Fler investeringar och mer tillväxt

Publicerat: 14 september, 2019 i Personligt

Under mina år som näringsminister gjordes otroligt många och flera stora investeringar i det åländska näringslivet.

Väldigt många satsningar gjordes i jordbruket men även på många andra områden i vårt samhälle lyste optimismen och framtidstron starkt. Bara för att nämna några projekt som genomfördes och förverkligades 2011-2015

Curlinghallen, Smakbyn, Fifax, Klobben, Hotell Pommern, Stalldalen, Kökarbröd, Smartpark, Goodtechs kontor, renoveringen av Savoy, (dessutom bör nämnas några stora investeringar utan bidrag ifrån landskapet – Viking Grace, Eckerös Finlandia, Paf:s huvudkontor, Maxinge) mm mm

Dags igen för ett nytt Tillväxtråd på Åland.

Jag gillar inte bidrag till företag men det finns några bidrag jag kan försvara. Det är bland annat när det handlar om investeringsstöd för ökad tillväxt.

Vi vet alla att det kostar mer att göra en investering på vårt insulära läge mitt i Östersjön än vad motsvarande satsning skulle kosta både öster och väster om oss. Därför är det motiverat med ett investeringsstöd på uppemot men inte överstigande 20% till exportföretag. Investeringar skapar förutom möjligheter till ökade inkomster och tillväxt även oerhörda kringeffekter och årsarbetsplatser för många på Åland under tiden de genomförs.

Vad Åland behöver mer av är fler investeringar och ökad tillväxt. Men något kanske ännu viktigare är ökad optimism och framtidstro. Det senare behövs för att det första skall kunna förverkligas.

Hur skapar man då framtidstro i näringslivet?

För det första behövs politiker som inser att tillväxt är en förutsättning för vår fortsatta välfärd. Tillväxt inom en mängd olika områden, såsom. Befolkningen, ekonomin, företagen, bostads och våningshusen men framförallt tillvöxt gällande de privata arbetsplatserna.

Investeringsstöd är ett verktyg, men politikers uppmuntran, delaktighet, dialog och förståelse för företagens/entreprenörernas vardag och verklighet betyder också mycket.

Helt enkelt gäller det för våra folkvalda att ”kratta manegen” alltså göra allt i sin makt för att underlätta, uppmuntra, förenkla och möjliggöra för företag och entreprenörer att växa och med det utveckla Åland,

Jag hoppas få ditt förtroende i höstens val för att bland annat få jobba vidare med att öka investeringarna på Åland, för mer tillväxt igen.

Förhandsrösta från den 5 oktober eller på valdagen den 20:de.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s