Närings(rik)ministerlunch

Publicerat: 29 september, 2014 i Politik

naringsministrarIdag var jag på ett intressant möte med Finlands Banks chefdirektör Erkki Liikanen och det mötet fick mig att fundera på det ena och det andra. Han berättade förutom om alla hot och möjligheter för Finlands och Europas ekonomi även att han i somras blev inbjuden till ett möte, av finansminister Jutta Urpilainen, för att tillsammans med flera ”gamla” finansministrar diskutera Finlands finans-och penningpolitik.

Egentligen ett ganska bra initiativ tycker jag, så det tänker jag ta efter. Sedan inträdet i det här årtusendet har ingen näringsminister på Åland innehaft posten längre än vad jag har haft. Det har givetvis funnits flera orsaker till det, ibland (eller oftast) har regeringarna fallit, ibland har poster omfördelats och ibland har någon slutat. Såhär här har det sett ut:

Minister över näringsavdelningen
1999-2001 Roger Jansson
2001-2003 Ritva Sarin-Grufberg
2003-2005 Kerstin Alm
2005-2007 Jörgen Strand
2007-2009 Jan-Erik Mattsson
2009-2011 Torbjörn Eliasson
2011->       jag

Så imorgon tänker jag skicka ut ett formellt brev till dess ovannämnda personer (alltså inte Jutta eller Erkki) och höra om jag får bjuda dem till ett möte med efterföljande lunch för att diskutera den dagsaktuella politiken i allmänhet men också näringspolitiken och näringsministerskapet i synnerhet.

Trots olika partier, ideologier och personligheter så har vi alla något gemensamt, förutom att vi vill Åland det bästa, vi vet alla vad den här posten kräver. Något jag inte visste förrän nu efter några år på posten. Så kära tidigare ministrar som innehaft posten under 2000-talet, hoppas ni vill och kan komma på en lång arbetslunch, jag föreslår fredagen den 17 oktober klockan 11:00-13:00, (bara så ni vet är det sista fredagen innan vi klubbar 2015 års budget). Inbjudan kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s