Är en åsikt jäv?

Publicerat: 24 april, 2020 i Personligt

Jag har i över 20 års tid haft åsikter, tankar och synpunkter på Ålands Radio & TV. På vilket sätt det finansieras, hur de väljer att använda sina resurser och vad public service på Åland är och bör vara. Tyvärr har jag insett att jag aldrig kan säga något utan att jag antingen får höra att jag talar i egen sak eller att politiker i min ställning inte bör ifrågasätta eller kritisera radions sätt att arbeta eller prioritera sina resurser.

Igår kom frågan upp på Moderaternas interna Facebooksida om varför inte Ålands Radio är med på riksregeringens presskonferenser och ställer frågor som berör Åland och den vanliga ålänningen. I det inlägget skrev jag såhär:

Tidigare i dag, när jag sprang mellan två möten svarade jag i telefonen ifrån något jag trodde var en privatperson, det visade sig vara Felix ifrån Ålands Radio som hade inspelningen på och fått tillgång till Moderat Samlings interna diskussionsforum och direkt ställde några frågor till mig och ifrågasatte om det är lämpligt att jag uttalar mig på detta sätt. Han undrade bland annat om jag inte ansåg att det var jäv?

För det första så kan aldrig en åsikt vara jäv i ett demokratiskt samhälle. Däremot, som den TV-licensbetalare jag varit de senaste 20 åren, anser jag att jag kan uttala mig (särskilt på ett internt forum) om det jag är med och finansierar.

Men som jag skriver i mitt inlägg på den inte offentliga interna debattsidan så kan jag inte uttala mig längre officiellt om Ålands Radio & TV för det slutar alltid på detta sätt.

Men återigen kan jag konstatera att kritisera/ifrågasätta Ålands Radio, det skall jag inte göra. Inte ens internt. Så från och med nu slutar jag göra även det. Jag tycker det är en tråkig utveckling att så fort en politiker, som jag, som jobbat med radio sedan år 1993, skolat upp ett flertal av Ålands Radios reportrar och föreslagit flera samarbeten (utan kostnad för Ålands Radio) under åren, inte längre vill dryfta mina tankar över hur våra medborgares årliga 2,5 miljoner euro används, utan från och men nu väljer att vara tyst.

Tyvärr är det reportage som det här>>, som gör att de flesta politiker sällan vågar, vill eller väljer att uttalar sig kritiskt om Ålands Radio. Är det rätt väg att gå?

Eftersom jag vet att Ålands Radio är en frekvent besökare på mina sociala medier och den här bloggen, kan jag på det här sättet uppmärksamma er om några direkta felaktigheter i ert inslaget:

1. Min fru äger inte Steel FM – det gör bolaget AB Klintens Plåt & Ålandstidningen
2. Jag sa aldrig 30 journalister, jag sa 30 personer. Då räknade jag inte med alla extra resurser som frilansare, poddare och vikarier etc
3. Läs på om jäv.

Avslutningsvis uppskattar jag att få höra att ni från och med nu kommer ställa frågor till den finska regeringen bla om Ålands Exit strategi. Det är bra, för just nu är det precis det som är det viktiga. Hur vi tillsammans gör det bästa för Åland för att klara oss ut den här krisen. Kämpa på men nu tar jag fredagskväll tillsammans med VD:n i SteelFM.

kommentarer
 1. Frippe skriver:

  Stå för och uttryck din åsikt, det är din demokratiska rättighet Fredrik. Hur ska en konstruktiv utveckling komma till stånd om folk ska tystas i ett samhälle? Åland verkar vara lika ”skitnödigt” i den offentliga debatten som det varnande exemplet Sverige. Det bådar inte gott för framtiden.

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej Frippe,
   Är det Frippe på Ålands Radio som skriver? Gissar att det inte är det, för han skulle nog skriva under med sin e-post och fulla namn.

   Problemet blir när jag säger något om just det här området så ”lyfts det upp” och görs betydligt större än vad det är. Särskilt i proportion till vad jag kan tycka att är andra viktigare frågor.

   Typ vilka företagsstöd/krispaket jag jobbat för i coronapandemins kölvatten. Gällande de stöden har intervjuerna varit få om ens några. Men om man nämner Ålands radio på ett internt forum, då slås det upp stort. Därför väljer jag att allt som oftast inte längre uttala mig/ha åsikter om radion och dess prioriteringar (även om jag som alla andra är med och finansierar den) och från och med nu slutar jag göra det även internt. Har fullt upp på dagarna ändå, än att behöva svara på journalisters frågor kring just det här.

   Gilla

 2. Anonym skriver:

  Klart och tydligt som vanligt Fredrik. Fortsätt att vara den du är. Att Ålands radio är känsliga för kritik skall inte göra att vi alla vanliga licensbetalare skall behöva ”hålla tand för tunga”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s