Företagsstöd från kommunerna

Publicerat: 17 april, 2020 i Personligt

Finska regeringen har infört ett stöd till företag som kommer kanaliseras via kommunerna. Detta stöd kommer också att gälla på Åland. Stödet är ett engångsstöd och kan uppgå till max €2000 och kommer utbetalas av kommunerna men finansieras av staten.

Det finns en hel del kriterier för att erhålla stödet, se de bifogade pdf:erna här nedan. Det här är givetvis bra och enligt mitt sätt att se helt i linje med att Finska regeringen har infört undantagstillstånd i landet och med det fråntagit självstyrelsen en stor del av vår behörighet.

Vi gjorde vad vi kunde, inom ramen för vår behörighet, för några veckor sedan när vi införde ett extra stöd om €30/dag i ersättning för den som lyfter en arbetslöshetsförmån för tiden 16 mars till 30 juni. Läs mer om det här>>

Dessa stöd kommer inte påverka varandra utan det här stödet är ett stöd för ersätta kostnader som företaget har, medans vårt stöd om ca €1300/månad går till personen som söker det.

De senaste dagarna har vi dock fått indikationer om att det finska stödet via kommunerna även skulle gälla här och vi har sedan dess jobbat med detta och gör nu vad vi kan för att hjälpa kommunerna för att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för våra företagare att ta del av. Idag fick vi det bekräftat och har skickat ut det här meddelandet till de åländska kommunerna.

Mer information om detta kommer framöver. Stödet kan sökas ut ända fram till sista augusti läs mer här nedan

Landskapsregeringen har idag 17.4.2020 informerats om att verksamhetsstödet även gäller för Åland.
Staten och kommunerna ingår ett uppdragsavtal om beviljande av stödet som baserar sig på en avtalsmall som Kommunförbundet och arbets- och näringsministeriet tillsammans har berett. Staten finansierar stödet i sin helhet. Det stödbelopp som beviljas ensamföretagare bestäms för varje kommun enligt hur många ensamföretagare det finns i kommunen.
Stödet kan sökas av ensamföretagare hos kommunerna på grund av coronavirusläget, då företaget bedrivs som huvudsyssla (har FöPL-försäkring eller kan redovisa en företagarinkomst eller fakturering på 20 000€). Stödet är ett engångsbelopp om 2.000 euro. Som ensamföretagare definieras en företagare eller yrkesutövare som inte har anställd arbetskraft, inklusive företagare på frilansbasis.

Verksamheten måste ha varit lönsam innan coronakrisen. Stödet kan inte beviljas om företaget var i ekonomiska svårigheter innan det, eller om företaget har skatteskulder (en av skatteförvaltningen godkänd betalningsplan för skatteskulden accepteras).
Stödet beviljas för att täcka ensamföretagarens kostnader för att bedriva verksamhet. Stödet kan inte användas för att täcka företagarens lönekostnader. Syftet med stödet är att säkerställa att det företag som får stöd kan fortsätta sin verksamhet på ett lönsamt sätt efter den coronaviruskrisen. Stödet används för att upprätthålla en ensamföretagares likviditet.

Ensamföretagaren måste kunna bevisa en märkbart försvagad ekonomisk situation och omsättningsminskning med mer än 30 % från det normala efter den 16.3.2020. Förändringen konstateras på basen av utdragen från 2020 års månatliga bokföring / kontoutdrag och jämförs vid behov med 2019 års bokslut.

Stödet kan inte beviljas jordbruks-, fiskeri- och skogsbruksföretag eller företag som jobbar med förädling av jordbruksprodukter.
Understöd kan betalas för kostnader för tiden 1.3.2020–31.8.2020. Stödet är tidsbegränsat och kan sökas fram till 30.9.2020.
Stöd kan sökas parallellt med det utvidgade arbetslöshetsunderstödet för företagare. All nödvändig information för kommuner kommer i dag att publiceras på arbets- och näringsministeriets sida på svenska: https://tem.fi/koronavirus/kuntien-valtionavustus.
Där finns allt som kommuner behöver för att :
a) ansöka om stödet från arbets- och näringsministeriet på grund av sin del som är listad i bilagan på sidan, och
b) öppna sin ansökningsprocess för ensamföretagare. Ministeriet kommer att ge ett statsunderstödsbeslut för varje kommun, men kommuner tillsammans eller deras representant kan organisera ansökningsprocessen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s