Optinova – Ålands Guldklimp

Publicerat: 17 december, 2014 i Politik

optinova_fk_awIgår kväll fick jag förmånen att tillsammans med verkställande direktör Anders Wiklund, produktions direktör Bernt Björklund och direktören för utveckling och kundrelationer Åsa Mattsson få en inblick i Optinovas oerhört imponerande produktion av olika specialslangar. Under tre timmar fick jag se hur plastslangar i olika material för katetrar och diabetespumpar till komponenter för provrörsbefruktning och pacemakers tillverkas, kapas och packas.

Optinova är ett företag som är helägt av Ericsson Capital och har över 40 års verksamhet bakom sig. Tillväxten är god men målet är ytterligare expansion och tillväxt och jag är oerhört glad att viljan finns att växa på Åland, förra året var resultatet över €1.200.0000 euro, viktigt bolag för Åland och speciellt viktigt för Finström.

Bara som ett fantastiskt exempel kan nämnas att förra veckan slogs ett rekord i packning av en IV-katetrar, 10,3 miljoner stycken. Jo du läste rätt, 10,3 miljoner små plastslangar packades under en vecka och sen skeppades ut i världen för att används i produkter inom sjukvården i hela världen. 10,3 miljoner slangar ifrån en fabriksbyggnad ”bak i skogen” i Finström på lilla Åland, det är häftigt. Produkter som är med och förbättrar världen, ett stycke i taget.

Optinova är ett av ålands högtekonolgiska kunskapsföretag med egen produktion, utveckling och försäljning. Ett bolag som har kunder över precis hela världen, största produktionen sker på Åland men de äger även två enheter i USA sedan några år tillbaka. Optinova är ett bolag som är världsledande inom flera olika segment när det kommer till medicinska slangar, slangar som har en precision på hundradels millimeter och används inom flera olika områden i kroppen.

Jag fick igår alltså möjligheten att att under kvällsskiftet se produktionen ifrån insidan. En produktion som pågår 24 timmar i dygnet under tre skift, fem dagar i vecka året runt. Totalt sysselsätter bolaget ca 150 personer.

Anders kommer som många av er säkert vet ifrån PAF och det är härligt att se hur han har visioner att implementera ett nytt tänk i en organisation inom en helt ny bransch. Lean och agilt tänkande samt frångår verksamhetsplaner och budgetar till tre månaders aktivitetsplaner och rullande 12 månaders prognoser. Jag är helt övertygad om att det kommer att skapa oanade möjligheter att vara proaktiv och anpassa sig till förändringar som sker i omvärlden.

Förutom att vara världsledande inom plastslangar är jag övertygad om att plastindustrin kommer få en ny stjärna att ta efter vad gäller personalvård och kundrelationer. Anders vet att affärer inte görs mellan bolag utan att det är människorna bakom maskinerna och i bolaget som gör affärerna med människor i andra företag.

Att vårda goda relationer är en av de viktigaste byggstenarna för att växa, både internt och externt. Jag ser fram emot den fortsatta resan som Optinova startat med sin nya VD, lovar komma på besök snart igen och jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa bolaget växa. Kör hårt och lycka till.

Tusen tack Anders, Bernt och Åsa för att ni tog er tid och visa mig Ålands Guldklimp igår kväll.

kommentarer
  1. […] Jag kan inte låta bli att länka till ett inlägg som jag skrev i december 2014 när jag besökte fabriken som näringsminister. Läs om det besöket här>> […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s