Utrota vildsvinen på Åland

Publicerat: 18 december, 2014 i Politik

10789925935_b1e265e2c8_oJo, rubriken säger vad jag tycker. Igår kväll var jag tillsammans med jaktenheten vid näringsavdelningen på ett möte med  jaktvårdsföreningarnas ordföranden, representanter för markägare och Ålands Producentförbund (ÅPF) för att diskutera vildsvinens vara eller inte vara på Åland.

Enigheten var total. Vildsvin har inte på Åland att göra.

Vi beslutade att tillsammans sätta extra fokus på den här frågan och konstaterar att ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra skillnad.

Vildsvinet på Åland måste utrotas och det är den här vintern vi har chansen att göra det. Vi kommer ifrån regeringens sida vidta åtgärder förutom det vi redan gjort, så som att vi för några veckor sedan tillät belysning vid jakt av vildsvin, men vi kommer aldrig kunna lagstifta bort dem, de måste skjutas och det är jägarnas uppgift. Skadorna som vildsvinen åsamkar rör inte bara jordbrukare (även om det är de som oftast blir mest drabbade), vildsvin kan ställa till ordentligt med oreda i trädgårdar, på golfbanor och i trafiken samt att de även kan sprida afrikans svinpest, något vi absolut inte vill ha på Åland.

Vad skall vi då göra tillsammans? Här kommer några punkter i vår ”Action Plan” som vi diskuterade igår.

 • Nu när första snön faller är det ett fantastiskt tillfälle att försöka spåra de individer som finns på Åland och uppmana jaktlagen att gå man&kvinna ur huset
 • Allmänheten uppmanas att så snart de ser spår av ett vildsvin ta kontakt med jaktlaget i byn, jaktvårdsföreningen i kommunen eller jaktenheten på näringsavdelningen och meddela var de sett dem
 • Uppmana alla jaktlag/jaktvårdsföreningar till mer och utökat samarbete.
 • Uppmana markägare/jaktlag att skriva in i jakträttsavtalen att vildsvin får fällas
 • Jag kommer inom kort ta initiativ till att det skall vara möjligt att använda godkända fällor för att fånga dem
 • Jag kommer ta initiativ till diskussion med tullen och polisen om ökad tillsyn över problemet med eventuellt olagligt införda svin.
 • Jaktenheten kommer hålla ett seminarium om vildsvinet och hur vi bekämpar det bäst i månadsskiftet februari/mars

Frågan om skottpeng och tvångsjakt lever vidare men är inte helt okomplicerade, det finns svårigheter och frågor kring bägge som inte löses snabbt eller akut. Däremot jobbar vi vidare med just de frågorna på avdelningen.

Har du förslag på åtgärder, hör gärna av dig, antingen till mig eller till Robin eller Roger på jaktenheten. Låt oss tillsammans göra allt vi kan för att utrota vildsvinen på Åland.

kommentarer
 1. […] (näst mest lästa inlägget) November – om mitt företagsbesök till SALT i sjökvarteret December – ett inlägg om att vi vill utrota vildsvinen på […]

  Gilla

 2. anonym skriver:

  Vad är det för kaliber som gäller på vildsvin här på åland?

  Gilla

 3. Mårten skriver:

  Har ingen aning om Vildsvinens ursprung på Åland. Men att säga att dom förstör?? Vad gör då inte vi människor? Vilka ska då utrotas??

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Jag kommer aldrig, ALDRIG någonsin skjuta ett vildsvin på Åland. Mångfald i naturen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s