Fifax

Publicerat: 31 augusti, 2017 i Personligt

Ett av de projekt som jag som näringsminister ägnade mycket tid åt och jobbade hårt för att skulle förverklgas var förverkligandet av den landbaserade fiskodlingen i Eckerö. Du kan läsa mer om fifax här>>https://frille.com/2014/10/23/fifax-landbaserad-fiskodling-pa-aland/

Det var många turer i många olika frågor. Förutom arbetet med att ändra vårt fiskeriprogram, förvandla och igångsätta Norra Ålands Industrihus (läs mer om det här >>https://frille.com/2012/06/26/norra-alands-industrihus/)samt arbetet med Ålands Utvecklings AB:s nya strategi att återigen bli en aktiv part i utvecklingen av företag på Åland så var det även en hel del möten med otaliga människor, företag och myndigheter. 

Speciellt ett möte kommer jag aldrig att glömma, ett avgörande möte med några åländska investerare på GE-villan (men vad som hände och vilka som var närvarande återkommer jag till i mina memoarer)

Orsakerna varför jag jobbade så mycket med just det här projektet var flera. Först för att grundprincipen var så rätt, att producera mat åt en växande befolkning i världen på ett miljömässigt och hållbart sätt. Men även för att  :

– Produktionen skulle skapa ca 15-20 nya årsarbetsplatser i Eckerö plus fler positiva kringeffekter som förädling, transport etc

– Det skulle kunna bli ett positivt exempel för den traditionella fiskodlingen att ta efter (istället för att direkt jobba för ett förbud som många ville)

– Fastighetsbygget och dess storlek skulle skapa jobb åt många inom byggsektorn under en lång tid, i en tid med ökande arbetslöshet. 

– Den nya tekniken i sig med vattenrening och övriga processer kunde även den bli en åländsk kompetens som skulle kunna gå på export. Ett innovationsprojekt på riktigt

– Framtidstron som ett projekt i den här storleken generera skapar ringar på vattnet så att fler vågar satsa på annat

– Fifax var majoritetsägt av ålänningar och åländska bolag men merparten av pengarna kom utifrån. 

Många var de olyckskorpar som visste bäst och stod bak i stugorna med mängder av åsikter om den här satsningen.

Jag har fått ta en del skit under åren för att jag medverkade till att bidragen till bolaget/bygget var så stora. Men hade vi inte använt vårt av EU delfinansierade fiskeriprogram till det här, hade pengarna gått iväg till andra små projekt som säkert hade varit bra i sig men inte resulterat i någon större ”hävstång” eller förändring mot hur det varit de senaste 20 åren. Det här var något nytt och något som kunde bli stort. Hade vi inte använt fiskerifonden hade bygget och projektet inte blivit på Åland utan i Finland. 

Visst. Det var en djärv satsning av de investerare som gick in med sina egna pengar och de tog en stor risk. Visst det har funnits många stora och små problem och det finns säkert saker som kunde gjorts annorlunda. 

Jag sa tidigt att det här är den nya Chipsen. Chipsen såldes till Norge och efter det ökade investeringarna i fabriken i Saltvik och omsättningen likaså. 

Fifax ägande verkar nu gå till Kina, det ser jag inga som helst problem med snarare tvärtom. Nu får investerarna förhoppningsvis tillbaka sina pengar (och mer därtill) och kan satsa pengarna på något annat, i något nytt. 

Fabriken är fastgjuten i urberget i Eckerö och ingen köper en sådan verksamhet för att lägga ner den särskilt när världen är full av människor som behöver mat och äta mer fisk. 

Jag hoppas och tror att den här affären bara är början på något ännu större. Något som om det inte hade gjorts när det gjordes skulle ha gått Åland förbi. Nu kan vi förhoppningsvis fortsätta vara en stormakt när det kommer till odlad fisk även i framtiden. 

Grattis till alla er som vågade investera, grattis till kineserna som köpte och grattis Åland. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s