e-röstning på Åland

Publicerat: 9 oktober, 2019 i Personligt

Alltså jag brukar inte bli arg och irriterad men det här är inte okej.
I förra regeringen och regeringsprogrammet (alltså år 2011) som jag stod bakom, skrev vi in att e-röstning skall genomföras.

Tyvärr gick det inte till valet år 2015 fastän vi avsatte både ekonomiska och personella resurser för att förverkliga detta (vilket gjorde mig frustrerad) men idag får jag höra att det tidigast blir till valet år 2023. Om det blir…? Idag avbryter man alltså e-röstningen lite drygt en vecka innan valdagen och med det ger man inte heller praktiska möjligheter för ålänningar i exil att rösta genom brev.

Det här är inte okej på ett endaste vis. Otaliga arbetsgruppsmöten, tjänsteresor och flera tjänstemän har ”jobbat” heltid med den här frågan de senaste sex-åtta åren… och resultatet är det här?

1492 stycken ålänningar drabbas nu av detta. Nej, brevröstningen är inte längre något alternativ med tanke på hur systemet är uppbyggt. Brevröster skall passera posten tre gånger innan de kan registreras…

Så vad göra nu?
För det första kan vi konstatera att det här är ett totalt misslyckande men för att försöka dämpa den demokratiska skadan som nu skett borde centralvalnämnden och Landskapsregeringen nu omedelbart ordna några mobila förtidsröstställen i exempelvis Åbo, Helsingfors, Stockholm och Uppsala (åtminstone på två ställen).

Men med tanke på att det tagit åtta år att komma till dagens beslut lär det inte hända.

Jag skäms över detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s