Lycka till Katrin, du fixar det här.

Publicerat: 20 oktober, 2015 i Politik

1442604448Nu har det gått några dagar sedan valresultat blev offentligt. Det blev inte som jag hade tippat även om jag inte var så långt borta. Är det ett rättvist resultat? Nej jag tycker inte det när det kommer till vårt eget resultat.

Är det ett rätt resultat? Ja, väljarna kan inte ha fel även om jag kan bli besviken på dem. Ålänningarna får de politiker de förtjänar och jag är glad att min förhoppning om att över 70 procent röstdeltagande infann sig.

Jag tänker inte vara bitter utan acceptera att det är det här resultatet de åländska folket har röstat fram att representera sig själv. Jag har nu lämnat landskapspolitiken och jag gissar att jag inte kommer få förfrågan att fortsätta som näringsminster i Katrins regering 🙂

Jag som suttit både i opposition, stött en regering i lagtinget och även tillbringat fyra år i regeringen vet hur spelet fungerar, hur man genomför reformer och får förslag att gå igenom och vilken makt eller ibland brist på makt som finns för våra folkvalda i vårt demokratiska system.

Det finns några universella fakta när det kommer till politik. Ensam gör man inget men tillsammans kan man göra stor skillnad även om det ibland kan ta tid.

En annan ingrediens som behövs för att nå resultat är att personerna som deltar i det politiska bygget behöver ha ett politiskt förtroendekapital. Det går inte att köpa, det infinner sig inte per automatik bara för att man får en av de 30 platser i lagtinget. Det går inte att stressa fram. Det är något som förtjänas när man genom många års hårt arbete, genom att man visar att det man säger, håller. Det man driver, det står man för och att allt skall vara byggt på kunnande, fakta och inte tyckande. Det behövs ofta starkt argumenterande men även lyssnade. Skall jag ge ett tips till de nya kandidaterna i lagtinget är att förtroende förtjänas, men det tipset gäller även för de som suttit med förut.

Nu önskar jag regeringsbildaren Katrin Sjögren lycka till och hoppas hon hittar en stark bas som kan leda Åland de kommande fyra åren, det kommer inte bli en lätt uppgift och det kommer krävas ett starkt ledarskap.

Katrin, ta väl hand om mitt älskade Åland, fortsätt arbete för öppenhet, inflyttning, företagsamhet, frihet och mer glädje. Du fixar det här, för jag vet att du har alla ovanstående egenskaper och du har även hjärtat på rätt ställe.

kommentarer
  1. Jörgen Strand skriver:

    Hej igen Fredrik!

    Jag tror som du att Katrin fixar det på ett bra sätt. Jag har varit med i 3 regeringsförhandlingar och min erfarenhet är mycket bygger på förtroende, något man måste förtjäna för sin egen och sitt partis skull. I förhandlingar med olika partier är de flesta partier beredda att gå med på att skriva in vad som helst i regeringsprogrammet. Utmaningen kommer när det skall förverkligas. När man kommit till maktpositionen är man inte lika mycket med på noterna. Jag menar därför att man mycket måste gå på det förtroende som partier och personer visat i tidigare samarbeten. Visst måste man kompromissa men viktigare är att man håller det man kommit överens om. Jag har både bra och dålig erfarenhet av det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s