Ett åländskt affärsängelnätverk

Publicerat: 22 maj, 2014 i Politik

affarsangelNär jag ligger sömnlös på nätterna brukar jag försöka använda tiden till att tänka på annat än de vardagliga problemen och utmaningarna. Det här är ett exempel på vad jag funderar på 🙂

Ett åländskt affärsängelnätverk.
Det är något jag gärna skulle vilja se förverkligat och som jag tror skulle kunna gynna generationsväxlingar, nyföretagande och innovationslandskapet på ön.

 

Vad är då en affärsängel kanske du undrar?
En privatperson som investerar eget kapital i och tillför affärsmässig kunskap, kompetens och kontakter till onoterade sådd- och startupp företag.

 • oftast en person med egen erfarenhet och kunskap av företagande
 • som gör tidsbegränsade investeringar
 • som INTE investerar hos familj och vänner
 • som ofta investerar mer i personer än affärsidéer
 • som har ett aktivt ägarengagemang
 • som ofta har pengar att verkligen riskera och investerar mera med ”magen än med hjärnan”

Behövs det på Åland?

 • Skulle frigöra ”riskvilligt” riskkapital som ligger i ”madrassen”, finns en hel del kapital på Åland som inte är aktiverat och mycket som är aktiverat på utländska börser
 • Skulle kunna vara ett initiativ som återskapar möjligheten till ”folkaktiebolag”
 • Det finns ett behov av ett nätverk mellan entreprenörer som söker kapital och privata riskvilliga investerare som kan investera i flera bolag men med kanske en liten mindre peng i varje, detta nätverk skulle kunna bli början på ett åländskt crowdfundingsystem, eller varför inte en åländsk börs.

Vad är då skillnaderna mellan affärsänglar och riskkapitalbolag?

 •  Affärsängeln investerar sina egna medel (investment managers är anställda på riskkapitalbolaget)
 • Affärsängeln kan välja om och när de ska investera (riskkapitalbolaget har ett kapital som de förväntas investera)
 • Affärsänglar kan investera snabbare (kortare due diligence process) mer magkänsla – mer riskbenägen
 • Affärsänglar har mindre behov av specialistkunskap inom finansiering och juridik
 • Affärsänglar kan fritt flytta kapital mellan olika branscher (riskkapitalbolag är ofta specialiserade)

Den enskilt största skillnaden i investeringsprocessen mellan affärsänglar och formellt riskkapital är att affärsänglar betonar så kallade mjuka värden (entreprenören) mer än formella riskkapitalbolag. Affärsänglar investerar ofta lokalt då det vill ha en kontinuerlig kontakt med entreprenören där de ofta också har en kunskap som få eller inga andra aktörer har för framgångsrik lokala innovationsprocesser

Hur är då kapitalförsörjningen på Åland?

Banker lånar generellt inte till sådd- och start upp-fasen och oftast inte till kunskapsintensiva företag (givetvis finns undantag). Nya kunskapsintensiva företag har ofta ett flertal karakteristika drag som begränsar deras möjligheter att få kapital ifrån externa finansiärer bl.a:

 • Svaga eller icke existerande säkerheter
 • Ett flertal tillgångar av osäkert marknadsvärde
 • En affärsidé som är svår att värdera (tjänsteföretag)
 • Entreprenören är ny, okänd eller utlandsfödd

ÅSUB:s utredning om småföretags kapitalförsörjningen på Åland konstaterade att det finns ett finansieringsgap i den åländska kapitalmarknaden. Den fungerar väl när det gäller ”normala” företagskrediter men tillgången på genuint riskkapital är begränsad. Det finns grupper av företagare och branscher som upplever ett hinder att få finansieringen ordnad, främst nya tillväxtföretag med en ny, mer riskfylld affärsidé.

Ur ett tillväxtperspektiv är det viktigt att fler företag kan kommersialisera sina produkter och tjänster utanför Åland. Positiva attityder till entreprenörskap, innovation och risktagande bör därför uppmuntras för att locka fram nya potentiella entreprenörer och få befintliga att växa. Här kan det offentliga riskkapitalet tillsammans med privat kapital locka fram mer riskvilligt riskkapital. Affärsängelnätverket skulle kunna vara ytterligare en aktör tillsammans med det offentliga/privata riskkapitalet för att underlätta för åländska innovatörer och entreprenörer.

Det finns undersökningar som visar att affärsänglar investerar ungefär 13 gånger så stort kapital som formella riskkapitalbolag och i 40 gånger så många företag. Oavsett hur jämförelserna görs visar det sig att det informella riskkapitalet är väsentligt mycket större än det formella riskkapitalet.

Skall diskutera detta vidare med Ålands Utvecklings Ab under sommaren/hösten. Kom gärna med tankar, förslag och idéer. Maila eller ring.

kommentarer
 1. […] om att det borde finnas ett affärsängelnätverk på Åland, läs gärna det inlägget här>>. Det är något jag framfört i många olika sammanhang sedan dess och vidhåller fortfarande. Jag […]

  Gilla

 2. […] skrev ett inlägg om ett åländskt affärsängelnätverk för några dagar sedan, det inlägget fick jag en hel del kommentarer och feedback på. Det […]

  Gilla

 3. Krister A. Martell skriver:

  Affärsänglarna har tillkommit eftersom många pensionerade företagare och pensionerade direktörer m m vill på något sätt vara med i affärslivet etc efter att de har blivit pensionerade. På Åland så blir de inte bortglömda eller så ser de själva till att inte bli det genom att gå in i styrelser eller blir erbjudna platser etc och den vägen är de med i svängen ända till de i princip dör.

  Tanken dock väldigt god men misstänker att den är svår att genomföra och mycket av detta finns redan insatt i Ålands Investerings Ab och sköts den vägen.

  Gilla

  • Tommi Remonen skriver:

   Tack Fredrik för viktiga tankar! Jag har själv funderat mycket kring just alternativa finansieringsvägar och stödformer i tidiga skeden för ideer/företag – och är bland annat involverad i crowdfunding just därför. Jag tror också att man skulle kunna göra så mycket mera på denna front och kombinerat med änglar/mentorskap skapa flera bärande ideer/företag! Det kommer att behövas mera av detta också i framtiden är jag övertygad om, då innovationsvägen verkar vara enda(?) vägen framåt för oss här i lilla norden att ta del av världskakan! Fortsätt jobba för detta på Åland och jag kommer gärna att hjälpa till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s