Åland i Almedalen?

Publicerat: 9 juli, 2012 i Uncategorized

Förra veckan var jag till Gotland och besökte Almedalsveckan för första gången. Som du vet är det lite som en "musikfestival" för politiker, opinionsbildare, lobbyister och organisationer. Alla är där och då menar jag verkligen alla. När jag befinner mig på resa som representant för det offentliga Åland tar jag det som min uppgift att prata om Åland så mycket som det bara går. Jag marknadsför alltid vår fantastiska ö och bjuder in folk från höger till vänster att komma och besöka oss.

Något jag insett mer och mer är dock den oerhörda bristen på kunskap och information som framförallt svenskar har om Åland, här kommer några korta exempel av vad jag har fått höra sista tiden:

 • Åland? Det ligger ju 24 timmar bort!
 • Pratar ni svenska på Åland?
 • Bor det folk där?
 • Det enda jag vet om Åland är att dit får man inte flytta!
 • Vilken bra svenska du pratar!
 • Va? Kostar det inte mer att åka dit?

Du har säkert hört samma sak och fler konstiga åsikter/uppfattningar om Åland och ålänningarna. Är det inte dags att vi börjar göra något åt det här på allvar och bryter den trenden som av någon konstig anledning uppfattas av så många.

Destinationsmarknadsföringen som VisitÅland står för är ett verktyg för att förändra den här uppfattningen men det finns uppenbarligen mycket mer vi borde göra. Jag funderar på om vi inte borde igångsätta en stor kampanj som informerar om Åland, vår unika status som ett självstyrt landskap i Finland, om att vi har låg arbetslöshet, fantastiska skolor, ren miljö, stort utbud av restauranger och kulturella upplevelser och en fantastiskt världsunik skärgård. Kort och gott en kampanj som går ut på att få fler personer att flytta hit.

Jag brukar säga att destinationsmarknadsföringen för att få folk att besöka oss går hand i hand med att få folk att flytta hit. Det finns knappast så många människor som väljer att flytta till ett ställe som man aldrig besökt, men destinationsmarknadsföring och informationskampanjer är inte samma sak. Här gäller det att använda sig av moderna tekniker såsom socialmedier men även gamla traditionella riktade insatser mot opinionsbildare och politiker.

Jag tog kontakt förra veckan med Daniel Dahlen på Ålands Näringsliv och föreslog att -"Ska vi titta på om vi på Åland som helhet skulle göra en gemensam insats nästa år i Almedalen" han var givetvis väldigt positiv till det. Jag pratade även i helgen med en representant för Mariehamns stad och även där visade det sig att man gärna skulle vara med på ett hörn. Pratade även med en representant för ett stort åländskt företag om idén och även han nappade på förslaget. Så nu är frågan skall vi sätta Åland på kartan i Almedalen nästa år? Skall det göras, skall det givetvis göras bra och då kommer det givetvis även att kosta.

Men vill man göra ett avtryck och nå ALLA under en begränsad tid finns det knappast något bättre ställe att göra det på än på Gotland under Almedagsveckan. Fundera gärna vidare på det här, jag tänker iallafall göra det. Så får vi se om det här fröet faller i god jord och det blir något av det eller om det stöter på patrull innan vi kommit dit.

Trevlig sommar

kommentarer
 1. […] sticker vi för tredje året i rad (tanken om Åland i Almedalen fick jag när jag var där 2012) iväg med Michael Sars till Gotland och Almedalen för att sprida […]

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Skall sätta igång en diskussion i de sammanhang jag rör mig så skall vi se vad vi kan göra tillsammans. Landskapsregeringen kommer knappast göra detta ensamt, tillsammans är vi starka!Trevlig sommar

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Varför inte? Handlar förståss om vad det kostar. Men kör på!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Sofie writes:Bra förslag men messamobben kommer säkert kritisera ihjäl förslaget och oppositionen hejja på. Åland behöver verkligen visa upp sig mer på rätt ställen och då menar jag inte tunnelbanan i stockholm. // sofie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s