Ministerrådsmöte i Selfoss på Island

Publicerat: 30 juni, 2014 i Politik

minister_selfossFörra veckan var jag och Sölve Högman på nordiskt jord/skog/fiske-ministerrådsmöte i Selfoss på Island. Vi ankom dit lagom till lunchen på onsdagen under seminariet ”-Nordtic- Innovation in the Nordic and Artic Bioeconomy”, och det är jag väldigt glad över. Vi fick smaka på något helt nytt, nämligen fisk som blivit matad med protein som odlats fram ifrån skogsråvara, se bilden nedan. Vi var den första gruppen någonsin som ätit detta. Visst låter det häftigt att få fram protein ur svampar som växer på stockar för att sedan producera proteiner i fiskfoder. Fisken smakade riktigt bra, efter lunchen fick vi lyssna till flera riktigt intressanta föredrag läs mer om de här>>.

Torsdagen var den officiella mötesdagen. Vi började klockan 09:00 och höll på till klockan 17:00, för att avsluta dagen med gemensam middag klockan 18:00. Temat för hela mötet var förutom de vanliga punkterna Bioekonomi och Klimatförändringar. Om jag kortfattat skall berätta vad jag sa i diskussionerna kan jag sammanfatta det såhär i punktform :

 • Bioekonomi får inte bara bli ett modeord och ”politisk korrekthet” – Det handlar om ekonomi och att tjäna pengar
 • Stimulera -Teknisk utveckling – Människors kompetens – Innovationer och investeringar snarare än att jobba för mer ”begränsningar och regleringar”
 • Nordens olika regioner har värdefulla resurser att bygga vidare på såsom
  -naturresurser iform av vatten, jordbruk och skog
  -hög innovativ kapacitet
  -starka kopplingar mellan länder och vana att samarbeta
  -starka kopplingar mellan universitet, näringsliv och det offentliga
  -bra förutsättningar för entreprenörskap
  -vi har historiskt satsat mycket på forskning och utveckling
 • Vi bör förbättra det vi redan är bra på
 • Arbeta Förändra konsumenternas konsumtionsmönster
 • Change the world by the way you eat

Dessa möten är oerhört betydelsefulla, särskilt för Åland. Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet är vår enda egentliga utrikespolitiska arena och jag uppskattar det väldigt mycket. Kontakterna, kunskapen som inhämtas och sättet att umgås med mina nordiska kollegor under ett dygn är ovärderliga. Kan redan nu berätta att det är fler nordiska ministrar på väg hit i höst, vinter och vår.

bild

 

kommentarer
 1. […] nordiska jord/skog/fiskeriministrar som hölls i Selfoss på Island. Om det mötet kan du läsa mer här>>. Det var dock inte mötet han dokumenterat utan den officiella sångtävlingen mellan alla länders […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s