Reserapport ifrån Haikou

Publicerat: 29 november, 2014 i Politik

Skall i korthet försöka sammanfatta dagarna som gått denna vecka. Det började inte så bra, planet till Hong Kong blev 8 timmar försenat ifrån Helsingfors så istället för att anlända 16:00 på lördag eftermiddagen, var vi på hotellet klockan 01:00 söndag natt. Hemresan gick dock som planerat och jag kom hem igår klockan 11:00 efter en 28 timmars resa, stack direkt till jobbet och hanterade det mest akuta som måste göras.

Jag har alltså varit på besök till Ålands vänort, staden Haikou i provinsen Hainan som ligger i sydvästra Kina. Ett besök som bestått i otaliga möten med nya människor ifrån hela världen, marknadsförande av Åland och åländska produkter, informerande om självstyrelsen samt deltagande i ett stormöte, Haikou Sister City Summit, där förutom 20 av Haikous 28 vänorter, bland annat Darwin i Australien, Rostock i Tyskland, Oklahoma i USA, Victoria på Seychellerna, Zanzibar i Tanzania, Antalya i Turkiet, även en fullsatt sal av delegater samt media ifrån Kina var närvarande. Jag höll ett anförandet på mötet under rubriken ”Consolidating Frindship for Common Growth”. Jag valde att prata om utbildning, frihandel och turism. Publicerar och skriver lite mer om det imorgon.

20141124_144653Måndagen bestod av två möten, först träffade vi Finlands generalkonsul i Hong Kong och Macau Jari Sinkari där vi diskuterade allmänt om att stärka relationerna mellan Åland-Hong Kong gällande framförallt turism och försäljning av nischade högklassiga åländska produkter. Han tror definitivt att det finns en marknad här för det. Finsk/nordisk mat & design är väldigt inne just nu.

 

20141124_180009Därefter hade vi ett möte med Andrew Leung som är Visit Finlands representant i södra Kina och som jobbar och jobbat länge med att öka andelen turister till Norden i allmänhet och Finland i synnerhet. Han tror det strategiska sättet att jobba vidare på för Ålands del är att börja erbjuda endagsprogram på Åland för Kineser som åker ifrån Åbo/Helsingfors och skall vidare till Stockholm. När vi sedan byggt upp ett gott rykte och en infrastruktur att ta hand om dessa personer så tror han på att de kan börja stanna över natten och förlänga sin vistelse på Åland.

Tisdagen blev en resdag där vi lämnade hotellet klockan 09:00 och anlände till Haikou runt klockan 13:00. Efter att blivit väldigt väl emottagna och omhändertagna direkt vid tullen så fick vi en personlig assistent Sharleen (volontär ifrån högskolan) som såg till att vi var på rätt ställen och i god tid på alla de möten vi var inbokade på. Det var två stora konferenser som pågick samtidigt i Haikous Convention center, vilket gjorde att vi fick möjligheten att träffa personer och ledare ifrån absolut hela världen, de andra två konferenserna som pågick var ifrån dessa organisationer UCLG och AMF. Kvällen avslutades med en gemensam öppningsceremoni där över 600 personer deltog, representanter ifrån 68 länder var på plats.

20141126_084556Onsdagen började tidigt med ett möte med Hainan provinsens högsta ledning, bland annat regeringschefen Jiang Dingzhi och ledaren för kommunistpartiet på Hainan, Luo Baoming. En väldigt speciell tillställning där Baoming pratade i ca 20 minuter om hur fantastiskt Hainan var inom alla områden, jag var speciellt inbjuden eftersom vi  var på den första officiella svarsvisiten sedan undertecknandet av vänortsavtalet.

20141126_135953

Haikou Sister City Summit var sedan det mötet där jag var inbjuden av Haikous borgmästare Ni Qiang att hålla ett tal kring temat ”Consolidating Friendship for Common Growth” det pågick hela dagen (återkommer till det imorgon) och dagen avslutades sedan med en fantastisk dans och musik föreställning i samma komplex som vi tillbringat dagarna i.

 

20141127_104843Torsdag morgon var det sen dags för ett ”Business Networking Event” där chefen för Haikous handelskammare presenterade inom vilka områden stadens företagare är verksamma och hur staden planerar ett antal stora nya turist, bostad och forskningscentrum. Vi fick sedan möjligheten att träffa några lokala företagare och entreprenörer. Där diskuterade vi  turism, lokala åländska produkter och fiskexport med ett flertal större och mindre företagare. Hoppas få se några konkreta resultat inom kort. Det här eventet pågick fram till lunch, därefter var det dags att ta oss till flyget. Tyvärr hann jag inte se eller besöka något annat ställe än hotellen och Convention centret i Haikou, den här gången.

Avslutningsvis kan jag säga att jag har träffat oerhört många nya människor, pratat mycket om Åland och skapat kontakter som kan komma att vara väldigt värdefulla på många sätt. Här nedan ser ni några speciella vänner som jag kommer berätta mer om i ett annat inlägg. Vill du se fler bilder ifrån resan så ligger det några här>>

IMG_2403

20141126_08144320141126_135150

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s