Full fart på Åland

Publicerat: 21 juli, 2021 i Personligt

Den här veckan är jag jourhavande minister i Självstyrelsegården. Det betyder att jag är ställföreträdare för alla de andra ministrarna och när något enskilt beslut måste tas, så är det jag som tar det. Kort sagt, den här veckan är det jag som ”håller i ställningarna”. I ärlighetens namn låter det kanske mer komplicerat än vad det är, för om sanningen skall fram är det ganska lugnt i borgen (ta i trä).

Däremot har det inte riktigt varit särdeles lugnt de senaste 16 månaderna. Jag är en optimistisk person som försöker se det positiva och möjligheter i allt som händer. Framtiden blir inte bara som den blir, den blir vad vi gör av det vi har. Jag lever också efter devisen och är övertygad om att ”som man tänker och säger, så blir det”. Därför försöker jag alltid lyfta upp möjligheterna, styrkorna och det positiva när jag blir intervjuad av medier eller när jag pratar med företagare. (Det finns tillräckligt många pessimister som letar efter fel, problem eller brister.)

Men att hålla humöret uppe kontinuerligt, tar på krafterna. Speciellt under en pandemi som mer eller mindre har lamslagit hela världen. Landet vi bor i har varit försatt, inte bara en gång utan två, i undantagsförhållande (sist det gjordes var landet i krig). Därtill har gränserna hållits mer eller mindre stängda och rädslan för det okända har fått ett starkt fäste i befolkningen. Missförstå mig rätt när jag säger att Corona-pandemin inte har påverkat Åland så mycket medicinskt (fakta är att ingen har dött och väldigt få har varit inlagda på ÅHS/IVA) men däremot har bieffekterna av viruset varit enorma.

För ett drygt år sedan steg den relativa arbetslösheten till aldrig tidigare skådade höjder. I maj förra året var arbetslösheten i Mariehamn 17,5 procent och år 2020 minskade inresandet till ön med nästan 70 procent och övernattningarna nästan lika mycket. Det senaste året har sett väldigt dystert ut i sjöfart, hotell, turism och restaurangbranschen som tillsammans står för drygt 20 procent av Ålands BNP och för cirka 25 procent av sysselsättningen.

Förra våren visste ingen hur den här pandemin skulle påverka Åland eller hur länge den skulle vara. Ett tag trodde vi att den kanske är över till midsommar (förra året…). Just då, när vi visste som minst om hur framtiden skulle bli, tog vi ett ganska drastiskt beslut om att styra om och satsa all marknadsföring gällande turismen på den finska inhemska marknaden. Ett inte helt självklart val.

Klart att gränsen snart skall öppnas! Vi bor ju i Norden där vi har haft öppna gränser för varandra i nästan 70 år!

Gränsen öppnades dock inte men sommaren blev hyfsad ändå. När statsrådet sedan tog beslut att öppna upp landet igen, lagom till Skördefesten i september, började vi se en ljusning. Härligt! Den ljusningen varade dock bara en vecka sen kom kontraorder om att gränsen skulle stängas igen. Faktum är att den har hållits stängd för rena turistresor sedan dess, men på söndag, då öppnas den upp! (förhoppningsvis för att aldrig stängas igen).

Förra sommaren blev dock bättre än vad de flesta hade trott, kanske för att förväntningarna var väldigt låga men följande höst, vinter och vår blev tuffa. Restriktioner, gränskontroller, covid-utbrott, restaurangstängningar och oron var stor. Men efter att vaccineringen kommit igång med bra fart under våren, började jag på riktigt tro att den här sommaren kommer kunna bli riktigt bra. Jag trodde ärligt på det och uttalade det många gånger. Givetvis var det inte självklart men möjligheten till att årets sommar skulle bli riktigt lyckad, började kännas som verklighet.

Vi tog den här våren återigen beslut, tillsammans med Visit Åland, att satsa ännu mer än tidigare på att marknadsföra Åland i Finland och rikta nästan alla medel österut. Vi ville fortsätta rida på den positiva trend som startades förra året. Det har nu visat sig vara en fullkomlig succé.

Hela Åland är idag fullt av turister, mer än en normal sommar. Skillnaden mot tidigare år är att majoriteten av besökarna nu är inhemska landsmän. Finska turister syns överallt och är ett väldigt positivt inslag tillsammans med alla de som stiger av kryssningsfartygen som stannar både hela och halva dagar i Mariehamn.

Det är full fart just nu på turist Åland. Underbart, det här behövde vi.

Jag har pratat med otaliga inom branschen och alla säger samma sak. Den här sommaren har överträffat alla förväntningar och fram till 15 augusti är det mesta fullbokat och affärerna rullar på bra. Det är svårt att hinna med och många jobbar 18-timmars pass. Igår avslutades Sjödagarna, imorgon startar Sail Åland, på fredag drar Rockoff igång och därefter fortsätter evenemangen avlösa varandra. PokerRun, Vikingamarknaden och Alandia Cup är bara några exempel. (Du hittar all information om allt som händer på www.visitaland.com)

Lägger vi sedan till att vi bara för en dryg månad sedan startade firandet av Åland100 (som kommer pågå hela året, fram till nästa sommar), vågar jag redan nu tro att den turistmängd vi sett den här sommaren, är det nya normala och att potential finns att nästa sommar kommer blir ännu bättre.

Jag är helt övertygad om att vi är på väg ut ur den här pandemin även om smittspridningen just nu ökar lite både öster och väster om oss. Men det är otvetydigt. Tack vare att vaccinationsgraden ökar även den (på Åland har över 85% fått första dosen och över 31% bägge doser) så har risken för att bli allvarligt sjuk eller dö av Covid-19 (som förövrigt är och har varit väldigt låg på Åland) blivit ännu lägre.

Covid-19 viruset kommer knappast att försvinna. Människor kommer fortsätta insjukna på samma sätt som vi alltid gjort när det kommer till virusinfektioner, men de allra flesta av oss kommer också att tillfriskna. Vi måste helt enkelt lära oss leva med att det här viruset finns. Bekämpa det genom att tvätta händer, hålla avstånd, testa oss om vi misstänker att vi kanske bär på det och stanna hemma om vi gör det.

Fortsätta hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Detta samtidigt som vi kan tänka på att plocka fram förra finansminister Eliassons uppmaning när det kommer till Åland och turister: Le en smula

Jag hoppas du kommer att få en fantastisk sommar och ser fram emot att vi snart kan börja fira att vi kommit ut på andra sidan och att vi fixade den här pandemin tillsammans.

Åland100 – en postpandemisk-yra 🙂

kommentarer
  1. GJH (@markuspol) skriver:

    Heja på! God sommar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s