Jag och min Bokashi

Publicerat: 17 maj, 2017 i Personligt

I vintras började jag (lite på sidan om allt annat) vidareutveckla Klint Komposten. Har skrivit lite om det här>> och här>>. Något jag också gjorde var att ta till mig av den trend som varit ”inne” ett tag när det kommer till matsvinn, komposterande och hållbarhet. Jag köpte nämligen ett Bokashi-startpaket och har under några månader hållit på med det.

Bokashi kanske du tänker, vad tusan är det?

IMG_0939

Bokashi är ett enkelt sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning. Inte i första hand genom traditionell kompostering utan genom fermentering med hjälp av mikroorganismer. Processen omvandlar allt vanligt organiskt matavfall som grönsaker, skal, kött och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som nästan direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Bokashin ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

Det enda som behövs är en lufttät Bokashi-hink under köksbänken och en påse Bokashiströ. Med den så slipper du otrevliga slaskpåsar och du behöver inte heller dagligen springa fram och tillbaks till din utekompost för att tömma komposthinken din.

Jag har i mitt tidigare liv sålt en hel del komposter och pratat mig varm för Klint Komposten på otaliga mässor. Om hur bra, effektiv och skadedjurs säker den är men om jag skall vara ärlig har jag själv varit en rätt dålig komposterare.

Orsaken är att Klint Komposten alltid har stått lite för långt bort, det har varit för mycket snö, det har regnat eller varit för dåligt väder (eller så har jag haft någon annan dålig ursäkt, för varför jag misskött den). Det har resulterat otaliga gånger att vår lilla komposthink har svämmat över i skåpet under diskhon. Det i sig har sedan resulterat i ”dålig stämning” hemma och komposten har blivit ett irritationsmoment. Eva anser att det är mitt ansvar, jag håller med, men jag har skött det väldigt dåligt, under väldigt många år.

Efter att jag börjat använda mitt Bokashi set (två hinkar och en påse strö) har hela min inställning och ”jobbet” med kompostering förändrats. Jag följer en grupp på Facebook som heter Bokashifrämjandet med väldigt många aktiva användare och ser att jag kanske inte är riktigt den genomsnittliga bokashifantasten men jag har hittat min väg, på mitt sätt.

Jag använder hinkarna mest för att det är så oerhört praktiskt, lättanvänt och ”sunk”/luktfritt”. Den där lilla hinken för komposterbart avfall under diskhon, den används fortfarande,  men eftersom det enda jag behöver göra är att öppna locket på Bokashi-hinken, hälla i dagens samlade matavfall, trycka till det med medföljande plasthandtag och sprinkla över lite strö så tar det mindre än femton sekunder per gång.

Komposthinken i skåpet blir aldrig full, börjar aldrig bli ”äcklig” och luktar aldrig illa. Jag tömmer den lilla komposthinken i min ena Bokashi låda tills den är full, vilket för oss tar ca två-tre veckor. Under denna tid öppnar jag kranen i hinken och släpper ut lakvattnet (som produceras under processen) några gånger med tre/fyra/fem dagars mellanrum. Beror lite på vad som hamnat i hinken, mycket grönsaker – mer lakvatten, mer bröd – mindre (typ). Detta lakvatten är oerhört fullt av näringsämnen och mikroorganismer och de flesta som håller på med bokashi blandar ut det med vattnet (typ 1/100) för att vattna sina blommor och planteringar med det.

Ärligt talat så gör inte jag det. Jag häller ut det i avloppet och vet att mikroorganismerna trivs bra där, äter/löser up fett och förbättrar ”klimatet” i rören och septiktanken.

När den första bokashihinken är full får den stå två-tre veckor och efterjäsa/fermeteras (eller under den tid det tar att fylla den andra hinken). När sedan den andra hinken är full tar jag ut hinken till min Klint Kompost, häller i den och blandar i lite träpellets.

Jo, du läste rätt. Helt vanliga träpellets. Jag har en teori om att kvävet i maten och kolet i träet är en optimal blandning för att alltihopa enkelt och utan arbete ifrån min sida skall bli jord. Såhär har jag gjort nu sedan mars och jag kan tycka att det är helt optimalt, iallafall för mig och min Klint Kompost.

Klint Komposten har inte luktat illa en enda gång, fuktigheten är perfekt (som en urkramad tvättsvamp) temperaturen stiger varje gång jag fyller på med bokashi (till ca 40grader) och komposteringsprocesen tar över utomhus efter att fermenteringen pågått i den lufttäta bokashihinken inomhus. Jag rör om i Klint Komposten kanske en gång per vecka (ibland mindre, ibland mer) men annars gör jag ingenting och lever gott och tryggt med vetskapen att jag inte lockar till mig råttor, sorkar eller möss eftersom KlintKomposten är skadedjurssäker.

Så jag har äntligen hittat min väg till att ta  ansvar över vårt matavfall. Nu produceras fin, luktfri, näringsrik jord på Lugne och vem vet, en dag kanske det även står några planteringslådor ute på gården och jag planterar mina egna grönsaker ifrån min egen jord.

Är du intresserad av att skaffa dig ett Bokashi-set kan jag berätta att det finns startkit att köpa på Rosenblads Trädgårdsbutik vid Västra Utfarten, just nu har dom även introduktionspris på set:en, 99 euro för två hinkar, strö och tillbehör (normalpris 110 euro).

Jag tycker själv att Bokashimetoden är det mest optimala sättet att ta hand om vårt matavfall på, skulle jag ha en stuga eller husvagnen skulle jag inte tveka en sekund, nu har jag inte det, så jag använder metoden hemma och kombinerar det med traditionell kompostering i min Klint Kompost.

Jag är nu en del av lösningen istället för problemen, bli det du med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s