Företagsbesök – Cainby igår, Optinova idag.

Publicerat: 16 december, 2014 i Politik

Jag försöker kontinuerligt besöka olika företag på Åland för att höra hur det går för dom, vad vi politiker kunde göra bättre för att underlätta, lära mig mer om verkligheten där ute och träffa personerna bakom. Det tror jag fler politiker borde göra. Det är företagen därute som skapar den välfärd vi politiker fördelar.

evadonalds_0Utan företag som genererar vinst, inga arbetsplatser, ingen skatt, ingen pengar för politiker att satsa på vård, skola och omsorg. Igår besökte jag Cainby, ett företag som startades i slutet av 60-talet av Börge och Birgit Carlstedt. De sålde sedan sitt livsverk för några år sedan och idag ägs det av flera olika företag och privatpersoner. En av ägarna är Eva Donalds som jobbat i företaget i sju år men sedan september i år även är VD.

Cainby har tillverkat skyltar och reklamprodukter för den lokala marknaden men även internationellt för speciellt Kryssnings och färjerederier i decennier. Det mesta tillverkas i egen verkstad i Norrböle i Mariehamn. Tiderna förändras och Cainby har följt med, de kan i det närmaste ”trolla” när det kommer till att skapa olika produkter som kunderna vill ha. Besök deras hemsida och se själv på deras referensobjekt.

anders_wIdag skall jag förutom vara med i Åland24 och prata om TeamÅland i allmänhet och den kreativa verkstan den 13 Januari i synnerhet besöka ett annat framgångsrikt företag med en ny VD. VD:n heter Anders Wiklund och bolaget Optinova. Jag skall få förmånen att vara med och provjobba lite i produktionen under kvällsskiftet. Jag har lovat infinna mig klockan 18:00 i produktionslokalen i Finström. Återkommer imorgon med en rapport om hur det gått.

Utan företag stannar Åland, jag sa i budgetdebatten ”Företag och företagare i allmänhet och småföretagare i synnerhet är vår tids superhjältar”. Det stämmer så bra, en annan sak som stämmer är att affärer inte görs mellan bolag, de görs och uppkommer av personer i och mellan företagen. Det handlar alltså om människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s