Försäljningstips – del 1

Publicerat: 8 maj, 2017 i Personligt

Book your Spring Break Getaway before March 1, 2021 (1)Jag har sålt en hel del i mitt liv. Allt ifrån kakor, komposter, teleskopstegar, handskar, radio/tidningsreklam, sushi, flygfoton till flertalet stora flygplan och fastigheter. Jag har även sålt mig själv och mina idéer som politiker under några år. Jag är långt ifrån en toppensäljare (så som min fru är) men jag har lärt mig en del under åren.

Jag tänkte skriva några blogginlägg framöver om vikten av att fokusera på försäljning. Fokus på försäljning är oftast svaret på alla frågor när du har utmaningar med ditt företag. Jag tänkte komma med några konkreta tips på hur jag har gjort och resonerat såhär långt i mitt liv.

Tänkte att det skulle hjälpa mig själv lite att sätta mina tankar på pränt och med det kanske du kan ta till dig något också och med det tillsammans öka vår försäljning lite mer eller åtminstone fokusera lite mer på försäljning än vad vi gör.

Konsten att sälja är något som kan förfinas hur långt som helst och man kan alltid bli en bättre säljare. Generellt finns det dock några grundläggande fakta som gäller oavsett om du säljer dammsugare via dörrknackning eller fastigheter, bilar, försäkringar, tjänster eller nåt annat.

Det första du måste göra för att bli en bra säljare är att göra din hemläxa. Vad är det du säljer? Varför säljer du det? På vilket sätt förbättrar det köparens liv/vardag? Är du stolt över din produkt/tjänst? Skulle du köpa den själv?  När du har svaren på de frågorna är det viktigaste du kan göra efter det -> Lyssna på dina kunder.

Det är genom att lyssna som du får förståelse för och lär känna dina kunder. Som säljare är du inte bara någon som skall kränga grejer. Du skall fånga upp kundens problem eller behov och sen berätta hur din tjänst eller produkt kan hjälpa just dem. Som säljare är du egentligen både en terapeut, psykolog och konsult i en och samma person.

Det räcker dock inte bara med att lyssna du måste också höra vad kunden säger. Att göra affärer handlar om relationer och relationer måste vårdas. Så lär känna dina kunder, på riktigt. Se till att du har en bra uppfattning om vilka dina kunder är, vilka är deras kunder? Vad är det dom säljer eller är din produkt/tjänst en slutprodukt som inte skall säljas vidare? Ditt mål är att få dina kunder att känna sig viktig. Det görs genom att visa att du har koll, är intresserad och att du bryr dig på riktigt om din kund. Ring inte bara för att sälja, ring ibland för att fråga hur det är.

När jag brukar ”lära upp” nya radiopratare så spelar jag ofta in deras sändningar, utan att de vet om det, för att sedan lyssna på dem tillsammans. Det finns inget bättre sätt att bli en bättre radiopratare på än att kritiskt lyssna på sig själv. Höra sina egna fel och brister och jobba på att minimera dom. Det samma gäller säljsamtal.

Spela in dina säljsamtal ibland. Lyssna igenom dom för att upptäcka vilka argument du har som är bra och vilka tabbar du gör. Notera vad du gör som är bra och vad du bör förbättra. Sedan handlar det om att träna och träna. Viktigt är förstås att dina samtal inte låter inövade och statiska. Träna helt enkelt in dina starkaste säljargument så att de sitter och att du låter trovärdig och menar det du säger, på riktigt.

Reflektera över, fundera på och skriv upp de vanligaste frågorna och egenskaperna hos din vara/tjänst som du tror kunden skulle kunna kritisera eller ha funderingar kring. Tänk igenom dina argument och pränta in ödmjuka svar som lyfter din produkt. Jag tror på att en säljare (eller människa för den delen) skall vara ”Humble and Kind” som Tim McGraw sjunger. ( https://www.youtube.com/watch?v=awzNHuGqoMc ).

Kräng dock inte till varje pris. Det går att sälja vad som helst en gång till en kund men det är inte långsiktigt hållbart. Vårda dina kundrelationer, då kommer du på sikt sälja flera gånger till den kunden. Det är långsiktigt hållbarare och lönsammare att behålla en nöjd kund än hela tiden jaga efter nya. Särskilt på en liten ort som Åland.

Var expert på dina produkter. Oavsett om du erbjuder varor eller tjänster ska du kunna dem utan och innan. Du skall kunna svaren på alla frågor om någon så väcker dig mitt i natten. Ta reda på allt som finns att veta och se till att vara beredd med svaren. Studera även vad konkurrenterna erbjuder och vad som skiljer er åt.

Dina kunder har redan listat ut att du vill sälja. För att övertyga dem att köpa det du vill sälja behöver du prata från hjärtat, var ärlig, uppriktig och medmänsklig. Det är helt okey att svara -“Nej tyvärr så har vi inte den funktionen, men däremot …”

I nästa inlägg (som jag inte vet när kommer) tänkte jag skriva om följande 🙂

 • 100 knack- 10 snack & 1 tack
 • Hur tänkte du nu?
 • Att ett nej inte är ett nej, förrän efter 12:de gången 🙂

 

kommentarer
 1. […] skrev ett första blogginlägg om försäljning för några dagar sedan. (Du hittar det här>>) Tänkte jag skulle fortsätta i den banan och skriva ner lite fler tankar/tips kring det ämnet. […]

  Gilla

 2. björn carneholm skriver:

  Det som gäller för en bra försäljare gäller även för lärare har jag fått höra i lärarutbildningen i Kristianstad, Skåne. Att kommunicera, lyssna och förklara, redogöra etc..Och att känna till produkten; kunskaperna skall finnas i huvudet, inte på ”plattan”.

  Gillad av 1 person

 3. MS skriver:

  Hört detta säljsnack minst 100 gånger…men den egna erfarenheten som både företagare och löneslav är att den som levererar pålitlig kvalitet i tid vinnner i längden. Saknas detta hjälper inget säljsnack mer än marginellt. Finns det går försäljningen av sig själv.

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Visst är ”pålitlig kvalité i tid” ett starkt argument. Vill dock hävda att det är grunden och ett måste i den tid vi lever. De som levererar motsatsen alltså ”skit försent” är utdömda från början.

   Eftersom världens gränser suddas ut och du snart kan köpa vadsomheslt ifrån varsomhelst hårdnar konkurrensen och jag tror att en duktig försäljare då kan vara avgörande.

   Som jag skrev. Ta till dig om du vill eller strunta i det. Kommer skriva några inlägg till i det här ämnet.

   Gilla

   • MS skriver:

    Nja, finns gott om folk som levererar både sent och uselt. Tror vi är influerade av lite olika branscher. Inom handeln är ditt resonemang förstås givet och rätt. Inom andra kanske inte lika tongivande.

    Gilla

   • fredrikkarlstrom skriver:

    Vilken bransch är du i?
    Skulle vara intressant och fundera kring om en duktig försäljare faktiskt inte skulle göra någon skillnad för resultatet.

    För är du i en bransch där de som levererar sent och uselt fortfarande lyckas få kunder finns det en oerhörd potential att tjäna bra mycket mera pengar genom att erbjuda pålitlig kvalité i tid. Försäljarens uppdrag skulle bland annat vara att upplysa kunden om det alternativet.

    Gilla

   • MS skriver:

    Uppdragsverksamhet, dvs konsult. Du hittar inte många renodlade säljare inom den typen av verksamhet, men självklart måste man kunna sälja sig själv och sitt erbjudande. Vilket dock görs bäst genom bra track record vad gäller leverans. En annan typ av sälj än mot konsumentmarknaden. När det gäller usla och sena leveranser finns det inom precis alla branscher. Marknaden är långt ifrån effektiv på att sålla bort detta fenomen och alla människor är helt enkelt inte kika duktiga. Men behöver ändå inkluderas.

    Gilla

   • fredrikkarlstrom skriver:

    Tack för att du hör av dig. Kommentera gärna även de följande säljinläggen. Alltid bra med flera synvinklar.

    Gilla

  • MS skriver:

   Min poäng är nog att det du beskriver utgår från en extrovert personlighet, medan jag hävdar att en introvert personlighet kan fungera minst lika bra i affärssammanhang. För en extrovert är säljsnacket komfortabelt. För en introvert är det lättare att lägga fokus på leverans. Blir inte trovärdigt om det inte bottnar i den egna personligheten, som är olika.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s