Kedjereaktion

Publicerat: 28 november, 2019 i Personligt

Det är mycket på gång överallt nu. Jag har nyligen blivit utsedd som näringsministerkandidat av Veronica Thörnroos och håller som bäst på att skriva ihop ett regeringsprogram tillsammans med en arbetsgrupp med representanter ifrån alla partier som står bakom den tilltänkta nya regeringen. Om allt går som det ska kommer jag inom kort återigen få bära ett stort ansvar med frågor som rör all form av näring (förutom sjöfart), turism, jordbruk, skogsbruk, jakt, fiske, arbetsmarknad och digitalisering.

Jag kommer återkomma många gånger kring tankar kring det.

Förutom att jag jobbar dagar, kvällar och helger med det ovanstående så skall alla övriga åtaganden också uppfyllas. Ett av dem är att jag lovat köra SteelFMhjälpen i år igen.
Det blir för tredje året i rad och för dig som hängt med så börjar insamlingen nästa vecka och avslutas med en maratondirektsändning ifrån torget i Mariehamn där jag och André kommer bli instängda i 84 timmar, allt för en god sak. Nämligen att samla pengar till Matbanken. Mer om det också inom kort.

Det jag dock tänkte skriva lite om idag är att jag i måndags var på Ålands Näringslivs höstmöte och pratade lite allmänt om mitt eventuellt nya jobb. Se faksimil ifrån Ålandstidningen här nedan. Det tillfället satte sedan igång en kedjereaktion.

Den kedjereaktionen bestod i att Dan-Anders Jansson fick kaffet i vrångstrupen och skrev ett inlägg på Åland Ekonomi på Facebook som genererade över 200 kommentarer, i varierande kvalité och ”snällhetsgrad”.

Det inlägget gjorde sen att Carl Kiviö på alternativsiten Ålandsnyheter vaknade till och ringde mig. Jag svarade men pågrund av dålig uppkoppling bad han att få återkomma. Vilket han gjorde via mail och jag svarade på hans frågor. Det resulterade i följande artikel.

Eftersom jag ser hur han vinklat ingressen och den ligger bakom en betalvägg samt att jag inte tänker betala för att läsa detta. Tänkte jag ändå att jag lägger upp mailet jag skickade till honom, så får du som är intresserad av vad jag sagt, läsa mina svar gratis.

Mina svar är de kursiva och med tjockare text

Från: Fredrik Karlström <fredrik@steelfm.ax>
Datum: 27 november 2019 04:54:28 EET
Till:info@alandsnyheter.com” <info@alandsnyheter.com>
Ämne: Frågor om kommentaren om 40 000 människor på Åland

Hej
Mycket att göra just nu. Men här nedan kommer några korta svar.
Med vänlig hälsning,
Fredrik Karlström

Skickat ifrån min mobil
0400 721 274


26 nov. 2019 kl. 22:18 skrev ”info@alandsnyheter.com” <info@alandsnyheter.com>:

Hej Fredrik!

Jag ber om ursäkt för den dåliga samtalskvalitén tidigare idag. Jag har försökt ringa dig igen, men inte nått fram. Därför skickar jag mina frågor till dig per e-post så hoppas jag du kan svara den här vägen.

Varför vill du att det ska bo 40 000 människor på Åland?
Åland och åländska företag behöver arbetskraft. Arbetslösheten är låg och sysselsättningen hög. Fler och fler blir äldre och lever längre så vi behöver bli fler som arbetar för att klara välfärden. Fler arbetande människor på Åland gör att ”hjulen” snurrar, hus byggs, restauranger får besök, butiker kan hålla öppet etc.

Kommer 20 000 invandrare till Åland att vara med i regeringsprogrammet?
Nej, men jag kommer jobba för att den positiva inflyttningstrenden med en befolkningsökning på ca 250 personer/år inte minskar.

Kommer 500 invandrare per år att vara med i regeringsprogrammet?
Nej, Se svar ovan.

Hur tänker du fördubbla invandringen rent praktiskt?
Uppmuntra människor att flytta hit. Delta på rekryteringsmässor, jobba för att öka antalet turister (ingen flyttar hit som inte varit hit minst en gång på besök), berätta att det är enkelt att starta företag här, bra företagsklimat, att det finns jobb, att många företag växer och söker arbetskraft.  mm

Har den nya regeringen någon politik för att öka födslotalen på Åland?
Inte på näringsavdelningen. Kommer inte stå något om det i regeringsprogrammet.  Däremot välkomnas och uppskattas givetvis varje nyfött barn som föds på vårt fantastiska BB väldigt mycket.

Enligt ÅSUB kommer antalet ålänningar att ha minskat med ca 1000 personer år 2040, ser du det som ett problem?
ÅSUB har flera olika prognoser. Jag skall göra mitt för att så inte sker. Då har vi stora problem.

På 40-talet föddes 400-500 barn per år på Åland, varför inte återgå till den tidens politik?
Därför att människor måste själv få välja hur många barn de vill ha. Jag tror inte heller att allt var bättre förr samt jag anser inte att landskapet och politiker bör eller kan bestämma över det.

Din partikollega Wille Valve sa tidigare att låga födslotal inte är några problem så länge andra människor flyttar in, håller du mer honom?
Som sagt, Åland behöver växa.

Är ålänningarna en folkgrupp enligt dig?
Det tycker jag man kan säga. En folkgrupp som är öppen och välkomnande mot andra människor som vill vara med och göra ett bra örike bättre. Vi har även många seder och traditioner vi är stolta över och försvarar. Såsom vårjakten, vårt svenska språk och vår självstyrelse.

Med 20 000 invandrare till på Åland blir ålänningarna i minoritet inte bara i Finland, utan också på Åland, är detta önskvärt?
Ålänning är man om man bor på Åland, hembygdsrätt får man om man bott här fem år, kan svenska och har för avsikt att stanna kvar och vill skapa sig ett liv här.

Med vänliga hälsningar,
Carl Kiviö
Ålands Nyheter

kommentarer
  1. Marcus Koskinen-Hagman skriver:

    Tack för att du delade kommunikationen!
    Du ger ett mycket korrekt och bra svar.
    Lycka till!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s