Crowdfunding eller Folkfinansiering

Publicerat: 8 juni, 2015 i Politik

För ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om att det borde finnas ett affärsängelnätverk på Åland, läs gärna det inlägget här>>. Det är något jag framfört i många olika sammanhang sedan dess och vidhåller fortfarande. Jag anser dock inte att det är landskapsregeringen som skall vara ägare/drivare av ett sådant nätverk men ett välfungerande nät av riskvilliga investerare som lägger ner pengar, lite tid och engagemang i de objekt de investerar i skulle vara ett bra komplement till nuvarande och befintliga finansieringsmöjligheter för nya och växande åländska bolag.

Affärsängelnätverket kunde bli början på ett åländsk crowdfunding-system (eller ”folkfinansieringssystem” som jag vill kalla det på åländska) och på sikt kanske medverka till en åländsk börs. Som du säkert vet finns det många olika crowdfunding-siter i världen, http://www.kickstarter.com, http://www.fundedbyme.com och http://www.invesdor.com är några exempel. Jag brukar av nyfikenhet följa dessa sidor för att se vilka nya, idéer, produkter och företag som startas upp runt om i världen.

main_Amalias_limonader_1Jag såg på att Invesdor.com så söker just nu Amalias Limonadfabrik Ab på Åland nya delägare. Initiativet som Tony Asumaa tagit att via en ”Folkfinansierings” sida bjuda in allmänheten till att teckna aktier i bolaget, är ett positivt, modernt och bra försök till att hitta fler delägare och ambassadörer som sedan kan vara med och hjälpa bolaget att växa.

Jag gillar initiativ som detta, alltså att bolag vänder sig till det privata kapitalet i första hand, istället för att vända sig till det offentliga. Genom att fler engagerar sig, tror på produkten och känner ett engagemang, växer företag organiskt på ett sunt sätt. Det finns många lyckade exempel på nystartad företag som via ”folkfinansiering” hittat finansiering och med det kunnat expandera stort, snabbt och effektivt..

Ett stort lycka till Amalias Limonadfabrik Ab, hoppas emissionen blir fulltecknad och att det här är början på en ny spännande resa. Jag vet att bolaget just nu exporterar största delen av produktionen och det om något, är oerhört positivt ur ett åländskt perspektiv.

Vill du bli delägare så kan du läsa mer och hur du gör här>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s