Kort rapport om de senaste veckorna

Publicerat: 24 augusti, 2015 i Politik

Skärmavbild 2015-08-24 kl. 21.34.39Det har varit dåligt med inlägg här på bloggen under sommaren. Jag ber lite om ursäkt för det, jag hade nämligen tänkt skriva några inlägg som politiskt testamente till min efterträdare och nästa lagting men jag har i ärlighetens namn inte haft kraft, ork, lust eller kapacitet. Sommaren gick i vilandes tecken. Inser att de senaste årens arbete i kombination med kronisk sömnlöshet har tagit lite musten ur mig och att kroppen uppenbarligen hittar sätt att säga stopp och belägg.

Fick det bekräftat förra veckan efter en magnetröntgen i Åbo och följande diagnos av några läkare. Tydligen har jag tre stora fel i ryggen. Ca åtta diskbråck (fyra i halsryggen och fyra längre ned) dessutom har tydligen vätskan i diskarna som inte har diskbråck torkat ut samt att ”svanskotan” min har en onaturlig skapt veck istället för en naturlig böj som den borde ha….Helt klart inte riktigt bra.

Symtomen förutom att det givetvis tar lite ont (ibland outhärdligt) är att vänster arm domnar bort och har så gjort sedan nyår, tyvärr mer och mer och oftare och oftare på sista tiden. Det är det här som ställer till mest oro och vi får se om några veckor om fysioterapin lyckas minska symtomen eller inte. Om inte så är det inte väl inte så värst bra.

Jag gör mina övningar flera gånger om dagen och har skaffat en yoga-matta till kontoret och använder mitt mötesbord i rummet som behandlingsbänk. Sätter på röda lampan och verkar upptagen en stund. Det funkar bra 🙂

Annars senaste veckor har det varit full fart i politikbutiken. Tog häromdagen det största finansieringsbeslut i näringsavdelningen och landskapsregeringens historia när jag beviljade nästan 2,5 miljoner euro till den landbaserade fiskodlingen i Eckerö. Förutom allt arbete som ligger bakom ett sådant beslut har jag bland annat hållit föredrag för 15-talet svenska journalister om livsmedelsklustret, haft besök av Optinovas viktigaste kund i Kina samt varit värd åt min Isländska ministerkollega som var på officiellt besök till Åland. Har varit och träffat Micke Björklund och diskuterat hans framtidsplaner för Smakbyn, haft otaliga möten på rummet och givetvis även hunnit med både plenum, överläggningar och gruppmöten.

Idag har jag dessutom varit till Jakobstad och fått förmånen och prata entreprenörskap, vikten av försäljning samt informerat om Åland på Campus Allegros seminarium, Back to Business. En intressant dag med många nya bekanskaper. Hoppas och tror att jag kommer kunna bidra med mer utbyte mellan Jakobstadsregionen och Åland framöver. Återkommer till det.

Meningen var även att jag skulle åka på Central Baltics styrgruppsmöte imorgon till Tallin men Veronica Törnroos tillsammans med min fru Eva, satt käppar i hjulet för det…. De tvingade mig att åka hem direkt ifrån Jakobstad. Uppenbarligen har jag svårt att lyssna på mig själv men när Eva och Veronica har bestämt sig så var det även för mycket för mig att sträta emot och jag gjorde som de sade 🙂 Kommer hem imorgon.

Vet att Linnea klarar av möte ensam med bravur. Hon är en klippa och fantastisk tillgång för Åland.

Gällande mina politiska testamenten så kommer jag skriva dessa i höst. De områden jag har tänkt lämna lite tankar för nästa generation lagtingspolitiker att fundera och jobba vidare på är bland annat följande ämnen. Näringsrätten, digitaliseringen, nånannanismen och lite till.

Men jag säger som tidigare i sommar, det återkommer jag till. Nu skall jag först arbeta igenom näringsavdelningens budget för 2016, lotsa de öppna ärenden jag har i hamn och avsluta allt jag satt igång för om två månader är min resa som politiker över för den här gången. Jag skall som Allegro Inks seminarium hette ‘Back to Business’.

Idag i Jakobstad fick jag frågan av en journalist varför jag tänker sluta och jag svarade ungefär såhär.

-”Jag har insett att friheten är mer värd än statusen i en fin titel och en bra lön, nu har jag gjort mitt och det är dags för nya och andra krafter att göra ett fantastiskt Åland ännu bättre”

Nu skall jag fixa ryggen min, hitta tillbaka till fem-sex timmars nattsömn och efter att jag lämnar det här annorlunda men intressanta jobbet om två månader så skall jag försöka ställa upp för Eva på samma sätt som hon ställt upp för mig de senaste åren. Det kan jag däremot säga att kommer att bli svårt med tank på vilket hästjobb hon utfört och allt hon har tvingats utstå.

Men än är inte politikresan över, har mycket skoj på gång 🙂 Häng med!

kommentarer
 1. jopimi skriver:

  Är övertygad om att den Åländska politiken kommer att sakna Dej !
  Lycka till i Din nya bransch , men ta det försiktigt 😉

  Gilla

 2. J Karlsson skriver:

  ”Annars senaste veckor har det varit full fart i politikbutiken…..och givetvis även hunnit med både plenum, överläggningar och gruppmöten.”

  Plenum i augusti?
  http://www.lagtinget.ax/text.con?iPage=128&iLan=1

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s