Taxi på Åland

Publicerat: 21 maj, 2014 i Politik

Jag har många gånger under åren suttit otaliga timmar i diskussioner med väldigt många taxichaufförer och diskuterat Taxis utmaningarna på Åland. I går när jag och min fru ville hem efter en trevlig middag hos några bekanta bestämde vi oss för, eftersom klockan bara vara 22:30, att gå till Taxi-stationen för att sedan åka Taxi hem. Sagt och gjort.

Eftersom jag inte uppskattar (och många gånger påtalat för Mariehamns Taxi) att jag skall behöva betala en extra avgift för att ringa och höra om det finns någon taxi ledig valde vi att gå direkt till stationen och efterhöra om vi kunde få köpa en tjänst att bli hemskjutsade till Ulfsby. Tyvärr fick vi informationen att de inte hade någon bil tillgänglig och chauffören visste inte heller när eller om de skulle kunna köra oss, så jag beslutade att börja ringa till andra Taxibolag för att försöka komma hem.

taxi_inlaggJag ringde till 19500, 22880, 32000, och 34400. Vissa svarade, andra inte, men ingen hade möjlighet att köra till Ulfsby. Då valde jag att lägga upp det här meddelandet på Facebook, tänkte om någon bekant skulle se det och vara i Mariehamn och erbjuda oss skjuts hem. Insåg efter en stund att jag inte bara kan stå utanför Taxistationen och vänta utan jag beslöt att ringa min bror och höra om han hade möjlighet att hjälpa oss. Tyvärr hade han redan gått och lagt sig men meddelade givetvis att han kunde köra hem oss, men att jag skulle försöka fem minuter till att hitta någon annan och sen ringa igen om det inte löste sig.

Det gjorde jag, försökte komma på fler bolag att ringa men tyvärr ingen Taxi. Efter en stund började min fru surna till, hon ville hem…. Så jag ringde min bror igen, han började ta sig ner till bilen, då kommer det en Mariehamns Taxi som vi får skjuts med till Ulfsby. Inte är väl det här hela världen att man får stå och vänta i en halv timme eller så på att komma hem, men inte heller är det här ett optimalt system i ett modernt samhälle.

Som sagt, jag har diskuterat den här situationen med många taxichaufförer under årens lopp, både landsortstaxi och Mariehamns bolag, många långa timmar. Jag har insett att det är en komplext system och att hitta en lösning som är optimal för alla inblandade parter, är inte helt enkel. Hur får vi en fungerande bransch med stolta chaufförer med världens bästa service, både för turister och ålänningar? Löser en total avreglering och marknaden detta själv eller behöver regleringen fortfarande finnas?

Personligen anser jag att det första som borde göras är att alla med Taxitillstånd borde finnas i samma databas och använda modern teknik och med den erbjuda de som vill köpa en transporttjänst möjligheten att få tillgång till närmaste lediga Taxibil. Det skulle gynna alla. Bara för att ge ett exempel så tycker jag att den här appen ifrån TaxiKurir kunde föregå som gott exempel på hur detta kunde lösas.

Trafikministern tillsatte en arbetsgrupp som kom med en rapport i slutet av förra året, du hittar den här>> SLUTRAPPORT, slutlig version. Jag pratade med henne idag och arbetet med att modernisera vårt ”taxisystem” kommer fortsätta i höst.

kommentarer
 1. […] dessa inlägg har många andra fått stor spridning, inlägg om TAXI:n på Åland, om mitt svar på den ”självförhärligande” ledaren som Rosenqvist skrev, om den […]

  Gilla

 2. Jocke skriver:

  Tala om att kasta sten i glashus! Tänk om du i stället för att vänta dig att det alltid ska finnas lediga taxibilar verkligen tog dig tid att se sig om hur företag idag fungerar, du är ändå näringsminister med skrämmande dålig insikt i företagande!

  Om jag kommer till Klintens plåt och måste vänta, som i ert fall, 12 minuter (tid mellan beställning och tills bilen plockade upp er), inte kastar jag mig ut på nätet för att klaga över att det är för lite personal på jobb och hur dålig kundservicen är.

  I precis alla branscher idag så försöker man effektivera och hålla en balans där de flesta som är på jobb även är sysselsatta och eventuella köer hålls inom en rimlig tid.
  Det innebär att man som kund nu och då stöter på köer, gå till vilken butik som helst och du kan få köa längre än 12 minuter om det just då råkar vara många kunder på en gång, inget konstigt med det!

  Nu vill jag gärna veta varför du anser att man inom taxibranschen ska behöva ha så många bilar i gång att det hela tiden ska behöva vara någon som bara sitter stilla utan kunder/jobb?
  Kommer ni förbättra er på Klintens plåt eller Bagel Bee?? Kommer ni anställa fler så jag som kund hos er ska slippa stå i kö framledes??

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej Jocke,
   Jag vet mycket väl hur företagande fungerar och jag har stor förståelse för taxins utmaningar. Jag har pratat timvis med många taxichaufförer genom åren om hur verksamhetsförutsättningarna kunde göras bättre.
   Problemet var inte att vi fick vänta, det gör jag så gärna bara jag vet om eller när en taxi kommer. Jag fick inget svar av Mariehamns taxi när jag kunde få en bil så jag ringde fyra andra företag. Tyvärr kunde ingen av de heller säga när en bil kunde komma, det var bara så det var, inte något jag gjort någon stor sak av, men tydligen vill media göra det.
   mvh
   Fredrik

   Gilla

 3. […] man hänvisar till andra medier i opinionsskapande texter. Läs mer om den aktuella händelsen här>>. Förövrigt är ”Taxi-händelsen”  inte något som jag hade som avsikt att göra […]

  Gilla

 4. Ja varför inte ett ”taxiförbund” med en gemensam tfn- växel där alla förare som är i tjänst är inloggade. Är ingen inloggad bör det finnas några som accepterar jourtjänst och kan nås.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s