Vattenbruksstrategin

Publicerat: 2 februari, 2014 i Politik
Etiketter:

BildI fredags var jag med och presenterade landskapets nya vattenbruksstrategi. Strategin är bred och innefattar 20 åtgärder om bl. a. kompensationsåtgärder för närsaltsutsläpp, bästa lokalisering av odlingar, utvecklingsmöjligheter och fiskhälsa.

Av den fisk som konsumeras inom EU idag kommer 10 % från EU:s vattenbruk, 25 % från EU:s fiskerisektor och resterande 65 % är importerad fisk. Vi vet att behovet av fisk inte kommer minska och att den åländska odlade fisken har hållbarhetsfördelar i och med att den utgör ett klimatsmart och hälsosamt livsmedel, som dessutom är lokalproducerat och skapar arbetstillfällen i skärgården.

När strategin nu är antagen av landskapsregeringen kan den skickas in till EU-kommissionen tillsammans med det kommande förslaget till operativt program för den nya havs- och fiskerifonden.

Sedan 2012 har landskapsregeringen ingått i ett projekt om de bästa vattenbruksmetoderna i Östersjöregionen, kallat Aquabest. Det projektet håller en slutkonferens i Alandica den 5-6 februari. I det internationella arbetet som vi varit med om har fokus legat på hållbarare foderråvaror, minskad belastning från fiskodling och bättre lokalisering av odlingar. Genom Aquabest har Åland fått ett kontaktnät mellan industri, forskning och myndigheter som är oerhört värdefullt för framtiden. Läs mer om det här>>

För att främja planering och optimal lokalisering av fiskodlingar skall det nu utarbetas en lokaliseringsplan där man ska hitta de områden som har de fysiska, ekologiska och sociala utrymmet för odlingar. Lokaliseringsstyrningen har varit positiv både för miljö och näring genom att tillväxten har blivit bättre och odlingars eutrofierande effekter har minskat lokalt.

Jag anser att det åländska vattenbruket måste ges möjlighet att växa inom ekologiskt hållbara ramar och för att nå detta betonas följande arbetsmoment i strategin:

• Forskning och utveckling
• Samarbete mellan myndighet och näring
• En förbättrad fysisk planering
• Marknadsföring och information om vatten- bruksprodukter
• Gränsöverskridande samverkan med EU och övriga grannländer

Vill du veta mera så hittar du hela strategin här>>

kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s