Fredriks radiopratarguide

Publicerat: 12 januari, 2017 i Politik

img_0017
De senaste veckorna har jag fått förmånen att vara vikarie i Steel FM:s 100%Frippe och idag fick jag höra att jag får jag möjligheten ta över Mickes dagspass några timmar eftersom han ligger helt däckad i flunsa. (Jag finns i din radio mellan 11-14)

Det var en hel del år sedan jag pratade radio senast (förutom de senaste veckornas inhopp). Prata radio är ett hantverk som tar tid att lära men som allting annat så går det att träna sig till att bli bättre. (Läs mina tankar kring 10000 timmar här>>)

Även om mycket man lär sig är som med cykling, att det sitter kvar i ryggen någonstans, så blir man alltid lite ringrostig vid längre uppehåll och det tar en stund innan man är inne i det igen.

Jag har tidigare under åren skrivit ner några regler/tankar/tips och funderingar om vad som gäller för en person som skall vara programledare i Steel FM.  Viss av riktlinjer är fruktansvärt viktiga att följa medan andra är lite mer diffusa. Men som med alla andra regler finns det givetvis undantag. Vilka de är och när man kan hänvisa till de undantagen, går generellt inte att säga, det tränas in i märgen på en radiopratare och kommer med erfarenhet och många timmar i direktsändning.

Den första och viktigaste regeln/budordet som dock aldrig någonsin får brytas är att det inte är tillåtet att dricka kaffe, läsk, vatten eller andra vätskor bredvid mixerbordet. De andra riktlinjerna är det jag kallar Fredriks radiopratarguide”.

Tänkte jag skulle läsa igenom dom en gång för att se vad jag bör och inte bör göra under nästa sändning. Som du vet så är repetition – kunskapens moder.

Ps. min radiopratarguide lämpar sig inte för tryck eftersom visa punkter kräver en hel del förklaring, annars kan lätt missförstånd uppstå, sålunda kommer den inte heller här i sin helhet, utan bara några exempel. Däremot kan jag komma och föreläsa för dig någon gång om de andra punkterna om du vill 🙂

 • Var påläst, allmänbildad och insatt. Känn till vad som händer på Åland, politiskt, kulturellt och vad folk pratar om vid ”kaffeborden”.
  Men låtsas inte, om du är falsk och du ger sken av att ha koll, fastän du inte har det så kommer lyssnaren att uppmärksamma det direkt och du åker dit.
 • Engagera lyssnarna på flera plan
 • Håll ett bra ”flyt” i sändningen, använd intro/outro i musiken. Det du säger bör vara underhållande och relevant, mycket tävlingar, önskelåtar och gratulationer.
 • Du är inte i radion för dig själv och ditt ego, utan för lyssnarna. Tänka dig att lyssnaren befinner sig på jobb, i bilen, i Maxinge/Sittkoffs, i tandläkarstolen eller hemma. Var en kompis i etern.
 • Ha kontroll över ditt humör och stressnivå. Lyssnaren vill 99 gånger av 100 inte veta om att du stridit med sambon, att du mår dåligt, att du är stressad över pengar, kärlek eller familjen. Lämna dina privata problem, ångest och stress utanför studiodörren
 • Le när du prata.

Det finns 15 punkter till i min lista, kanske jag återkommer någon gång till dem.

kommentarer
 1. […] Vill du läsa på lite om vad som är bra att kunna när man pratar radio kan du göra det här>> […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s