För drygt 20 år sedan tröttnade min far på att soporna på stugan alltid skulle fraktas hem i en varm bil för att slängas i soptunnan på gården. Alla som någonsin kört sopor i en personbil vet hur roligt det är, särskilt när man glömmer dem en stund där i bagageluckan…
Lösningen på problemet skulle bli att börja kompostera. Hushållskomposter var dock ovanligt på den tiden (de som fanns var av plast, oisolerade och lockade ofta till sig råttor) så far fick en idé att det här kunde vara något för Klintens Plåt att tillverka under vintermånaderna.
Isolerade, råttsäkra plåtkomposter som inte skämdes för sig skulle kunna tillverkas under den kalla tiden på året när det alltid var mindre att göra i plåtverkstaden.
Han ritade en första version av ”Klint Komposten” och bad Per-Erik och Janke i verkstaden att tillverka några. Det gjorde de och efter ett tag började Klintens Plåt sälja de första ålandstillverkade komposterna. (Ärligt talat gick det lite trögt i början för miljötänk, cirkulär ekonomi och hållbarhet var inget som riktigt fanns i den vanlige ålänningens tankebanor på den tiden.)
Prototypen som far ritade var långt ifrån optimal sett ur ett tillverknings och användarperspektiv så när ”pojkarna” i verkstaden skulle tillverka ytterligare tio stycken så rationaliserade de processen och förenklade den betydligt samtidigt som funktionen blev bättre.
Mallar gjordes, giggar skapades och så fortsatte processen. Varje år förbättrades produkten och produktionen. Kunderna var nöjda och garantitiden förlängdes för varje år. Klint Komposten var näst intill outslitlig. När jag kör runt på Åland idag ser jag ofta de olika modellerna fortfarande i användning.
Av olika orsaker, mestadels för att MISE införde 4/8-facks sopkärl och gårdshämtning av allt avfall, inklusive det biologiska, gjorde att försäljningen av komposter minskade på Åland.
Jag har dock under åren fått förfrågan lite nu och då om vi inte kunde börja tillverka dem igen. Så här kommer en liten marknadsundersökning.
Vad tror du :
- Finnas det en marknad på Åland för att sätta igång en lokalproduktion av Klint Komposten igen?
- Tror du det finns tillräckligt många ålänningar som vill kompostera, på sin gård, hushålls- och trädgårdsavfall igen?
- Är ålänningen intresserad av att låta maskar och mikroorganismer sakta men säkert bryta ner matavfall, löv, ogräs, tepåsar, bananskal och allt organiskt avfall i en ångande, sjudande isolerad varmkompost, gjord av plåt?
- Skulle du kunna tänka dig köpa en?
Är hållbarhetstänkandet bara en tanke eller finns det en marknad för Klint Komposten igen?
Vad tror du?
[…] började jag (lite på sidan om allt annat) vidareutveckla Klint Komposten. Har skrivit lite om det här>> och här>>. Något jag också gjorde var att ta till mig av den trend som varit […]
GillaGilla
Har använt min väldigt länge, vet ej åren, men en av de första. Den inre plåten i botten är söderrostad sedan några år. Tror att råttorna kan ta sig in numera, har fångat någon enstaka inne i komposten, men håller efter dem väl utanför så det är sällsynt. Min fru vill inte använda den för locket är för tungt, borde sitta på gångjärn så man bara vippa upp det, inte lyfta av det som nu. Också bökig att lufta, antingen med jordskruv eller grep (som jag använder). Så en roterbar trumma skulle vara bra. Volymen är passlig, får ej vara mindre. Kanske den borde stå på (korta) stadiga ben, så har man koll på vad mössen gör där under, och skulle även vara lättare att tömma. Man kunde då sätta ett (eget) plasttråg under och bara kara ned innehållet.
Lycka till, tror nog jag köper en nyproducerad, vidareutvecklad.
GillaGillad av 1 person
Hej
Tack för feedback! Det låter som du har en av de första modellerna. De nyaste har löstagbar framsida och locket delat. Mer syretillförsel och lättare omrörning skall funderas ut.
Tack igen
GillaGilla
Absolut! Om du lagar en modell som men kan rotera med en vev så man slipper tillsätta kemikalier eller stå och gräva i den varannan dag.. 🙂
GillaGillad av 1 person
Har en idé om det 😉
Återkommer
GillaGilla
Jatack, använder mina klintkomposter dagligen. Möjligen kunde de ytterligare förbättras när det gäller lufttillförseln… Små hål i locket är kanske inte optimalt..placera dem t ex högt uppe på sidorna. Då rinner inte heller regnvatten ner i komposten 😊
GillaGillad av 1 person
Tack för de kommentarerna! Återkommer
GillaGilla