Störar på Åland

Publicerat: 14 juni, 2021 i Personligt

I fredags höll jag tillsammans med Carin Holmqvist och Niclas Karlsson i en pressinformation kring de nyanlända störarna som flyttat till Åland.

Bakgrunden är den att ägarna till Carelian Caviar har beslutat att avveckla fiskodlings- och kaviarverksamheten i dess nuvarande form som bedrivits i Varkaus sedan 2005. Genom ett nytt samarbete mellan Ålands landskapsregering och Ålands Fiskevårds Centrum (ÅFC) har ägarna beslutat att ta tillvara 939 eller ca sex ton störhonor för att möjliggöra en eventuell fortsatt produktion på Åland.

Vid ÅFC bedrivs idag fiskodling med syfte att producera yngel av huvudsakligen sik, gädda och havsöring för utplantering i havet. Det är en betydande del av de fiskevårdsåtgärder som landskapsregeringen bedriver under fiskeribyrån. Med det här samarbete kommer den 100 åriga erfarenheten av produktion av fiskyngel på Åland tillsammans med den snart 20 åriga kunskapen Carelian Caviar har kring störar möjliggöra en eventuell fortsättning av den högkvalitativa kaviaren de producerar.

Med detta samarbete ges Carelian Caviar tid att planera för framtiden och störarna ges ett bra liv genom kontinuerlig tillsyn av personalen på ÅFC. Förutom produktion av störkaviar finns potential till ett upplevelse/turistcentrum kring störarna (som vissa är över 2 meter långa och väger över 100 kg) samt möjlighet till kompetensutveckling, synergieffekter och stärka Ålands varumärke som tillverkare/producent av högkvalitativa matprodukter.

Helt enkelt en satsning för framtiden och en win-win situation för alla inblandade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s