mycket väl problematiken med lönsamheten för nya företag, har startat flera stycken själv. Har många gånger sagt att det inte är svårt att starta företag på Åland, det svåra är att överleva de första fem åren.Det här förslaget skulle i ärlighetens namn vara en viktigare attitydskapande åtgärd än näringspolitisk verksamhetsförutsättning. Ett sätt att visa att politiker försöker göra något för att få personer att vilja bli företagare och att vi uppmuntrar till det.

  Gilla

 17. anonymous skriver:

  Henrik Hagström writes:Stephan du har rät i att det är många företag som har det svårt de första åren. så därför är ju Näringsministerns förslag ett bra förslag. Detta är ju inget som löser alla problem, men det är ett litet steg i rätt riktning. Kombinerar man detta med fler nya saker så blir det nog bra.

  Gilla

 18. anonymous skriver:

  Stephan writes:Bra att du tänker i nya banor! Men problemet med nystartade företag är nog sällan statsbeskattningen. Du kan ju studera statistiken för nyföretagandet ur denna synvinkel. Problemet är i början lönsamheten /kostar att bygga upp verksamhet. Och då har man små / inga vinster och betalar ändå ingen skatt. Du kan ju se på siffror som visar hur många företag, som inte ens klarar fem år. De är som barn på medeltiden. De dör i barnsjukdomar. Du kanske har läst Steve Jobs biografi, där det ju som vanligt framgick att det var de första åren som var de jobbigaste och som man med nöd och näppe lyckades ens klara av.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s