Sommar 2021 – Åland100

Publicerat: 22 juni, 2021 i Personligt

Det har varit ett långt år. Ska jag vara ärlig så känns det som året började 9:de mars förra året och pågått kontinuerligt fram tills nu. 15 månader av osäkerhet, katastrofer, mediastormar, Coronastöd, oroliga företagare, ovisshet, frustration över ologiska gränsrestriktioner, begränsningar, rekommendationer, konkurshot, inställda evenemang, sömnlösa nätter och oro inför framtiden är bara några uttryck som definierat det här året.

Det har varit ett år inte likt något annat och ingenting man kunde förbereda sig på. ”Agilitet” (om det finns ett sådant ord) har varit sättet landskapsregeringen arbetat på. Alltså att lösa komplexa situationer i farten och anpassa systemet vi lever i till den nya verklighet som uppstått. Jag har många gånger de senaste 15 månaderna känt en frustration och hopplöshet över frågor som påverkat och präglat vår vardag, men som vi inte haft makten att styra över, utan bara har fått lov att acceptera och navigera oss igenom.

Jag har även många gånger känt mig som en samtalsterapeut med jourtelefon (öppet dygnet runt, året runt) dit man vänder sig när man inte får svar på sina frågor eller när man bara behöver få prata med någon och berätta hur det är. De samtalen har varit många och långa. Men de senaste två veckorna har de minskat.

Det tror jag beror på några saker. Framförallt att Åland har öppnat upp och incidensen gått ner både öster och väster om oss. Igår öppnade även gränsen ytterligare så att de med dubbla vaccindoser eller genomgången Covid-19 får komma till Åland & Finland utan någon specifik anledning utan som turist eller en person som vill besöka en vän.

Det är oerhört bra och visar att vi äntligen är på rätt väg.

Visst finns det oro i det lagförslag som riksdagen behandlar just nu men jag är övertygad om att det sunda förnuftet skall vinna och riksdagen ändrar i regeringens förslag. Öppenhet måste vara vårt ledord och det normala. Nedstängningar, begränsningar och restriktioner det onormala.

Faktum är att sedan covid-19 epidemins början har 388 fall bekräftats på Åland, ingen har dött, väldigt få har behövt uppsöka sjukhus och alla som insjuknat har tillfrisknat. Antalet provtagna patienter på Åland är 15.550 och totalt har 29.389 test tagits. Vad gäller vaccineringen har Åland fortsättningsvis den högsta andelen vaccinerade med två doser (6 448 personer eller 26 % av personer över 16 år) och vad gäller vaccinationsandelen med en dos så klättrar Åland snabbt jämfört med övriga Finland (16 634 personer eller 67,1 % av personer över 16 år). Nu i veckan öppnar även bokningen för personer över 16 år.

Veckan före midsommar förra året hade vi ingen aning om hur sommaren år 2020 skulle bli. Osäkerheten var otroligt stor, inget vaccin fanns i sikte och ingen visste vad som skulle komma att hända. Trots det vidtog inte smittspridningen och det visade sig att sommaren trots pandemin blev ”helt okej”. Inte överallt och inte på alla ställen, men hyfsad. Givetvis kompenserade inte förra sommaren den minskningen som skedde både före och efter högsäsongen men det gjorde att vi överlevde.

Förra sommaren var även förväntningarna relativt låga eftersom osäkerheten var så stor. Inför den här sommaren känns det på ett helt annat sätt och när jag pratar med Visit Åland, skärgårdsföretagare, hotellnäringen och stugägare hör jag något helt annat. Försöker du boka ett rum i mitten av juli är det mer eller mindre fullt överallt, vilket i sin tur medför att bokningarna fyller dagarna både i juni och augusti månad. Helt enkelt ser vi nu en snöbollseffekt. Äntligen.

Vi ser redan nu mer turister på Åland än vad vi gjorde den här tiden för några år sedan. Därtill kan vi lägga till att betydligt fler kryssningsfartyg anlöper Mariehamn i år än förra sommaren, att Åland har synts väldigt mycket i finsk media och att rubrikerna har varit positiva.

Marknadsföringsinsatserna regeringen och Visit Åland tillsammans med rederierna har gjort, har burit frukt. Turistföretagarna börjar tro på ett liv efter detta och fortsätter vädret som de senaste veckorna och gränsen hålls öppen finns det inget ställe i världen som är bättre att besöka än Åland just nu.

Ytterligare en positiv injektion i framtidstron är firandet av Åland100 som startades upp för en dryg vecka sedan och kommer pågå tills den 9 juni 2022. Det betyder, förhoppningsvis två riktigt bra somrar med mängder av event, evenemang, konserter, happenings och något att se fram emot under ett helt år.

Vi har befunnit oss i ett mörker de senaste 15 månaderna med ett enormt BNP-tapp och historiskt höga arbetslöshetssiffror men nu börjar vi se ljuset.

För mig är Åland100 en fyrbåk som jag tycker vi skall använda oss av och hjälpa oss lotsa oss fram till vårt nya hem och vår nya framtid, post-Corona. Åland kommer inte se likadant ut när vi kommit ut på andra sidan, men det behöver inte betyda något dåligt. Vi hade en fantastisk ö före coronapandemin och de grundfundamenten finns kvar.

En förbättring inleds alltid av en förändring och om det är något vi levt i sedan mars förra året, så är det förändring.

Åland och ålänningar är egensinniga, kreativa, företagsamma och dynamiska. Historiskt har vi visat att vi klarat tuffa utmaningar. När det stormar och blåser som mest, då hissar vi segel.

Jag vill att Åland skall förknippas med framtidstro, frihet och ett örike där alla kan uppfylla sina drömmar. Vi är alla olika och våra drömmar skiljer sig åt. Vissa vill starta företag, andra hitta ett bra jobb, någon vill bygga ett hus, några vill flytta hit för sina barns och våra skolors skull och andra för att de får möjligheten till hemskolning.

Oavsett vad dina drömmar är, vill jag att Åland skall vara det ställe i världen där dina drömmarna kan uppfyllas. Närheten till allt och alla, minimal byråkrati, enkla tillståndsprocesser, ett välfungerande samhälle där vi tar hand om varandra och där Åland ses mer som en familj, framom ett företag. I en familj har man inte bara rättigheter, man har även skyldigheter. Det är vår styrka och det är det vi skall bygga vidare på.

Receptet för att lyckas är att fokusera på det positiva och arbeta emot de negativa tongångar, inskränkthet, jantelag och ”nånannanism:en” som lätt får fotfäste när osäkerheten är stor.

Jag ser väldigt mycket fram emot den här sommaren och hoppas att samtalen och mailen jag kommer få den här semestern är optimistiska, positiva och att alla företagare där ute som drabbats hårt av den här pandemin nu får göra mer affärer än någonsin, att turisterna känner sig väl emottagna och att Åland visar upp sig ifrån sin allra bästa sida.

Givetvis kommer det ta ett tag innan resultat & balansräkningen för bolagen är återhämtade efter denna pers men jag tror vi går en hoppfull framtid till mötes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s