Tillväxt och företagsklimat

Publicerat: 2 oktober, 2019 i Personligt

Ökad inflyttning, framtidstro och världens bästa företagsklimat får fart på den ekonomiska tillväxten.  Det handlar inte om mer bidrag till fler företag.

Världens bästa företagsklimat skapas genom att vi fortsätter sköta vissa saker gemensamt och göra det bättre än på andra ställen. Såsom skola, vård, omsorg och infrastruktur men även genom att vi vågar sluta med saker som andra kan sköta bättre (privatisera mera).

Insatserna ifrån samhällets sida måste vara att uppmuntra företag till ökad förädling, ökad produktion, ökade investeringar och ökad försäljning samt motarbeta varje form av byråkratisering och krångel.

Det som på sikt skapar tillväxt och pengar till välfärd är ökad produktivitet, att man kan producera mer med de resurser som finns.

Ekonomin är cyklisk och därför är anpassningsbara system inte bara en viktig förutsättning för att möta såväl hög- som lågkonjunkturer utan även en konkurrensfördel.

På Åland har vi möjligheten att anpassa vårt samhällssystem snabbare än omkringliggande regioner och det kan vi göra tack vare att avstånden är korta mellan myndigheter, politiker, arbetstagare och näringsliv. Låt oss använda den styrkan och möjligheten mer och oftare.

Välstånd skapas inte genom politiska ingrepp utan genom att människor har möjlighet att bygga upp företag, ackumulera kapital, investera, anställa och arbeta. Det finns INTE en enstaka åtgärd som kommer att skapa ett företagsklimat i världsklass på Åland, det gäller för oss alla, regering, opposition, kommunpolitiker, myndigheter, tredje sektorn och näringsliv att skapa det klimatet tillsammans.

Ett viktig spelare för världens bästa företagsklimat och ökad tillväxt är alla våra tjänstemän. Det är oerhört viktigt att de i grunden är tillväxtvänlig, serviceinriktade och inser att tillväxt är en förutsättning för vår fortsatta välfärd. Tillväxt inom en mängd olika områden, såsom:
Befolkningen, ekonomin, företagen, bostads och våningshusen men framförallt tillväxt gällande de privata företagen. Utan företag och anställda har vi inte resurser att fördela till det jag beskrev tidigare som vi skall sköta gemensamt.

Ytterligare en viktig åtgärd för att skapa ett företagsklimat i världsklass är att politiker, tjänstemän och näringsliv träffas oftare, både informellt och formellt. Kommunikation och dialog är även det en av nycklarna till ökad tillväxt.

Beslutsfattare bör även bli tydligare och bättre på att motivera de politiska beslut de tar och framförallt inte ta nya beslut som hindrar eller begränsar företags mentala och fysiska utveckling.

Jag avslutar det här inlägget där jag började, låt oss alla jobba för att den positiva inflyttningstrenden fortsätter. Uppmuntra dina vänner och bekanta utanför Åland att flytta hit, alla är välkomna, både återflyttande och blivande ålänningar. Vi behöver bli fler ålänningar med olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s