Kontorshuset Itiden

Publicerat: 21 april, 2016 i Politik

itiden (1)Vet inte riktigt var jag skall börja för det finns så mycket att säga om det här projektet. Hur det tillkom, hur det utvecklats och hur det slutade med det offentliga Åland som ägare och nu hur det fortsätter vara en spelare på den privata marknaden i Landskapets pensionsfonds regi.

Jag ifrågasatte det offentliga byggandet av komplexet redan innan beslutet togs år 2000 och jag var sedan med om, som näringsminister, att reda upp och sälja det efter att EU-kommissionen år 2011 konstaterade att det var byggt med olagligt statsstöd. Ja, det finns väldigt mycket att säga om det här.

Men det jag idag tycker är lite tråkigt är det faktum att huset återigen troligtvis kommer bli en aktör som verkar på den privata marknaden och göra det i en tid när det står fler tomma kontorslokal på Åland än någonsin.

Bara idag när jag körde på jobb, körde jag förbi min och min brors lokal på Blomstringevägen ovanför Sparhallen på 1850 kvm (eller snarare Ålandsbankens fastighet, eftersom huset är några decennier från att vara betalt) som från den sista juli står tom.

Jag körde förbi en nybyggda lokal på dryga 200 kvm i Dalbo (bredvid Prosound) som står tom, när jag tog västra utfarten till radion passerade jag Consilia-huset som annonserar om lediga lokaler. Jag såg Tekniska Verken där Mariehamns Elnät vill flytta ut och köpa det tomma Mariepark, dessutom såg jag i dagens tidningar att ”Fastighets Ab Klintens Servicecenter i Mariehamn” bredvid Harrys El gör reklam för att de har 1372 kvm fina kontorslokaler att hyra ut från 1 augusti. Det här var bara på väg till jobbet.

Jag vet att det finns ytterligare några tusen kvadratmeter tomma kontorslokaler i Jomala och Mariehamn. Vad tänker då Landskapets pensionsfond göra? Jo, bygga ytterligare kontorslokaler och flytta befintliga hyresgäster dit för att på så sätt frigöra utrymmen för att hyra ut.

I min tid som näringsminister försökte jag flertalet gånger prata med dåvarande finansminister Roger Nordlund, som högsta politiska ansvarig för Pensionsfonden, om att inte bygga ut mer kontorsutrymmen. Utan istället bygga studentlägenheter om det är så att man skall använda all sin byggnadsrätt. Studentlägenheter som i första hand skulle erbjudas studenter som studerar på högskolan (högskolan som jag anser borde ha minst 1000 studenter). Enligt Carin Holmquist tidigare professor i entreprenörskap på Handelshögskolan i Stockholm är just lägenheter, nära skolan, ett oerhört starkt argument för studenter när de väljer studieort.

Tyvärr fick jag inget gehör för det och nu kan jag inte påverka på annat sätt än såhär. Så Mats Perämaa, vad tycker du? Är det rätt av den offentligt ägda pensionsfonden att investera i ytterligare kontorslokaler för (om jag förstod det rätt) €6000/kvm eller €6.000.000?

kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Okej.. men har du tänkt dig det scenariot att en av de inhyrda företagen i itiden lokalerna behöver utvidga sina kontorsytor pga. expansion. Exempelvis Crosskey. Skall de då behöva flytta en eller flera av dina avdelningar till ett annat kontor som PAF för att utrymmet inte räcker till? Det är ju inte särskilt effektivt.

  Gilla

 2. Thomas skriver:

  Ja, det finns en orsak till att dessa lokaler du nämner står tomma, det är för att det inte finns någon som vill hyra till det priser, saken blir inte bättre att man bygger ut med mera kontorslokaler med skattepengar heller,men man kan inte heller bygga lokaler för företag som inte finns eller har råd. Med tron om att få det uthyrt, hur mycket av Itiden inkräktar egentligen på privat sektor, är hela stället ens uthyrt? håller dock med om att det borde byggas studentlägenheter vid Itiden. Det kunde locka fler studenter, och skulle högskolan dessutom fokusera på att hjälpa elever med entreptenörskap så kunde Åland bli ett mekka med startups och entreprenörer, istället för att bli slavar för några rederier, crosskey, och åhs. Då skulle tomma kontorslokaler vara ett minne blott..

  Gilla

 3. Rauli Lehtienen skriver:

  Hejar på studentbostäder! När ska Sundblom börja på Apalängen?

  Gilla

 4. Rolf Granlund skriver:

  Jaa Frille, så här fungerar det. Inte bryr sig den nya LR eller finansministern om att det finns ett stort överutbud av lediga lokaler. Nu bygger man 1000 kvm och en av ursäkterna är att man måste bygga ett skyddsrum. Verkligen en ursäkt som heter duga:-(

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s