Östra utfartens avstängning – min lösning

Publicerat: 15 juni, 2011 i Uncategorized

Läste i tidningen och på facebook idag att regeringen planerar att stänga av Östra utfarten från 1-26 augusti… Låter inte riktigt klokt enligt mig. Man kunde inte stänga av en halvkörbana i Eckerö några timmar för ett stort Triathlon evenemang men man kan stänga av en huvudled i nästan en månad…

Min motion från 2008 kanske inte skulle vara så dum iallafall. Så här skrev jag då:

Passage under mark förbi självstyrelsegården och Alandica
Området mellan självstyrelsegården, hotell Arkipelag och Alandica skulle förtjäna på att bli av med den biltrafik som Österleden innebär som landskapets mest trafikerade väg. Om man ersatte vägen med en passage under mark skulle området kunna utvecklas och bli ett attraktivt strandområde med en park som också kunde användas för olika evenemang i anslutning till kringliggande anläggningar. Mariehamns östra hamn skulle få en uppskattat lyft om man genomförde denna åtgärd samtidigt som Alandicas omgivning skulle förbättras avsevärt.
Med anledning av det ovanstående föreslår jag att Lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om en utredning om möjligheten att bygga om Österleden mellan Storagatan och Styrmansgatan till en passage under mark.

Tänk att göra området till en riktigt Boardwalk med restauranger, pubar, butiker. Ett område som kunde användas för konserter, evenemang och samtidigt bli en naturlig turistattraktion som så många andra städer runt om i världen har. Det enda som krävs är lite politiks vilja!

Här finns motionen och remissdebatten om du vill läsa mer>>

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  ålänning från grund o bott'n writes:Stan är bra som den e, åland är ett litet samhälle med en liten stad, that's it!

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Halloj Frippe, Skogis och Jonas!Grejen är den här att projektet skulle förmodligen inte behöva bli så extremt dyrt för så komplicerat är det inte. Kan man bygga ett badhus i strandkanten av Slemmern kan man ganska enkelt gräva bort massor, gjuta golv, väggar och tak. Sen är jag ganska övertygad om att man ganska lätt kunde finansiera hela projektet med entreprenörer som skulle ges möjlighet att köpa marken som bildas. Själv betalade jag 50€/kvm för tomten ovanför Sparhallen….Nog måste den här marken som skapas i ett projekt på absolut bästa tomt mark i stan vara värt minst 10 gånger mer. Så enligt mig så finns det realistiska förutsättningar för att förverkliga ett sådant här projekt utan att skattebetlarna skall behöva stå för hela kalaset. Men det som behövs är politisk handlingskraft och vilja.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Jonas writes:Håller helt med dig frille, kostar säkert en hel del med tanke på att man hamnar under vattenytan i o med en tunnel under mark. Men sku man satt pengarna man har harvat bort på en värdelös utredning om föglö tunneln dit s¨å sku man nog vart på god väg.Måste nog hålla med frippe med kanske skulle gå att fixa upp området norr om select när man ändå är i farten

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Skogis writes:Man kan ju börja med att göra något med området mellan Österleden och strandgatan. Just nu är det väl tillhåll för tivoli, annars mest för grushögar. Vackert är det ju ute heller.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Frippe writes:Det enda som krävs är lite politisk vilja?Och pängar, gissar jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s