Landbaserad fiskodling på Åland

Publicerat: 28 januari, 2014 i Politik

Bild
Förra veckan deltog jag i en presskonferens som det legat oerhört mycket arbete bakom innan den kunde hållas, inte själva presskonferensen i sig men projektet som så, nämligen ”Fiskfabriken” eller som bolaget heter Fifax Ab.

Det finns många personer som varit involverade i detta arbete under åren. Förutom att jag personligen, ända sedan jag tillträdde den här posten för två år sedan, aktivt har jobbat, lobbat och pratat för projektet (återkommer i mina memoarer om alla turer 🙂 så har fiskeribyrån och dess chef Jenny Eklund-Melander varit en klippa och lagt ner mycket tid, tankar och engagemang för att hitta vägar till ett förverkligande. Avdelningen har även varit med och finansierat den förstudien som legat som underlag för att investeringen alls skulle kunna genomföras.

Jag vill även passa på och skicka en stor eloge till alla de personer i landskapets bolag Ålands Utvecklings Ab (Mika Nordberg & Lennart Joelsson och Marika Fagerlund) & Norra Ålands Industrihus Ab (Danne Sundman & Roger Höglund) som drivit på och varit viktiga spelare i arbetet med att komma såhär långt med planeringen av den nya landbaserade odlingen. Dessutom kan nämnas att ÅTC:s (Robert Mansén, Ralf Häggblom & Lucas Wideman) har varit med på ett hörn och hjälpt till vad gäller biogasdelen av projektet.

Men de som skall ha den största elogen och erkännandet är de bolag/personer som vågar ta risken och tagit investeringsbeslutet att sätta igång det här framtidsprojektet. Förutom eldsjälarna Björn Geelnard och Pontus Nikula vill jag såhär halvofficiellt skicka ett tack till bland andra Pentti Kulmala på Helmet Business Mentors, Tryggve Eriksson på Eriksson Capital, Sven-Erik Holmberg på Holmbergs Fastigheter samt Alandia Försäkring, Ömsen Försäkringar, InvestVet, Effector, Rollic och Transmar för att ni tror på det här.

Nu kan resan börja på ett projekt som jag hoppas kan bli ett nytt ”Chips” och skapa ett ännu större fiskerikluster för hela Åland för framtiden, investeringen kan sammanfattas såhär:

 • Totalinvestering – ca 18 miljoner euro
 • Odlingsvolym 1.000 ton regnbåge i steg ett
 • 2.000 ton i steg två
 • 12.000 kvm anläggningsyta fullt utbyggd
 • 15-20 nya arbetsplatser (indirekt betydligt fler)
 • lokalt äggkläckeri – smolt
 • restprodukter -> biogas och jordförbättringsmedel

Den landbaserade fiskodlingen är ingen konkurrent till traditionell fiskodling på Åland utan ett komplement, av den fisk som konsumeras inom EU idag kommer 10% ifrån EU:s vattenbruk – 25% ifrån EU:s fiskerisektor och resterande 65% är importerad.
Fisk är alltså en framtidsbransch. Ett stort lycka till och kör hårt. 

kommentarer
 1. […] Landbaserad fiskodling på Åland […]

  Gilla

 2. […] mitt svar på den ”självförhärligande” ledaren som Rosenqvist skrev, om den landbaserade fiskodlingen, ett inlägg om du vill bli företagare eller […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s