Itiden – vad var det jag sa…

Publicerat: 7 april, 2011 i Uncategorized

Igår kom domen från HFD om att landskapet och staden gjort mycket fel i IT-by satsningen. Jag argumenterade både i stadsfullmäktige och i lagtinget för hur fel jag tyckte det var att samhället bygger och finansierar ett projekt som detta samtidigt som det fanns andra privata alternativ.

Jag vill säga att jag inte är emot Ititden projektet som sådant och att husets funktion har varit lyckad, men jag har svårt att förstå varför skattebetalarna på Åland skall bygga kontorskomplex åt exempelvis Ålandsbanken. Samma Ålandsbank som lånar ut pengar åt mig och andra för att vi skall kunna bygga våra projekt för. Om det var effekten av vad It-byn kan ge som politikerna var ute efter kunde man ha uppmått det utan att bygga nya fysiska hus som konkurrerar med andra kontorsuthyrare på Åland. Jag förespråkade bla att IT-byn kunde husera i Hälsocentralen istället, en lokal som då stod tom. För faktum är att det inte har uppkommit många nya kontor som byggts av privata för uthyrning efter det här projektet. Inte så konstigt eller hur?

Jag har gjort otaliga inlägg i debatten om just detta men jag hittade också en skrivelse som jag mfl skickade till Landskapsregeringen 2003 som säger ganska mycket. Som alla vet så kostade saneringen av tomten där IT-byn skulle byggas oerhört mycket, det berättade vi åt dem redan 2003 att det skulle göra.
Här kommer några argument utklippta ur brevet som vi skickade till landskapsstyrelsen om varför de inte skulle genomdriva IT-byn på det här sättet:

det är fel att börja bygga nu under den mest extrema högkonjunktur som funnits i byggbranschens historia på Åland. Borde inte något offentligt bygge sparas tills lågkonjunkturen kommer?

Man betalade 70% mer för hus och tomt än vad man kunnat köpa det för under senaste lågkonjunktur. Vi anser att det är fel att placera ett it-centrum mitt emellan Kraftverket som ibland spyr ut rök och sot och den brandövningsanläggning som ibland har spyr ut rök så att de som arbetar i närheten blir sjuka.

Mellan åren 1945 och 1970 fanns en stor såg på tomten. Alla andra sågar i världen läckte ut gifter på den tiden. Det finns alltså en uppenbar risk att marken är förgiftad. Kanske den arsenik som nu hittats i västra hamnen kan komma från it-tomten. Varför är det normalt ett sånt fasligt liv om föroreningar och inte i det här fallet? Detta har vi påtalat tidigare bl.a. till två styrelsemedlemmar i Ålands Industrihus Ab och varför ingen tar detta på allvar förstår vi inte. Visar det sig att hela schabraket måste köras på bil till Riihimäki så torde det ha en viss inverkan på kostnadskalkylen.

Vi anser att det är fel att Ålands Industrihus satsar på att riva befintliga fungerande industrioch servicelokaler för att istället bygga eleganta kontor, dans- och konstlokaler. Startades inte Ålands Industrihus för att hjälpa åländsk industri att skaffa fram industrilokaler?

I övriga världen har man kommit underfund med att det är fel när offentliga myndigheter skall försöka styra vad privatföretagare skall göra, detta har man slutat med i bland annat Sovjetunionen och Sverige. Är vi verkligen säkra på att vi har den erforderliga kompetens bland politiker och tjänstemän här på Åland som krävs för att veta vad privatföretagare bör eller inte bör satsa på?

Med en enkel kalkyl kommer man fram till att satsar Mariehamns Stad och Landskapet nu budgeterat medel på att rusta upp hälsocentralen som står tom så uppnår man följande:
· man får snabbt ett representativt utrymme för it-företag i centrum av stan.
· man får ett mycket billigt projekt.
· man sparar på fungerande utrymmen på Klinten som behövs för service och småindustri.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej,Du har helt rätt, det är mycket som har gjorts fel under årens lopp. När det kommer till Plastos fastigheten så har du helt klart en poäng. Där har jag också varit kritisk och flera gånger frågat Industirhus Ab vad som gjorts/hänt sedan de köpte det.Jag var med och tog beslut att köpa fastigheten när Plasto höll på gå i konkurs, det var inget lätt beslut men det togs, just då var det 60 arbetsplatser på spel. Det var ett bolag som hette FAB Vikingagränd som köpte fastigheten, sedan tog Industrihus över. Hyran som Plasto skulle betala var då inte marknadspriset utan alldeles för lågt, det skulle gälla under några få år. Vet också att det skrevs ett avtal där Plasto gavs optioner på att de kunde köpa tillbaka byggnaden efter några år men det har de inte gjort, vad de har betalat för hyra efter "räddningsinsattsen" vet jag inte. Jag blev utslängd ur bolaget nästan samtidigt som jag kom in. Det finns helt klart händelser kring hanteringen av Plasto fastigheten som borde redas ut. Även om det gått många år och jag personligen bara var med en kort stund så är det helt självklart att Åländska förtroende valda och tjänstemän inte står över lagen!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det är inte helt osannolikt att kommissionens granskning av Ålands Industrihus kommer att leda till att mer oreda hittas.Ett sådan exempel kan vara då några ansvarsfulla åländska affärsmän köpte Plasto. För att Plasto skulle räddas köpte våra ansvarsfulla politiker Plastos fastighet till Ålands Industrihus. Rykten gör gällande att priset för hela Plasto var det samma summa som sålde fastigheten för.Var du med Frille? Gjorde Ålands Industrihus en emission då? Har Plasto betalt marknadsmässiga hyror sedan dess?En mycket alvarlig sak är hur LRs tjänstemän och ÅI's styrelse (och revisorer) skött sig . De har visat på respeklöshet inför lagen och medborgarna.Högsta Förvaltnings Domstolen dömde, för länge sedan, verkställighets förbud på aktieteckningen på 1,8 miljoner EUR. Trots det så betalas pengarna ut ur LR's budget. Det är stöld eller förskingring av dina och mina pengar. Varför sa LR's revisorer ingenting?Därefter tar styrelsen för ÅI in dessa (stulna/förskingrade) pengar in i ÅI's aktiekapital. Det var någon som både styrelse och revisorer var medvetna om, bespara oss krokodiltårar. Alltså tydligt brott mot aktiebolagslagen.Som lök på laxen ger LR styrelsen ansvarfrihet !! Nåja, den kan ju rivas upp.Har inte du varit medveten om det här Frille? Vad ska göras nu? Ska affären redas upp? eller ska vi låte det bero? Hur står det till med rättsuppfattningen? står Åländska förtroende valda och tjänstemän över lagen?

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:hehe, nä inga riggat. Jag kommenterar här ibland, och har nog både varit för och emot det som sagts. Däremot är jag antagligen inte objektiv, eftersom jag oftare läser denna blogg än andra politikers bloggar. Men det är väl inte mitt fel att de flesta andra politikerna inte har/uppdaterar sina bloggar så ofta. Detta gäller framförallt ministrarna!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Synonymous writes:Jag håller med dig om allt. Det enda som tar ner lite är att man får känslan av att Anonymous inlägg lite riggat

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Imponerande att du skrev detta 2003! tänk om vi, som du säger, hade hållit i våra pengar då under högkonjunkturen, för att sedan kunna satsa hårt under lågkonjunkturen? När andra politiker säger att vi borde satsat mindre under högkonjunkturen är de ofta populister. Lätt att vara efterklok:). Du visar ändå här att du jobbade exakt för det du i efterhand tycker borde ha gjorts. Imponerande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s