Mitt första Nordiska Ministerrådsmöte och sångtävlingen…

Publicerat: 1 juli, 2012 i Uncategorized

Tillbringade torsdagen och halva fredagen i Trondheim, Norges fjärde folkrikaste stad som grundades redan 997 av Olav Tryggvason och var norsk huvudstad fram till 1217. En stad med mycket historia och en fantastisk vacker omnejd. Orsaken varför jag var där var att jord-skogs och fiskeriministrarna i Norden hade sitt årliga sommarmöte där, vilket även var mitt första ministerrådsmöte.

Diskussionerna handlade om matsäkerhet och grön tillväxt. Vi antog Nidarosdeklarationen som handlar om primärnäringarna och matsektorns ansvar för grön tillväxt, läs mer här>> om du är intresserad.

Tänkte dock i det här inlägget berätta en annan lite lustig sak som hände. Tydligen som jag fick veta just innan jag åkte iväg så har jord och skogsbruksministrarnas och deras delegationer en årlig sångtävling efter den avslutande middagen där länderna och de självstyrande områdena tävlar mot varandra, vinnaren får förmånen att arrangera nästa års sommarmöte.

När jag satte mig på planet i Mariehamn hade jag inte den blekaste aning om vad som förväntades eller vad jag skulle hitta på, skulle jag göra ett seriöst försök och sjunga "Vem kan segla" eller skulle jag hitta på något lite mer annorlunda? Vad kommer de andra att göra? Du som känner mig förstår säkert att det blev alternativ nummer två…

Efter våra möten på torsdagen hade jag två timmar tills bussen skulle avgå till middagen, jag funderade om jag skulle ta en sväng på stan eller sätta mig ner och klura ut något framträdande till kvällen. Jag valde det senare, fick en idé och började Googla/Youtuba.

Efter middagen visade det sig att tävlingen började längst västerut, alltså att Grönland startade, följt av Island, Färöarna, Norge, Danmark, Sverige och som näst sist var det jag för att avslutas av Finland. De flesta ländernas delegationer framförde sånger på mer eller mindre samma sätt. De sjöng någon äldre folkvisa och gjorde det mer eller mindre av plikt, än av glädje.

Så blev det min tur, eftersom jag inte hade någon delegation med mig utan var där alena så var det bara att stiga fram när konferencieren ropade upp Åland. Jag tog micken och höll ett tal som gick ut på att när man är liten, så måste man ha vänner och är det något Åland har i nordiska sammanhang så är det just det. Sen fortsatte jag att berätta om Åland och att när man är liten och har små resurser måste man vara lite smartare och göra saker lite annorlunda sålunda för att vinna den här sångtävling så tänkte jag ta hjälp av och inkludera er i publiken och juryn.

Jag fortsatte sen att hylla de stora länderna i norden och berättade att jag tänkte framföra en vers ifrån fyra olika sånger och att jag skulle vilja ha lite hjälp i refrängen. De fyra låtar jag valt ut är de absolut bästa nordiska låtar det här seklet. Jag börjar med en låt som kom ut 2000 och vände mig emot Danmark och sa, -"Var med i refrängen för den här kan ni"

Och så drog jag igång Bröderna Olsens – Wings of Love…. Kan väl säga som så att jag började ana en succé.

Jag fortsatte direkt med att vända mig mot Finland och pratade lite om den låt som 2006 gjorde det alla trodde var omöjligt, nämligen att Finland skulle vinna Eurovision. Jag tog i för allt vad kung och fosterland krävde och körde igång första versen av Lordi:s – Hardrock Halleluja.

Jublet ökade!

Tredje sången riktade jag förstås till Norge och drog igång Alexander Rybacks – Farytail. Det verkar som publiken aldrig hade sett något liknande i dessa sammanhang, skratten, jublen och apploderna bara ökade.

Till slut och inte så överraskande så fanns bara en sång kvar och det var givetvis Sveriges vinnande bidrag i Baku. Jag började säga att den här låten inte är så lätt att sjunga och för att täcka upp för eventuella brister hade jag tänkt dansa samtidigt, men det är inte heller det lättaste att dansa som Loreen så jag gör istället vad jag kan och det är att jag kan se ut som henne…. Jag slet bort tofsen ur håret, skakade ut lockarna och drog igång.

Kan väl säga att det blev succé. Vad som hände sen? Kan berätta att det var lite gulligt, sångtävlingen är givetvis uppgjord på förhand och det var förutbestämt att Sverige skulle vinna eftersom det är där sommarmötet skall hållas nästa år.

Den här gången fick sålunda juryn bestående av de norska ministrarna lite probelm att utse vinnaren. Jordbruksministern tog till orda och sa -"Vi har en diplomatisk kris… vi har en riktigt överlägsen alla kategorier vinnare och så har vi en formell vinnare. Vi kan dock konstatera här ikväll att Norden har fått en ny stormakt och det är Åland"

Med tanke på alla gratulationer så kan jag konstatera att man med små medel, glatt humör och med att bjuda lite på sig själv kan sätta Åland på kartan och jag lovar att när alla delegationer tänker tillbaka på sommarmötet i Trondheim 2012 så kommer de tänka på Åland 🙂

kommentarer
 1. GH skriver:

  Jag halkade av en slump inpå din blogg, Frille. Vilken tur, för nu vet jag dels att du är på god väg att få bukt med dina ryggproblem, fantastiskt, och dels att du redan 2012 debuterade som framgångsrik nordisk estradör, sångare och underhållare. Bravo!

  Hoppas du nu kan ta det tillräckligt lugnt och sedan, när det är dags, köra hårt igen.

  Gilla

 2. […] sommarmöte hade jag ingen aning om denna sångtävling (den historien kan du läsa om här>>) men till det här mötet hade jag funderat en tid på vad den åländska delegationen (Sölve […]

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej Trumman, Visst var det lite roligt!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Trumman writes:Fy fan va bra!

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Stephan writes:Bra marknadsföring! Synd bara att vinnaren var utsedd på förhand. Men… borde du inte ha släppt frisyren redan vid Lordi? (Nån passlig mask borde du ha fixat)

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Haha. Du är rolig du. Bra jobbat!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s