Slutspurt – val2019

Publicerat: 14 oktober, 2019 i Personligt

Plakat, skyltar, annonser, banderoller, insändare och korvgrillande politiker är det gott om just nu. Men tyvärr präglas även valrörelsen av en hel del personliga påhopp, avundsjuka, skadeglädje, skitsnack, aktiva missförstånd, hårda ord och smutskastning.

Det första är ett hälsosamt inslag i en demokrati, det andra är inte det inte. Jag hoppas att den här sista veckan kan fyllas mer av det första och mindre av det andra och att valrörelsen kan avslutas med en positiv och konstruktiv känsla istället för med en bitter eftersmak.

Det kommer en dag efter den 20:de oktober också.

En dag där 30 stycken personer kommer vara glada och 209 stycken kommer att vara besvikna. För de 30 som på söndag kväll har en plats i Ålands lagstiftande församling börjar en (troligtvis ganska lång) resa att forma en regering, En regering som skall stödas av minst 16 invalda parlamentariker. Tänk på det ni som eventuellt blir invalda, Det är lättare att komma överens med personer man respekterar och värdesätter än personer som man vet har spridit dynga runt sig.

Bland de 239 kandidaterna som ställer sig till förfogande finns verkligen personer med helt olika bakgrund, värdegrund och ideologi.

-”Väljarna har inte fel och ålänningarna får de politiker de förtjänar” sa alltid Gunnar Jansson. Så är det. Nu har ålänningarna 239 stycken olika kandidater att välja emellan och tillsammans avspeglar de hur ålänningen tycker, tänker, känner och är. Jag hoppas de positiva, glada, varma, kreativa, förändringsbenägna och samarbetsvilliga kandidaterna får stor majoritet av rösterna.

Jag delar långtifrån många av kandidaternas tankar, idéer, ideologi och visioner men jag uppskattar att de visar vad de står för, både med ord och med handling. Det gör det lättare för ålänningen att hitta en kandidat som de tror på och vill ge sin röst.

Om en vecka är alltså valet över och bland de 30 som då fått förtroendet skall ett regeringsunderlag förhandlas fram som stöds av en majoritet. Det kommer inte bli lätt efter en ganska hård valrörelse, åtta partier, många stora frågor som är olösta och en osäker omvärld runtomkring oss.

Fyra år har jag varit borta ifrån landskapspolitiken och på den tiden tycker jag debattklimatet blivit råare, investeringarna färre och framtidstron sämre. Bland annat det vill jag vara med och förändra.

Eftersom jag ställer upp vill jag givetvis att du röstar på mig, men om du av någon anledning inte gillar vad jag gjort eller drivit under mina år i politiken så vill jag ändå uppmana dig att gå och rösta.

Rösta på söndag (eller du hinner förtidsrösta ännu, fram till den 15:de) på någon person i ett parti du har förtroende för. Rösta på någon som har visat att de är seriösa och tar lagtingsarbetet på allvar, eller rösta på en ny kandidat som inte ställt upp (eller kommit in) förut som du vet kommer vara beredd på att arbeta hårt och långsiktigt med uppdraget att representera Ålands folk och arbeta för hela Ålands bästa, inte bara en viss region eller specifikt ämnesområde.

Rösta på en kandidat som är bra på värdskap, bra på att öppna dörrar, bra på att representera Åland, som är givmild, öppen, ödmjuk och framförallt bra på samarbeta med andra. Rösta på en glad, trevlig person som ser andra människor men som också andra människor vill tillbringa sin tid med. Rösta på en person som tillhör ett parti där värdegrunden och ideologin stämmer överens med din. Rösta på en person som kan ändra sig när den har fel, men som också kan stå stadigt när det blåser och inte svänger kappan efter vinden.

I politiken görs inte mycket ensamt, det görs gemensamt.

Rösta på en glädjespridare, inte en på dyngspridare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s