Ska du hålla föredrag, träna.

Publicerat: 15 oktober, 2015 i Politik

Skärmavbild 2015-10-15 kl. 16.48.52I min roll som näringsminister har jag under åren fått många förfrågningar om att komma och prata på olika tillställningar, seminarier och kick-offer. Oftast har det handlat om att jag ska prata om Åland och det åländska näringslivet men ibland också om entreprenörskap, företagande och försäljning. Oavsett vad det har kommit för förfrågningar har jag haft som princip de senaste fyra åren att alltid tacka JA, oberoende vad det har handlat om för sammanhang.

Det har varit alltifrån stora evenemang via det nordiska ministerrådet med över 500 personer i publiken till mindre event där prinsar och gamla statsråd varit åhörare. Jag har pratat för journalister, studeranden, nystartade företagare men även för politiker och tjänstemän i norden och i Kina. Ibland har det gått jättebra och jag har känt att jag är grym på just det här, att ingen skulle göra det bättre, och ibland har det gått fullständigt åt skogen och jag har varit en total katastrof.

Jag minns speciellt en gång när jag skulle vara en av ”huvudtalarna” på ett seminarium på Hanaholmen utanför Helsingfors som det Nordiska Skärgårdssamarbetet arrangerat och hette ”Just här är det möjligt”.

Det var en måndag och jag hade inte riktigt haft tid att förbereda mitt anförande tillräckligt men jag hade planerat att göra det under helgen…. Tyvärr fungerade inte min planering. Det var nämligen den helgen som ett av mina diskbråck ”exploderade”. Det inträffade på lördagsnatten och jag var tvungen att åka till akuten för att få tag i smärtmedicin för att överhuvudtaget kunna röra mig. Söndagen var en pina, jag var snurrig av medicinerna och jag bävade inför måndagen men jag hade ju lovat komma, flygbiljetterna var beställda och jag var ju en av huvudtalarna.….

Kan konstatera såhär i efterhand att mitt framträdande gick åt skogen och jag skäms för min prestation än idag, det var inget bra föredrag jag höll och det var ingen bra dag jag hade 🙂

Jag tycker det är intressant hur något som är så lika i grunden, alltså att föreläsa och prata för människor, kan gå så olika. Ett föredrag som görs i ett sammanhang kan vara en succé samtidigt som samma föredrag i nästa stund kan vara ett fullständigt fiasko.

Givetvis är det mycket som spelar in hur resultatet blir. Ibland kan det handla om hur man har haft det hemma, på jobbet eller hur man sovit den sista tiden. Ibland beror det på vilken förväntning och inställningen är hos åhörarna och Ibland kan det bero på smärtstillande droger 🙂

Det finns dock inga ursäkter som är acceptabla, men det finns sätt att minska på skillnaderna. Desto mer du förbereder, övar och sen praktiserar dina framträdanden, desto bättre blir dom, iallafall blir skillnaden mellan dåliga och mindre bra dagar, mindre.

Så mitt tips till dig som får mitt jobb, eller till dig som skall prata inför publik. Var dig själv, försök inte kopiera någon annan, träna på ditt framträdande hemma och gör det flera dagar eller veckor innan själv uppträdandet.

Ibland kommer saker och ting att hända, ibland kommer livet emellan och kom ihåg att det inte finns några ursäkter som är acceptabla om du levererar ett dåligt resultat, när du står på en scen.

kommentarer
  1. Jörgen skriver:

    Jag tror det var W.Churchill som sade att ”ett spontant tal måste förberedas i huvudet flera veckor”. Det ligger mycket i det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s