Evas detoxkur

Publicerat: 19 augusti, 2016 i Politik

Förra söndagen meddelade Eva att hon skulle laga god men nyttig mat i tio dagar och undrade om jag ville hänga på. Eftersom jag hade passerat 95,9 kg nappade jag direkt. (Har ju bestämt mig för att inte väga mer än det igen). Kan säga att de senaste två veckorna har gått otroligt bra, vikten har rasat och kroppen anpassat sig. På allmän begäran kommer här vad Eva har bjudit på. Nedanstående är Evas text och nedanför den hittar ni hennes recept.

Trevlig helg


FullSizeRenderEvas Detoxvecka
Vi har skippat kaffe, alkohol, mjölkprodukter och kött! Druckit mycket vatten och grönt te – du kan dricka hur mycket grönt te du vill.

Vi har starta varje morgon med ett stort (5dl) glas med ljummet citronvatten. 0,5 dl färskpressad citron och 50/50 nykokt och kallt kranvatten – ljummet citronvatten städar ur levern så den är i tipp topp för att starta dagens förbränning – jag köper en hel påse citroner och pressar- så har jag en halvliter i kylen.

Frukost varje dag
2 kokta ägg, eller omelett på 2 ägg –du kan lägga i lök, paprika eller annan grönsak om så önskas
1 dl grön smoothie – gör en stor sats och häll upp i glas, håller sig flera dagar i kylen

Lunch varje dag

Stor skål med bön- och grönskassallad – gott nyttigt och mättande. Bönor och grönsaker bryts sakta ner i tarmen så inga onödiga kalorier stannar i fettcellerna. – ökar fettförbränningen till maximal nivå

Middagar

Måndagar : Ångkokt laxfilé, ta en bit som är stor som en näve – det blir en lagom portion.
Serveras med grönsaker (inte bara vanlig sallad) cirka 2 nävar. Jag föredrar snabbt ångade sparris och sockerärtor (så att de fortfarande har tuggmotstånd) + 1 halv avokado

Tisdagar: ca en näve stor bit ångkokt torskrygg + två nävar grönsaker – till torsken har jag kokat färska rödbetor (underbart gott) + 1 halv avokado

Onsdagar: tre spättafileér + ångkokt sparris

Torsdagar: en wok på scampi och sjögräsalger- serveras i en stor skål – totalt cirka tre nävar

Fredagar: färsk snabb halstrad (max 1, 5 min/sida) tonfisk en normal ”kottlett” serveras med med ångkokt sparris och 2 kokta rödbetor

Lördag: en kycklingfilé stekt med valfria kryddor, serveras med tomat/löksallad, grillade och marinerade paprikor och en mosad halv avokado

Söndag: kokta musslor eller skaldjur efter smak- typ krabba/räkor

Kvällsmål
ett knäckebröd (jag tar Wasas tunna surdegsbakade, bäst enligt mig) som pålägg har jag ett halvt paket av chipsters lax carpaccio (kallrökt) använder vinägretten men skippar osten adderar syrad rödlök – den har jag syrat med sakettströ istället för råsocker.

Mellanmål alla dagar
– jag har inte klarat av det alla dagar, men när jag blivit sugen mellan lunch och middag så har jag som reserv med mig en shake med proteinpulver- minst 85 % protein

Mina recept:

Grön smoothie:
ett halvt paket babyspenat, 1 avokado, 2 stora blad grönkål (ta bort stammen) ca 400gram fryst mango + citronvatten för bra konsistens- ska vara en krämig smoothie. Serveras i portionsglas och håller flera dagar i kylen

Bönsallad:
Jag tar en burk av vardera: svartabönor, stora vitabönor, kidneybönor, sojabönor, kikärtor och kronärtskockshjärtan. Skölj allt detta väl och dela kronärtskockshjärtan:en på mitten

Ett litet blomkålshuvud i små buketter och en purjolök/eller en knippe salladslök och två paprikor i små bitar

Blanda allt detta i en stor skål. Blanda en dl fin olivolja och 2 msk valfri vinäger och i med massor av örter du gillar (dragon, körvel, timjan, salvia… vad du vill, men ta i). Blanda och häll över bön/grönsakssalladen och rör om. Klart J

Den kan stå i kyl en vecka men tappar lite i färg fast smakar gott.

Ångkokt fisk
Vi har en ugn med ångfunktion, fisken ångas i 96 gradig ånga i ca 30 minuter och blir perfekt. Ångkoka går även bra på spisen med en ångkastrull. När det är ca 10 min kvar till fisken är klar slänger jag på sparrisen/sockerärtor, (eller de grönsaker som ska ångas). Men ånga inte för länge så det blir överkokt! Viktigt att ha MASSOR av goda kryddor, ta de kryddor DU gillar och som du tycker passar.

Scampiwok:
en stor näve scampi- råa eller förkokta spelar ingen roll
fräs hackad vitlök, en halv röd chili i olja. I med en halv strimlad purjolök, en halv hackad paprika, en halv burk bambuskott, riven ingefära- lite fisksås och soja- efter smak- servera i skål med lite sesamolja

Syrad rödlök:
½ dl ättika, ½ dal sakettströ, 1,5 dl vatten 2-3 jätte tunt skivad rödlök- häll alt i en glasskål med lock och förvara i kylen

Grillade röda paprikor:
dela paprikorna på mitten, lägg dem på plåt och grilla på hög värma till skalet är svart, ta ut och dra bort skalet. Paprikaköttet strimlas och blandas med en god vinägrett som  du gör på vitvinsvinäger och en BRA olivolja samt de gröna kryddor du gillar+ salt

Tomat och löksallad– den kan ni 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s