Tillväxtrådet

Publicerat: 7 juni, 2012 i Uncategorized

Igår på sveriges nationaldag tillsatte jag Tillväxtrådet. Tanken är att Tillväxtrådets uppgift skall vara att identifiera utvecklingsområden eller möjliga hinder för tillväxt, att prioritera bland de politiska åtgärder som ger största möjliga effekt och följa upp resultatet genom att sätta upp tillväxtmål som går att mäta.

Utgångspunkten i mitt resonemang vid tillsättandet av deltagarna i tillväxtrådet har varit att de skall vara nytänkande, kreativa, innovativa, erfarna och förutsättningslösa personer som representerar olika viktiga områden men inte annars sitter i de traditionella befintliga organisationerna på Åland. Förväntningarna på ledamöterna är att de ska vara tillväxtfokuserade personer med engagemang och kunskap samt ha stark integritet för att kunna se till hela Ålands utveckling, tanken är inte att man skall delta för att representera eller bevaka en specifik näring eller organisations intressen

De personer som ingår är förutom jag själv:
Carin Holmquist – professor och chef för Center för Entreprenörskap och Affärsskapande vid Handelshögskolan i Stockholm mer info>>
Jan-Mikael von Schantz – arbetande styrelseordförande i Optinova Ab CV>>
Carita Weiss – entreprenör inom IT
Björn Blomqvist – VD Rederiaktiebolaget Eckerö
Ylva Lindberg – VD Sigla CV>>

Rådets sakkunnige och support till sekretariatet är näringsavdelningens chef Linnéa Johansson.

Tanken med Tillväxtrådet är att det skall vara en framtidsverkstad där verktygen består av ett samspel mellan företag och offentliga aktörer som stimulerar innovation och bidrar till att nya idéer når marknaden och bidrar till konkurrenskraft och tillväxt. Arbetet startas upp under sommaren/hösten 2012.

Tillväxtrådet skall vara en mötesplats för dialog och diskussion om framtidsorienterade frågor kring tillväxtstimulerande insatser, ekonomisk utveckling och samhällsplanering med extra fokus på företag, befolkning/inflyttning och hållbarhet. Tillväxtrådet skall ha status som en expertgrupp till landskapsregeringen med ett klart och tydligt mandat och uppdrag.

 • Rådet bör inleda sitt arbete med:
 • Nulägesanalys för fokusområden och målformulering
 • Identifiera och ta fram nyckeltal för fokusområden för löpande avstämningar
 • Det mer långsiktiga målet är att analysera inom vilka lagstiftnings- och beslutande områden som en utvidgning eller utveckling av självbestämmandet skulle kunna utnyttjas för att expandera det åländska näringslivet inom olika branscher.

Tillväxtrådet kan kalla in sakkunniga, köpa experttjänster, göra studiebesök, arrangera seminarium och ta initiativ som leder till en ekonomisk tillväxt på Åland. Rådet kan även arbeta med:

 • Studiebesök
 • Föreläsare – inspiratörer
 • Seminarium
 • Ta fram goda exempel
kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Simon, Kolla in Ylvas CV en gång till, så ser du hennes engagemang i bland annat WWF-Norge. Här kan du höra lite mer om hennes tankar.http://www.youtube.com/watch?v=gLd6D3arsk0

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Hållbar tillväxt" är ett oxymoron på en planet med ändliga resurser vilket lätt inses bara man funderar lite.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Simon.ax writes:Vad synd att ingen av dessa personer har miljöintresse i bagaget, eller att målsättningarna du skriver om inte innehåller några längre funderingar om miljövänlighet i begreppet tillväxt. Vad betyder hållbar tillväxt för Landskapsregeringen?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:I framtidens skolböcker får barnen läsa om Åland före och efter Karlström.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Tillväxtrådet är inte till för medlemmarna i rådet utan för att göra Åland bättre.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Har inte dessa personer tillräckligt med uppdrag redan och tjänar nog med klöver utan bidragsministerns hjälp?

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Intressant starfält writes:Riktigt bra. Kanske lite mycket gamlingar men dom iochförsig lite erfarenhet. Bra bredd! Kör på och bry dig inte om alla som gnäller, skäller och klagar. Du behövs!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Bra startfält och snyggt upplägg. Kul med en minister som gång på gång gör något istället för att bara snacka..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s