Mycket positivt på Åland just nu

Publicerat: 23 april, 2015 i Politik

optimism-pessimismJag har de senaste åren hela tiden försökt se ljust på framtiden och lyfta fram det positiva. Just nu är det lättare än på länge att vara optimist för mycket pekar åt rätt håll och det är mycket positivt som sker på Åland just nu.

Förutom minskad arbetslöshet till 3,9% mot 4,1% motsvarande tid förra året så ökade hotellövernattningarna med 13%, befolkningen fortsätter öka och totalt har de senaste årens inflyttning legat runt 900 personer, antal lediga arbetsplatser ökar, flera kommuner visar ett bra resultat, flera av de stora bolagen gör ordentliga vinster och betalar ut stora dividender och idag kan vi läsa i Ålandstidningen att entreprenörskapet och företagsamheten blomstrar. Generationsskiften pågår inom jordbruket men även inom det traditionella företagandet. Antal nystartade företag på Åland brukar ligga runt 50 stycken per år, men redan i år har vi passerat 70 stycken

Bara för att nämna lite på vad som är på gång gällande investeringar så kan nämnas följande: 18 miljoner euros investering i en landbaserad fiskodling Fifax, ny golfbana och en Smartpark för 2 miljoner euro i Eckerö. I Jomala bygger PAF nytt kontor för ca 12 miljoner och Posten planerar en stor utbyggnad, i Mariehamn kommer en ”ny” Övernässkola och ett polishus är på gång. Vindkraften ges förutsättningar att expandera, flera bostadsområden är klara för inflyttning och fastighetsöverlåtelser för ca 60 miljoner euro genomfördes 2014.

Vi har just fått vara med och inviga hotell Pommern för ca 10 miljoner, ett bageri på Kökar, medverkat till flera investeringar inom industrin och lantbruket och nu senast lanserade vi ett stimulans paket på 1,2 miljoner euro i TeamÅland med ett flertal olika projekt som kommer bidra till Ålands attraktionskraft.

Förutom det här så är det en hel del stort på gång som jag inte kan berätta om just nu men som jag hoppas kunna göra inom kort.

Funderar du på att flytta hit? Sluta fundera, kom med och skapa din framtid i ett landskap där positivismen spirar, där ingenting är omöjligt och trösklarna är låga för att flytta in, starta företag och ta kontakt med beslutsfattare både inom politiken och i näringslivet.

Välkommen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s