Allmänt om media och lite om dagens ledare

Publicerat: 23 maj, 2014 i Politik

Vi lever i en föränderlig tid och vissa branscher står inför större utmaningar än andra, en bransch som har förändrats och kommer fortsätta förändras oerhört mycket är mediebranschen. Det gamla “monopolet” med att förmedla information och skapa opinion är inte längre enbart tidningarnas och radions ensak. Bloggar, hemsidor och sociala medier har förändrat medielandskapet i grunden.

Politiker, opinionsbildare och andra kan idag få ut sin information ocensurerat och direkt utan någon egentlig kostnad eller mellanhand. Det har medfört att närdemokratin och möjligheten för medborgaren att ta kontakt, ta del av, påverka och följa det politiska arbetet aldrig varit större än den är nu.

Det i sig betyder inte att den lokala medias roll minskat i betydelse, utan snarare tvärtom. Behovet av att någon objektivt sållar all den enorma mängd information som sprids behövs. Medias roll att opartiskt granska den politiska och ekonomiska makten är oerhört viktig i ett demokratiskt samhälle. Det är viktigt att frågor, händelser och beslut granskas ifrån många olika synvinklar och sidor. Det finns alltid två sidor på ett mynt. Här har den lokala journalistiken en enormt viktig roll och uppgift. Vi skall även vara väldigt tacksamma för att vi har en så levande och aktiv mediemarknad på Åland. Det finns inte så många ställen i världen där medieutbudet/capita är så stort som det är här. Det är något att vara glad över.

Till dagens ledare vill jag bara säga (rätta) några saker:

 1. ”Taxi-händelsen”.
  Vi har skrivet i regeringsprogrammet att en ”översyn av taxirörelsens verksamhetsförutsättningar görs” det betyder givetvis att det skall göras men även ur ett brukar/taxikund perspektiv. Sen gillar jag generellt inte att man hänvisar till andra medier i opinionsskapande texter. Läs mer om den aktuella händelsen här>>. Förövrigt är ”Taxi-händelsen”  inte något som jag hade som avsikt att göra någon stor sak av, till skillnad då ifrån media i allmänhet och nu Niklas Lampi i synnerhet. Sen vill jag återigen poängtera att jag inte förespråkat en total avreglering, jag har förespråkat förändring, mer samarbete och användandet av ny teknik för allas bästa, taxibranschens, ålänningens och turistens.
 2. Enportionsregeln.
  För det första så var jag på Sjödagarna en kväll klockan 19:00 (inte krogen) och skrev om den händelsen här>> . Jag anser fortfarande att enportionsregeln är fel och jag har jobbat mycket med att få till en förändring sedan dess. En turistdestination bedöms bland annat utifrån hur trevligt utelivet är och Taxin fungerar.  Även här vill jag att Åland skall vara bra för både åländska företag, ålänningar och turister, det vinner vi alla på. Förövrigt är en förändring gällande enportionsregeln på gång, både här och i riket.
 3. Apoteksbehörigheten.
  Jag har aldrig någonstans hävdat att vi skall ta över apoteksbehörigheten. Bara för att man upprepar en osanning tillräckligt många gånger så blir det inte en sanning…
  Det jag sa var det här, som jag sedan skrev på Facebook 29 januari :
  apotek

Trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s