Höll ett litet föredrag igår

Publicerat: 25 april, 2010 i Uncategorized

Obundensamling hade vårmöte i Stallhagens Pub igår kväll, jag hade fått förmånen att prata lite näringspolitik, småföretagande och visa lite siffror. Tänkte dela med mig av några av siffrorna jag presenterade :

Visst du att Åland har betydligt mer inflyttning än både Sverige och Finland per capita? Så är det.
Åland har 9 (nio) inflyttare/1000 jämfört med Sverige som har 6 (sex) och Finland som har 2 (två)

Ålands BNP/capita är också väldigt högt, över 30000euro. Finalnd 27000, Sverige 29000, Norge 45000.
(BNP är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land under en tidsperiod – alltså man summerar värdet av alla färdiga varor och tjänster som producerats under ett år)

På Åland finns nästa 2000 småföretag med färre än 4 anställda. (
tänk om de bolagen skulle kunna anställa en person till, snacka om tillväxt det skulle bli)

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:# Woops! Fredriks (FS) klarröda slips höjde stämningen i en annars dyster lagtingslokal. 12:56 AM Apr 23rd via web hehe…du har för låt profil! dom tror du är fsare på nyans twitter……

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:då är jag med! tack för förtydligandet!nej jag vill inte missförstå. jag bara läser det du skriver….keep up the good work !

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  HEj igen, Bra att du hör av dig om jag är otydlig. Det uppskattar jag. Man blir lätt lite hemmablind och tar kanske ibland för givet att alla läst alla anföranden man hållit… Tack igen för att du hör av dig!

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Hehe, Jo jag såg det. Nyan har uppenbarligen inte så stor koll… Det skulle vara bättre om de rapporterades om vad som sägs i salen istället…. Men jag hade en rödslips så dom fick ju det rätt, idag har jag dock ingen alls, tänkte vara lite rebellisk :O)

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Tjena Anonymous, Vet inte varför men du verkar vilja missförstå mig….Klart att allt hänger ihop, går det bra för de stora bolagen finns det möjlighet för de små att överleva också. Rederinäringen är utan tvekan den absolut viktigaste näringen för Åland, det är det inget snack om. Där kommer pengar utifrån som gör att vi kan "hugga vet åt varandra".När jag har pratat om småföretagen de senaste åren har det gått ut på att LR borde ändra focus. De senaste åren har LR satt mycket resurser och pengar på att folk skall starta nya bolag, jag har föreslagit att istället flytta fokus på att hjälpa de bolag som finns att växa. (nej det betyder inte att jag skulle vara emot att nya företag startas)Det finns många småföretag med potential att växa även utanför Åland, (företag som säljer på export, bolag som sysslar med tillverkning av industriprodukter (inpex), design (minna rundberg), smycken (guldviva) etcetc, småföretag som inte bara har Åland som marknad) Bara för att nämna några. Det är givetvis de som borde sporras och hjälpas så mycket som möjligt, kanske inte lika mycket resurser skall läggas på en vedhuggarfirma vill anställa en vedhuggare till.//Frille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:en fundering jag vill ha din åsikt om:Många små företag är ju tex. frissörer, taxichaufförer osv. sådana som inte kan anställa..alltså dom kör åt sig själva, klipper hår i en hyrd stol i en lokal. dom kan ju inte öka sina anställda. Du fokuserar ny på små företag, MEN är det inte så att de stora får in pengar utifrån, alltså nytt kapital och går dom stora bra så köper dom ju varor o tjänster av dom små. Jag tänker så att om då stora nu går ikull, alla (ponera det), det betyder ju att dom små inte har nån att jobba för längre (förutom andra små och privatpersoner), och då faller ju mycket av systemet. så jag tror nog man ska stimulera de stora att fortsätta växa, gärna lätta på bördan för dom som är stora att bli större, även för dom små så får vi en symbios emellan dom! alltså fylla på i toppen (stora bolag), så rinner det ner till botten (enda ner till 1personsbolag). men det är vad jag tror, som du inte tror på…vi kan inte alla sälja rökt fisk till varandra o anställa en till…..

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Det var ungefär det mitt inlägg handlade om och det är det jag försöker jobba för i lagtinget, det är för få personer i tinget som är insatta och jobbar för småföretagarna. Jag anser dock att jag gör det.mvhFrille

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det skulle gälla för er politiker att skapa förutsättningar för småföretagarna att stärka sin ekonomi. Som det nu är, så bara ökar pålagorna och byråkratin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s